50 KILOMÉTERES DIÉTA

Miért jó nekem és a környezetnek ez a diéta?

A helyi termékek fogyasztása nem csupán a saját egészségednek tesz jót, de környezetedet is kevésbé terheled (többek között az élelmiszer utaztatásából fakadó káros anyag kibocsátás csökken), s a helyi termelőkkel is jót teszel. Bővebben itt.

Ha nem szállítják a termékeket, nem is csomagolják őket százszor: a kicsiket egyre nagyobb dobozokba. És ekkor nem termelődik több tonna szemét a csomagolóanyagokból, főleg a nem lebomló féle műanyag dobozokból, fóliákból. Ha teheted, te is vidd a vászontáskádat a piacra és mellőzd a zacskókat!

A szezonális növények fogyasztása más pozitív hatásokat is magával hoz. Többek között kevesebb kemikáliát kell felhaszálni ahhoz, hogy a növény szezonon kívül is teremjen, illetve kevesebb energiát fordítanak így az üvegházak fűtésére. A magyar termőföld kitűnő minőségű, az éghajlatunk fantasztikus, így a magyar zöldségek, gyümölcsök ízletesek, vitaminban gazdagok. Nincs szükségünk a spanyol vagy az amerikai ócska másolatukra, amelyeknek nemcsak a földjét szórják tele a szervezetünkre káros vegyi anyagokkal, hanem utazás előtt és után is lefújják őket mérgező anyagokkal vagy gázburokban tartják, hogy szépek maradjanak. Szépek, de nem finomak és nem egészségesek. Bővebben

Az 50 kilométeres diétával tehát egészségesebben és környezettudatosabban táplálkozhatsz.

A másik fontos érv, hogy a helyi kistermelők amellett, hogy egészségesebb élelmiszereket hoznak neked, Magyarországon fizetnek adót, itt teremtenek értéket. Nemcsak elvisznek, hanem adnak is. Támogatnunk kell a hazai termelőket, hogy a külföldi országoknak profitot termelő üzletláncok mesterségesen alacsonyan tartott élelmiszer áraikkal szemben talpon tudjanak maradni, és az asztalunkra tenni például a sokkal ízletesebb magyar paradicsomot vagy a saját nemesítésű magyar szőlőfürtjeinket. Ez pedig már nem csak a szűk környezetünknek, hanem egész hazánk érdeke.

Hozzászólások lezárva.