50 KILOMÉTERES DIÉTA

Miért fontos szezonális növényeket fogyasztani dokumentum!

Miért fogyasszunk helyi termékeket?

1. Ízleld meg a különbséget!

A környékbeli gazdák piacán a legtöbb helyi terméket 24 órán belül szedték. Éretten, frissen és ízének teljességében kerül asztalodra, nem úgy, mint a bevásárló központokban kapható élelmiszerek, melyeknél gyakori, hogy hetekkel, akár hónapokkal korábban szedték. Az otthonunkhoz közel előállított termékeknél ezen felül könnyebb az ízre összpontosítani, mint arra, hogy kibírja az ipari begyűjtést és a cudar szállítási körülményeket.

2. Tudd, hogy mit eszel!

Manapság az ételek beszerzése bonyolult. Vajon milyen rovarölőket használtak? Lehet hogy az a kukorica génkezelt? Az a csirke egy réten kapirgálhatott, vagy egy ketreckébe préselve tengette életét? Azok, akik környékbeli termékeket fogyasztanak, könnyebben kapnak válaszokat. Sokan jó viszonyt alakítanak ki bizalmuk gazdájával. Ha netán kétségeik volnának, könnyedén kivezethetnek, hogy közelebbről megnézhessék a gazdaságot.

3. Találkozz a szomszédjaiddal!

Helyben bevásárolni társasági dolog. Aki egy helyi piacon veszi ételeit, tízszer olyan gyakran elegyedik társalgásba, mint az élelmiszerüzletekben vásárló társa – tudható meg egy tanulmányból. Csatlakozz egy közösségi kerthez és azokkal az emberekkel ismerkedhetsz össze, akik mellett az utcán elmész!

4. Érezd az évszakokat!

Ha helyi termékeket eszel, azt eszed, ami az adott évszakban megterem. Emlékezni fogsz arra, hogy a cseresznye a nyár íze. Még télen is sokkal több értelme van vigaszételeket, például töklevest és palacsintát enni, mint íztelen cseresznyét a világ másik feléről.

5. Fedezz fel új ízeket!

Ettél már csicsókát? És kövér porcsint, fürjtojást, netán szedermálnát? Ezek csak egy töredékét képviselik a (számunkra) új ízeknek, melyeket egy évnyi helyi ételekkel való kísérletezgetés után kipróbálhatunk. Számold meg az élelmiszerüzletben kapható körtefajokat! Három, legfeljebb. Kis majorságokon még életben tartanak 300 további fajtát, miközben több mint 2000 fajta esett áldozatául az egyformaságba való rohamunknak.

6. Fedezd fel hazádat!

A helyi gazdaságok felkeresése olyan, mintha turisták lennénk hazai pályán, rengeteg csemegével az úton.

7. Mentsd meg a világot!

Egy Iowa állambeli kutatás kimutatta, hogy a helyi termékekből kialakított étrend 17-szer kevesebb olajat fogyaszt (termesztéshez, szállításhoz), mint egy olyan, amelyik az országon keresztül-kasul szállított termékekből építkezik. Egy tipikusan brit étkezés, melyet helyi összetevőkből készítettek, 66-od annyi „étel-mérföldet” tett meg.

8. Támogasd a kis gazdaságokat!

Azt tapasztaltuk, hogy társadalmi helyzetétől függetlenül sok ember arról álmodozik, hogy megmunkálja a földet. Talán veled is így van. Az olyan térségekben, ahol nagy az élet a helyi piacokon, újra éledeznek a családi gazdaságok. Ez alighanem sokkal jobb, mint egy szupermarketben, vagy gyorsétteremben végezhető munka, amely a globalizáció egy tipikus hozománya.

9. Fektess Te is a helyi gazdaságba!

Egy Brit tanulmány lekövette, hogy egy helyi ételüzletben kiadott pénz hányada maradt a helyi gazdaságban, illetve hányszor került újra befektetésre. Az utóbbi érték majdnem a kétszerese annak, amit egy szupermarket láncban kiadott dollár eredményez.

10. Légy egészséges!

A 100-Mérföldes Étrendet folytató házaspárnak sokan feltették a kérdést: veszítettek-e kilóikból az étrend során. “Hát, igen, mindannyian leadtunk egy-két kilót. Bár ennél fontosabb, hogy jobban éreztük magunkat, mint valaha. Több zöldséget ettünk, kevesebb iparilag előállított terméket; az ételek sokkal szélesebb választékát fogyasztottuk, s ezeket a tápérték szempontjából legjobbkor. Helyi piacokról vásárolt termékekkel, és a főzést elejétől kezdve soha nem éreztük úgy, hogy számolgatnunk kellene a kalóriákat.”

11. Hogy legyenek emlékeid!

Az egyik barátunknak az az elmélete, hogy egy barátokkal töltött lekvárkészítős délután – vagy az ő esetében pirog – mindig értékesebb, mint a legújabb Hollywood-i szenzációfilm. Minket meggyőzött.

12. Legyen izgalmasabb az utazás!

Amint a helyi ételek függője leszel, mindenhol fel akarod majd fedezni, ahova csak mész. A 100-Mérföldes Étrend kitalálóinak mexikói kirándulása alkalmával a parázsban sült kukorica és a csípős fűszerezésű savanykás narancsok vezették ki őket az üdülővárosokból a falvacskákba. Valahol az út mentén, egy kis csárdásban egy néma varázsló tartott nekik ingyenes előadást citromleves tálak felett.

köszönjük a fordítsát…..