50 KILOMÉTERES DIÉTA

Befőzés férfiszemmel

A befőzés talán horrornak tűnhet, de sok tévhit, és rémkép kapcsolódik az ebbéli konyhai tevékenységhez, ami miatt ezt gondoljuk. A borzalmat fokozhatjuk azzal, ha a serény fakanállal ügyködő, hajlott hátú nagyit, egy férfi képével cseréljük fel a konyhában. E megmosolyogni való képet valósítottuk meg a héten. Befőzés férfi szemmel, illetőleg mi lesz a lekvárral, ha a nagyi tévézik.

Utólag elmondhatom, hogy nem nagy ügy. Egyből elkezdett pörögni az agyam mikor múlt héten megtudtam, hogy az e heti kihívással valami olyat is alkothatok, amihez korábban annyi közöm volt mint egy hódnak a síeléshez.

Hamar rájöttem, hogy igazából lekvárt bármiből lehet csinálni. Mivel a kihívás az 50-km-es diétához kapcsolódik, így a viszonylag könnyen beszerezhető idény gyümölcsöt, az egrest választottam. Gyorsan kiderült, hogy választásom jó volt abból a szempontból, hogy az egres pektinben gazdag, ami szinte elkerülhetetlen sűrítési adaléka a lekvárfőzésnek. Így máris spóroltam, hiszen az egyedüli adalékanyag, amit használnom kellett az édesítőszer, azaz a cukor volt..

A pektin egyébként nem olyan rémisztő dolog. Bővebben itt olvashatsz róla: http://hu.wikipedia.org/wiki/Pektin

Start

A biotermesztésből beszerzett 2-3 kg egrest mosás után megszabadítottam a kis barna szármaradványoktól. (Tulajdonképpen ez a legidőigényesebb  folyamata a lekvárkészítésnek.) A megmosott, megtisztított egreseket egy nagyobb lábasba rakva krumplinyomóval simára passzíroztam. Elég kis masszív gyümölcs, ne lepődjünk meg, ha elhajlik a nyomó, vagy elfogy a kezdeti lelkesedés. Nem baj, ha nem végzünk teljes munkát, tegyük a lábast a tűzhelyre. 5-10 perc múlva a már átforrósodott, meglazult szerkezetű, masszívabb bogyók is egyszerűen szétnyomhatók. Hogy ne legyen nagy meglepetés (ahogy nekem volt) a gyümölcs többször színt fog váltani. Első körben kifakul, a másodikban pedig besötétedik. A cukrot már hozzá is adhatjuk. Én ekkora mennyiséghez kb. 600 g-ot adtam, ami soknak bizonyult. Ebben az esetben kis citromsavval lehet javítani a dolgon.

Már közel vagyunk a végéhez.  Ha sok még a leve, hagyjuk még rotyogni. Tapasztalat, hogy ha kavarom, akkor nem ég oda az alja, és mintha hamarabb sűrűsödne is. Lassan előkészíthetőek a befőttes üvegek. Mivel nem használtam tartósítószert a cukron kívül, így kisebb előre átforrósított üvegekbe raktam a lekvárt, majd rázártam a tetejét és kihűlésig a tetejére fordítottam a vákuum miatt.

Eredmény

Három közepes kis üveg egres lekvár. Ideális reggelihez:)