50 kilométeres lakoma receptek 2010

TÖKMAGKRÉM

Hozzávalók:
150 dkg hántolt, pirított tökmag
4 ek tökmagolaj

Speciális konyhai eszköz: aprító

Elkészítés:
Hasonlóképpen készítem, mint a diókrémet. Azaz aprítóban ledarálom morzsalékká a tökmagot. Ha egyenletes, hozzáadom az olajat és alaposan eldolgozom az aprítóval.
Pirítósra kenve nagyon finom!

Forrás:http://tejutazas.blogspot.com/2010/01/tokmagkrem.html

KRUMPLIS TARHONYA

Hozzávalók:
2 közepes fej vöröshagyma
3 ek olaj
1 tv paprika
1 paradicsom
4 gerezd fokhagyma
3 közepes krumpli
10 marék tarhonya
só, bors
1 ek piros őrölt paprika
víz
késhegynyi őrölt kömény
késhegynyi őrölt babérlevél
fél rúd füstölt gabonakolbász vagy aki húsos, egyszerű füstölt kolbi

Elkészítés:
Olajon dinszteld meg a hagymát, majd karikázd bele a kolbászt. Tedd bele a pirospaprikát, miután félretetted a tűzről. Add hozzá a kockára vágott paradicsomot és a zöldpaprikát, az apróra vágott fokhagymát és a felszeletelt kolbászt. Jöhet a meghámozott és kicsi kockákra vágott krumpli, szórd rá a fűszereket és kb másfél deci vízzel öntsd fel. Tedd vissza főni. Mikor a krumpli félig megpuhult, engedd fel kb 7-8 dl vízzel. Ha elkezd forrni, szórd bele a tarhonyát. Amíg fő, néhányszor keverd meg. 10-15 perc múlva zárd el a lángot alatta és lefedve hagyd pihenni, hogy a tarhonya felszívja a paprikás lét. Ekkorra válik teljesen puhává a tarhonya.
Mint egy igazi, magyaros étel mellé, a krumplis tarhonya mellé is friss kenyér és valamilyen finom, házi savanyúság dukál.

Forrás: http://tejutazas.blogspot.com/2010/01/krumplis-tarhonya-magyar-alfold.html

KRUMPLIS TÉSZTA

Hozzávalók:
fél kg krumpli
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek olaj
20-25 dkg nagy kocka alakú tészta
só, bors
pirospaprika

Elkészítés:

Tedd fel a tésztának a vizet főni. Kezd el a hagymát apróra felszeletelni és az olajba pirítsd meg. Érdemes valamilyen magasabb falú, lehetőleg teflon edényben elkezdeni, hogy végül minden beleférjen. Közben egész apróra vágd fel a krumplit és ha a hagyma aranyszínű, add hozzá. Pirítsd együtt őket még egy rövidebb ideig, aztán sózd és borsozd egy kicsit, majd öntsd fel vízzel addig, hogy a krumplit épphogy elfedje. Tedd rá a fedőt. Ekkora már valószínűleg a víz is felforrt a tésztának, tedd bele azt is, kicsit sózd és egy pár csepp olajat csepegtess a vízbe, hogy a tészta ne ragadjon le, és főzd meg. Ha kész, szűrd le a tésztáról a vizet, majd öntsd hozzá a krumplihoz és kezd el együtt pirítani őket, az sem baj, ha egy kicsit lekapja. Ha kész, azonnal tálald. A végén megszórhatod egy kis pirospaprikával, vagy ha pirosan szereted, a hagyma megpirítása után szórd bele a paprikát.

Forrás:

http://tejutazas.blogspot.com/2009/08/krumplis-teszta-magyar.html

Sütőtökös hajdina köret recept

Hozzávalók:

200g sütőtök

1 bögre hajdina

1 tk só

Elkészítés:

A sütőtököt meghámozzuk, 1×1 cm-es kockákra vágjuk és félreteszük. A hajdinát szárazon, 2-3 perc alatt kicsit megpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük. Sózzuk és takaréklángon kb. 10-15 perc alatt félpuhára pároljuk. Belekeverjük a felkockázott tököt és további 1-2 perc alatt az egészet készre pároljuk.

