Receptek 2012

Várjuk szívesen az új recepteket fotóval mellékelve!

Dinnye sorbet

Hozzávalók:

  • 60 dkg görögdinnye (a héja nélkül)
  • 10 dkg cukor
  • Mentalevél
  • 1 dl száraz pezsgő

A dinnyét a héjától megszabadítjuk, majd a magokat eltávolítjuk. Ezután turmixgéppel simára dolgozzuk. Hozzáadjuk a cukrot, a pezsgőt és az apróra tépdelt menta leveleket, majd újra összeturmixoljuk. Az eredményt egy tálkába töltve mélyhűtőbe rakjuk, negyed óránként megkeverjük. Amikor elérte az apró jégkristályos állapotot, kb. 3-4 óra múlva, kisebb poharakba téve, már fogyasztható is.

Tipp:

  • A pezsgőt helyettesítheted szőlő vagy almalével. Légy kreatív!:)



Egres clafoutis

Hozzávalók 6 főre:

  • 400 g egres
  • 2 ek. bodzaszörp
  • 1 ek. vodka (elhagyható)
  • 100 g liszt
  • 80 g cukor
  • 6 tojás
  • 500 ml tejszín

A sütőt kapcsoljuk be 190˚C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Egy sütőtálat (vagy több kisebbet) vajazzunk ki alaposan, szórjuk bele a megtisztított egreseket és locsoljuk meg a bodzaszörppel és a vodkával.

A tésztához a lisztet tegyük egy tálba a cukorral, egy csipet sóval. Öntsük hozzá apránként a tejszínt, keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a tojásokat is. Keverjük csomómentesre.

Öntsük a tésztát az egresekre. Süssük körülbelül 50 percig, míg a tészta megsül, és megemelkedik.

Hagyjuk hűlni pár percig, és tálaljuk.

www.gastronomica.hu

További egres ötletek:

tastydiaries.com/newtasty/lentil-gooseberry-goats-cheese-salad

almondcorner.blogspot.hu/2011/07/gooseberry-sorbet-with-rose-pepper.html

dailymail.co.uk/femail/food/article-1293152/Recipe-Gooseberry-sorbet-boudoir-biscuit.html


Eljött a zölddió befőtt elrakásának ideje

A képre kattintva megtudhatod hogyan:)



Bodzapezsgő recept

Hozzávalók:

  • 15-20 db méretes virágzat
  • 4 db citrom
  • 2 ek. (30ml) fehér borecet
  • 700g kristálycukor

Elkészítése:

  • Forraljunk fel 4 liter vizet, majd öntsük egy nagy edénybe.
  • A meleg vízhez adjunk 2 liter hideg csapvizet, így összesen 6 liter víz lesz az edényben.
  • A vízbe keverjünk 700g kristálycukrot és oldjuk fel.
  • Tegyük bele a bodzavirágzatot úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb szárrész kerüljön a lábosba.
  • Adjunk a vízhez 2 evőkanál (30ml) fehér borecetet és 4 megmosott citrom lereszelt héját. Az edény tartalmát alaposan keverjük össze és fedjük le fedővel.
  • Másfél-két nap elteltével az edény tartalma erjedni kezd (borélesztővel a folyamat segíthető). A folyadékot további 4-5 napig erjesszük, majd szűrjük le.
  • Töltsük vastagfalú, erős, jól záródó csatos üvegekbe.
  • Hűvös helyen tároljuk, akárcsak a valódi pezsgőt. Hónapokig eláll.
  • Jól lehűtve, esetleg jégkockával, citromkarikával szolgáljuk fel.

Tippek:

  • A bodza pezsgő készítéséhez a reszelt citromhéj mellett reszelt narncshéjat is adhatunk (2-2 db). A borecet helyett borkősavat is használhatunk (a fenti mennyiséghez 30g), vagy a citromok levét is belefacsarhatjuk (2 db).

www.foodandwine.hu/2011/05/31/a-bodzavirag-hasznai-bodzapezsgo-recept

Egy még ennél is jobb receptet találsz itt: http://fuszereslelek.blog.hu/2009/05/11/bodza_pezsgo_1


Erdeiszeder-szörp recept

Az érett, ép szedret összenyomkodjuk és porcelán- vagy üvegedényben, meleg, árnyékos helyre tesszük, 6-7 napra. A szeder kissé megerjed, akkor vászonzacskón átszűrjük, de nem nyomkodva, hanem türelmesen megvárva, míg a lé magától kicsorog. Minden literre fél kg cukrot számítva tűzre tesszük, és 8-10 percig forraljuk. A hab leszedése után üvegekbe töltjük, és erősen lekötve kigőzöljük, mint a befőttet.


Rózsaszörp

Hozzávalók:

  • 30 dkg piros, illatos, permetezetlen rózsaszirom
  • 2 l hideg víz
  • cukor szükség szerint

Elkészítés:

A megmosott rózsaszirmokat feltesszük főni a 2 liter hideg vízben, és addig forraljuk, amig a víz megpirosodik és a szirmok szintelenné válnak. Ekkor a levet átszűrjük, lemérjük, és vele azonos mennyiségű cukorral kb. 15 percig főzzük. Kiforrázott üvegekbe töltjük, majd és szárazdunsztba rakjuk.

www.mindmegette.hu/rozsaszorp.recept


3 Responses to Receptek 2012

  1. [...] Receptek 2012 [...]

  2. [...] Receptek 2012 [...]

  3. [...] Receptek 2012 [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

October 2014
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Ez a program a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás Programjának támogatásával jött létre. (száma: PTKF/2303/2011)