50 KILOMÉTERES DIÉTA

Blog

Résztvevőink írták

4 gondolatok ezen: “Blog

 1. norbi

  Szász Jolán egy szintén nagyon lelkes részvevőnk blogolt rólunk saját blogján:

  A kis családunk 50 km-es diétán van

  Egy nagyon érdekes, és hasznos kezdeményezése a Messzelátó Egyesületnek.
  A diéta lényege, hogy a lakhelyedtől számított 50 km körzetből beszerezhető zöldséget, gyümölcsöt, élelmiszert ehetsz csak. Persze ennek a diétának is vannak fokozatai is, a hard core, aki mindent, még a fűszereket is innen szerzi be ( persze így pl. a budapesti nem használhatna sót) és vannak, akik csak bizonyos fogadalmakat tesznek, hogy éppen milyen termékeket fognak 50km belülről beszerezni.
  Mi eddig is az élelmiszerek 70% 50km-ről szereztük be, hisz zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket vagy a Szatyorból, vagy a piacról, a néniktől szereztük be. A Szatyor alapból csak közeli termelőktől vásárol, és én is a piacon érdeklődni szoktam, hogy a néni honnan jön, és általában az is érdekelni szokott, hogy hogyan termel.
  Az én kis kétszemélyes családom vállalása most az, hogy ha lehet a hétköznapi ebédeket is 50km-ből valósítsuk meg. Az egyébként azt jelenti, hogy csomagolnom kell kaját minden nap. Nem ígérem, hogy tényleg mindig be fogom tudni tartani, de nagyon igyekezni fogok.

  Ja,és a diétáról még annyi, hogy nem fogyni szeretnénk, mert gondolom, erről a szóról mindenkinek az jut az eszébe. A diéta nem fogyókúrát jelent, hanem életmódváltást. Mi csak finom és egészséges ételeket szeretnénk enni, ha lehet mindig.

  Forrás:
  http://nehasok.blogspot.hu/2012/06/50km-es-dieta.html

 2. Pingback: 4. heti kihívások | 50 KILOMÉTERES DIÉTA

 3. Zagyva Gabriella

  Egy lelkes, félidőben csatlakozott diétázónk osztja meg velünk gondolatait. Érdemes elolvasni!:)

  Könnyű nekem

  Igaz, hogy csak félidőben csatlakoztam az 50 km-es diétához, de már jó két éve ismerem. Nem most találkoztam vele és az alapelveit már régóta próbálom alkalmazni. Ráadásul vidéken élek, nagy kertem van, a faluban minden alapvető élelmiszert be tudok szerezni, amit lehet, magam termelem meg, pár hete pedig 5 tyúkot is felszabadítottam ketreces
  fogságukból.
  Egészségügyi okokból azt tanácsolták, hogy egy ideig ne egyek tejterméket, húst, fehérlisztből készült dolgokat és persze cukrot sem. Szóval van belső késztetés és külső motiváció, hogy még többet tegyek az életmódváltásért. Az 50 km-es diétával pedig remélem, hogy jó társaságot, némi segítséget is kapok.

  Könnyű nekem, mert a kertben épp érik a meggy, a saláta, a répa, a petrezselyem. Van még némi zöldborsó és spenót is. A tyúkok mostanában elég lusták, de azért van annyi tojás, amennyi nekem kell.

  Könnyű nekem, mert munkába menet és hazafelé jövet sajnos át kell bicajoznom a helyi pékség illatfelhőjén. Hogy a hozzávalókat honnan hozzák, nem tudom, de az biztos, hogy itt helyben dagasztják és sütik ki a finomságokat. (Amit persze nekem nem kellene most megennem…) Ráadásul házi, kimérős tejet is árulnak (azt sem nekem…)

  Könnyű nekem, mert a munkahelyem mellett pár hete nyílt egy zöldséges is. Ami még nincs a kertemben, azt itt beszerezhetem. Amit nagyobb mennyiségben szeretnék venni – krumpli, hagyma, cékla – azt a barátnőméktől szerzem be, akik helyben termesztik, bár nem vegyszerek nélkül.

  Könnyű nekem, mert ha húst veszek, azt a helyi hentestől veszem, aki a környékről szerzi be az áruját. (Tudom, a barátnőm nála dolgozik.)

  Könnyű nekem, mert kávét óvodás korom óta nem iszom, a gyümölcs és gyógynövényteákat szeretem. A kertemben van hozzá menta, citromfű, diólevél, bodza. Lenne csalán is, de azt inkább kihagyom.

  Könnyű nekem, mert nem szoktam mirelitet vásárolni, már csak azért sem, mert a hűtőmet likvidáltam. (Miután letörtem a fagyasztó ajtaját, nagyon idegesített, hogy mennyi áramot fogyaszt az amúgy sem túl energiatakarékos, ezeréves gép.) Ha van valami hűtenivaló, akkor
  azt a kis kosárliftemmel leengedem a vízaknába.

  Könnyű nekem, mert – bár nem az 50 km-es diéta része-, de a tisztítószereim és egyéb kence-ficéim nagy része is házi gyártmány. Vagy saját, vagy a budapesti barátnőm által készített szappan, fogpaszta, dezodor, mosószer, stb.)

  És persze könnyű nekem, mert épp most próbálunk szervezni szeptemberre egy Helyi Érték Fesztivál nevű programot, aminek a célja éppen az, hogy felkutassuk és bemutassuk az itt élőknek a helyi termékeket, természeti, épített és kulturális értékeket. Mi ugyan nem 50, csupán 30 km-es körzetben gondolkodunk, mivel hagyományosan ez a távolság volt az egynapi járóföld. Ez a távolság még emberi léptékű és azt gondolom, hogy pont arra van szükségünk, hogy visszataláljunk az emberi léptékhez és mértékhez. Úgy gondolom, az 50 km-es diéta pont erről szól. Mértékletességről és emberi léptékről. Remélem, ez tényleg
  könnyű nekem.

 4. Pingback: 3. heti kihívások | 50 KILOMÉTERES DIÉTA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>