Receptek

Fűszeres Eszter szilvalekváros sütőtök pitéje

Libor Mária a Limara Péksége blognak az írója és nagytudású kenyérsütő hölgy 50 km kenyérféleség receptekkel segíti az 50 km diéta résztvevőit. Ezúton is köszönjük Marcsinak a csodálatos kenyérreceptjeinkek megosztását velünk.
kenyér receptek:

Pirított hagymás kenyér

Szendvicskenyér

Péksütemény receptek:

Sós kifli
Rozmaringos-burgonyás cipók
Császárzsemle
Töki pompos

Kalács recept:

Sós foszlós kalács

Nemisbéka gasztroblogger ajánlott heti lokál menüje diétázóknak. Nemisbékának is nagy köszönet a finom és egyszerű menü összeállításáért.

Nemisbéka írása az 50 kilométeres helyi-lokál-menüjéhez:

“Hát nekiveselkedtem, és nem volt könnyű úgy, hogy a már elkészített receptjeimet böngésztem át és próbáltam olyanokat választani, amik minimális változtatással beleférhetnek. Általános megjegyzések:

– néhány kivételtől eltekintve fogalmam nincs, hol vannak üzemek Magyarországon, úgyhogy elsősorban arra törekedtem: az alapanyag biztosan magyar legyen;
– úgy gondoltam, hogy a tej- és hústermékek mindenképpen megoldhatók magyar forrásból;
– a cukrot felülvizsgáltam, mivel tudtommal a Kaposvári Cukorgyár üzemel és magyar répacukorral dolgozik – ahol nádcukrot ír az eredeti recept, simán cukrot kell használni;
– az olívaolajat semleges napraforgóolajjal célszerű helyettesíteni, ha nem írok mást;
– ahol zárójelben magyar gyártót írok, az csak ötlet a keresést megkönnyítendő;
– a só elhagyása néha remélem, egyszerűen belefér, ha más kompenzálja (emiatt több pl. a szalonnás fogás), ahol úgy gondolom, kicsit felerősített ízek kellenek, ott jelzem, hogy pl. több legyen a zöldfűszer, de a végeredményt őszintén bevallom, nem teszteltem; ha lehet, én pici sót megtartanék, a legjobb, amit találtam, az egy erdélyi kősó volt (Kotányi), szerintem talán ez a “legzöldebb”;
– a bors elhagyása hasonlóképp;
– igyekeztem munkahelyre szállítható és előző nap akár párhuzamosan is elkészíthető, nem túl macerás ételeket összeválogatni, hétvégére hagyni inkább a hosszasan sütögetőseket;
– én ettől sokkal kevesebbet eszek :), általában csak egy fogást, és meleget estére ritkán, de inkább többet raktam össze, biztos, ami biztos;
– próbáltam figyelni a kiegyensúlyozásra – zöldség, hús, tészta, gyümölcs, de nem vagyok dietetikus;
– és nyilván minden ízlés dolga :), lehet bátran felcserélni, kicserélni, akármi.”

Hétfő
Reggeli: Túróstáska (ha van megbízható pékség, onnan, ha nem, ez előző este megsüthető, só kimarad, a tőzegáfonyát mazsolával lehet helyettesíteni)
Tízórai: 1 alma
Ebéd: Kukoricás sárgarépa-krémleves (sót, borsot elhagyni, több borsikafű bele), Konyakos sertéscomb rizzsel (konyak: Maximilian, olcsóbb megoldás: Lánchíd brandy, olívaolaj helyett napraforgóolaj)
Uzsonna: 10 dkg keksz (Detki)
Vacsora: Fűszeres sült krumpli mentás joghurttal(szárított chili helyett cseresznyepaprika, római kömény helyett kömény, a curry és a só kimarad)

Kedd
Reggeli: Áfonyalekváros, camembert-es pirítós
Tízórai: 1 gyümölcsös müzliszelet (Cerbona)
Ebéd: Zöldséges paradicsomleves (só és bors nélkül, több kakukkfűvel), Túrógombóc (só nélkül)
Uzsonna: Fűszeres krémsajttal töltött sárgabarack dióval (pekándió helyett dióval)
Vacsora: Fetás-cukkinis frittata (a só kimarad, kicsit több feta-jellegű Sole-sajt kerüljön bele)

Szerda
Reggeli: Gyümölcsjoghurt friss gyümölccsel dúsítva + reggeli keksz (Detki)
Tízórai: 5 dkg dió
Ebéd: Baconös káposztakrémleves (só és fehérbors nélkül), Almás lepény aszalt szilvával (só és fahéj nélkül)
Uzsonna: 10 dkg aszalt feketecseresznye
Vacsora: Paradicsomos-májas farfalle (friss paradicsommal, chili helyett szárított cseresznyepaprikával, só és bors nélkül)

Csütörtök
Reggeli: Snidlinges rántotta, kígyóuborka, zsemle
Tízórai: 15 dkg szőlő
Ebéd: Sült hús, krumpli, körte (só és bors nélkül), Csúsztatott palacsinta (a csokireszelék helyett cukros darált mák réteggel)
Uzsonna: 5 dkg dió
Vacsora: Almás-kéksajtos szendvics (crème fraiche helyett tejföl, a kéksajt legyen magyar márványsajt)

Péntek
Reggeli: Vajas-lekváros kifli
Tízórai: 1 gyümölcsjoghurt (Cserpes)
Ebéd: Paprikaleves (só és bors nélkül, plusz egy gerezd fokhagyma, olívaolaj helyett napraforgóolajjal), Lilahagymás-kecskesajtos mini tarte tatin-ek
Uzsonna: 1 körte
Vacsora: Krumplis-zöldborsós tortilla (só helyett lestyán, a sajt legyen aromásabb, pl. füstölt)

Szombat
Reggeli: Saját müzli: zabpehely, aszalt barack, mazsola, aszalt szilva, apróra vágott dió, mandula, alma, evőkanál méz tejjel
Tízórai: földimogyorós kölesgolyók (Biopont)
Ebéd: Édes-savanyú mártásos sertésszűz szalonnás zöldborsóval (só és bors nélkül), Diós darafelfújt (vaníliakivonat nélkül)
Uzsonna: 10 dkg sárgarépa
Vacsora: Sajtos-sonkás melegszendvics (Gruyére helyett Pannónia sajttal)

Vasárnap
Reggeli: Lágytojás, paradicsom, sonka, sajtkrémes kenyér
Tízórai: Ropi (Biopont)
Ebéd: Vörösboros szőlő-szeder leves (áfonyát lecserélni szederre), Zöldséges levelestészta (só és bors nélkül, Marathon leveles tésztával)
Uzsonna: Juhtúrós pogácsa (só nélkül, füstölt sajttal)
Vacsora: Sült cékla és hagyma (az olívaolajat cseréljük napraforgó olajra vagy aromásabb dióolajra, balzsamecet: Chef)

A tévedés  lehetősége erőst fennáll, az internet segítségével tudok csak a magyar termékekről tájékozódni, több mint öt éve nem végeztem alaposabb nagybevásárlást otthon :). De igyekeztem minden tőlem telhetőt megtenni a cél érdekében

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

October 2014
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Ez a program a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás Programjának támogatásával jött létre. (száma: PTKF/2303/2011)