50 KILOMÉTERES DIÉTA

50 km Sonka vadászat

Az 50 km-es diéta folytatódik!

Keressük Magyarország legjobb és legrosszabb sonkáját!

Küldj őstermelői címet és fotózd le a címkét!

A húsvét közeledtével szeretnénk megtalálni Magyarország legjobb minőségű sonkáját!

Célunk, hogy minél több magyarországi család asztalára egészséges élelmiszerek kerüljenek az ünnep során.

A jó minőségű sonka tulajdonságai: nem tartalmaz ízfokozókat, mesterséges színezéket, térfogatnövelő szereket. A sonka sózása, érlelése, és szárítása minimum nyolc hétig tart. Az érleléshez csakis természetes anyagokat használnak, mint pl. bors, babérlevél stb., a füstölése pedig hideg füstölőben készül.

Kérjük, írd meg, hogy hol találtál rá a helyi, természetes módon érlelt és tartósított sonkádra, és miben más ez, mint a boltban kapható „átlagos” sonka.

Erre a címre várjuk a véleményed, leírásod, húsvéti receptjeidet: 50kmdieta@messzelato.hu

A címeket összegyűjtjük és megyénként feltűntetjük a honlapunkon.

Erre különösen nagy szükségünk van, mivel a helyi/házi húsok és húskészítmények beszerzése nehéz a hazai piacokon, mert nagy gondot kell fordítani a megfelelő tárolásra és csomagolásra és az őstermelői törvény miatt sokan nem merik kitenni a cégért.

Várjuk továbbá az elrettentő sonkaleírások fotóit!

Várjuk a lakosság fényképeit a „gyors” sonkákról, amely gyorspácban érlelt, térfogatnövelt és egyéb adalékanyagokat tartalmaz.

Fotózd le a címkét a telefonoddal és küldd be az 50kmdieta@messzelato.hu e-mail címre.

A rossz példákat kielemezzük, vegyi szakértő bevonásával elmondjuk, milyen hatással vannak ezek a mesterséges anyagok a szervezetünkre.

Ilyen anyagok lehetnek a sonkánkban: húspuhítók, antibiotikum pác, folyékony füst stb.

A térfogatnövelőkre azért van szüksége a húsfeldolgozó iparnak, mert a súlyveszteség szárításkor (a víz elpárolgása következtében) elérheti a 40 százalékot, tehát gazdaságtalan. Ezért fejlesztették ki az azóta már általánosan használt technikát, a forró füstölést. 60 és 90 °C közötti hőmérséklet és erős füst hatására a hús néhány óra alatt elkészül. A végtermék pontosan úgy néz ki, és hasonló az íze is, mint a hidegen füstöltnek, csak éppen már nem tartósított – ez a feladat más segédanyagokra hárul. A vásárló pedig kifizeti az előzőleg fáradságos munkával és adalékanyagok segítségével az áruba juttatott vizet.

Az elemzéseket a honlapunkon találod meg! www.messzelato.hu/50km/sonka

Itt bemutatjuk a hagyományos, természetes úton tartósított sonka ismérveit és sok más húsvéti receptet.

Mi az az 50 km-es diéta?

Az 50 kilométeres diéta a Messzelátó Egyesület klímavédő és életmód változtató programja.

A helyi élelmiszerek fogyasztása több szempontból fontos. Ha keveset utazik egy termék, nem kell a kicsiket egyre nagyobb dobozokba, csomagolni, és ekkor nem termelődik több tonna szemét a csomagolóanyagokból. Valamint a húsok esetén tartósításkor kevesebb egészségre káros vegyszerre van szükségünk.

Másik fontos érv, hogy támogatnunk kell a hazai termelőket, hogy a külföldi országoknak profitot termelő üzletláncok mesterségesen alacsonyan tartott élelmiszer áraikkal és esetlegesen rosszabb minőségű termékeikkel szemben talpon tudjanak maradni.

A programról tájékozódni a www.messzelato.hu/50km/sonka honlapon lehet.

A sonkakampány vezetője:

Udvarnoki Tünde

projekt koordinátor

Messzelátó Egyesület

telefon: +36 30 252-6437

e-mail: tunde@messzelato.hu

Hozzászólások lezárva.