Forrás:

http://www.nosalty.hu/sutotokos_hajdina_koret_recept_710

Céklasaláta

Hozzávalók:

5-6 db közepes nagyságú cékla

2 tk köménymag

2 tk só
1 tk cukor
víz

2dl ecet

Elkészítés

A céklákat meghámozzuk, megmossuk és 0,5×0,5 cm-es kockákra vagy 2-3 mm-es szeletekre vágjuk.

Fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. A sóval, cukorral, köménymaggal ízesítjük és ressre főzzük.

A tűzről levéve rögtön belekeverjük a balzsamecetet, és ebben a lében hagyjuk kihűlni. Ha üvegbe tesszük, ugyancsak ezt a levet öntjük rá.

Forrás:http://www.nosalty.hu/ceklasalata_1_recept_649

Fiatal csirke szőlővel

Hozzávalók:

1 kis fej vöröshagyma
50 g fehér vagy kék szőlő, lehetőleg mag nélküli
2 evőkanál olaj
4 nagy, kicsontozott csirkemell (kb. 700 g)

fekete bors
1 evőkanál vaj vagy margarin
1 teáskanál étkezési keményítő
1/8 l száraz fehérbor
1/8 l főzőtejszín

Elkészítése:

A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, a szőlőt megmossuk, és a szemeket félbevágjuk. Az olajat nagy serpenyőben közepes hőmérsékleten felforrósítjuk. A csirkemelleket sóval és borssal ízesítjük, és minden oldalról 5-6 percig sütjük, míg aranybarna színt nem kapnak, majd kivesszük és félrerakjuk.
A vajat a serpenyőbe tesszük és megolvasztjuk. A hagymát hozzáadjuk, és 3 percig üvegesre pároljuk. Csészében összekeverjük az étkezési keményítőt a borral, beleöntjük a serpenyőbe, és állandó keverés mellett 1-2 percig főzzük, amíg a szósz besűrűsödik. Hozzáöntjük a tejszínt és a szőlőt, majd 1 percig főzzük.
A csirkemelleket a hús keletkezett levével ismét beletesszük a serpenyőbe és felforrósítjuk. A mártást sóval és borssal ízesítjük, leöntjük vele a csirkemelleket, és már tálaljuk is az ételt

Forrás: http://recept.paradicsom.info/cikkek/eletmod/szolo_receptek

Badacsonyi szőlősaláta

Hozzáalók:

Fél kg szőlő

1 dl száraz vörösbor

2 ek dió

1 ek porcukor

Elkészítése:

A szőlőt megmosom és egy mély tálba teszem. A diót megőrlöm és összekeverem a porcukorral. A cukrozott diót ősszekeverem a borral és megvárom, míg felolvad a cukor, ezzel öntözöm meg a szőlőt és 3 órára a hűtőbe teszem. Ajánlható minden szárnyasételhez, vagy csak úgy enni.

Forrás: http://grocceni.com/recept/badacsonyiszolosalata.html

Birsalmasajt

Hozzávalók:

érett birsalma,

forró víz,

1 kg anyagra 80 deka cukrot számítunk.

Elkészítés:

A szép érett birsalmákat negyedekbe vágunk, magházuktól megtisztítjuk, héjukkal együtt forró vízben puhára főzzük, szűrőkanállal kiszedjük és szitán áttörjük. Az áttört gyümölcsöt lemérjük és 1 kg anyagra 80 deka cukrot számítunk.

Az áttört gyümölcsöt széles lábasban addig főzzük, amíg olyan sűrű lesz, hogy kavarás közben a lábas alját láthatjuk. Hozzáadjuk a cukrot, és gyors tűznél, állandó kavarás mellett 10-15 percig főzzük, amíg hideg porcelántányérba cseppentve a teteje hamarosan bebőrösödik.

Tetszés szerinti formába öntjük, ami lehet puding-, őzgerincforma. Másnap zsírpapírra kiborítjuk és száraz helyen tartjuk 2-3 hétig, amíg a külseje egészen megszikkad.

Forrás: http://www.befottkompotsavanyusag.com/birsalmasajt-ii.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *