Budapest ökotérképe

Budapestet nem feltétlenül arról ismerjük, hogy milyen „zöld". Sokszor nem tudjuk merre is induljunk, ha környezettudatos életmódot szeretnénk folytatni a fővárosban. Sőt, mit csináljon az emberfia, ha még külföldi is. Ezen akart segíteni a "Budapest zöld oldala" elnevezésű ifjúsági kezdeményezés projektünk, amelynek ötlete Helle Hang EVS önkéntesünktől származott.

A projekt során egy, a budapesti piacokat, bioboltokat, bio- és vegetáriánus éttermeket, fair trade kávézókat, használtruha boltokat, kerékpárkölcsönzőket és -szervízeket, zöld területeket és a zöld szervezetek székhelyeit bemutató angol nyelvű, internet- és papíralapú térképet készítettünk Budapesten élő külföldi fiatalok számára, mely segítségével a fiatalok környezetbarátabb életmódot folytathatnak. A projektet öt résztvevő valósította meg (Tóth Csaba, Králik Orsolya, Andresev Szonja, Udvarnoki Tünde, Ninni Wager) további 6-7 érdeklődő fiatal (többek közt Helle Hang, Benjamin Desvignes, Judit Heine) bevonásával 2280 euró uniós támogatás segítségével.

A projekt célja Budapest belvárosának ökológiai szolgáltatásait bemutató térkép létrehozása volt külföldi fiatalok (elsősorban diákok) számára.

Számos külföldi fiatal (pl. egyetemisták, külföldi cégek fiatal külföldi alkalmazottjai) él Budapesten, akik nem is tudják, hogy városunk milyen lehetőségeket nyújt a környezetbarátabb életmód átélésére. Projektünk célja egy olyan térkép létrehozása volt, amely segítségével a külföldi fiatalok tudomást szerezhetnek a Budapesten elérhető zöld szolgáltatásokról, tudatosabban vásárolhatnak, és esetleg bekapcsolódhatnak a zöld szervezetek munkájába. Ennek megfelelően a papíralapú térkép ábrázolja a legfontosabb piacokat (bolhapiacokat), bioboltokat, fair trade boltokat és kávézókat, használtruha boltokat, vegetáriánus éttermeket, bicikli javítóműhelyeket, zöld területeket és a zöld szervezetek székhelyeit Budapest belső kerületeiben. Valamint a térkép melléklete bemutatja a fentiekkel kapcsolatos legfontosabb információkat és útmutatót arra, hogy hogyan lehet tudatosan vásárolni. Illetve a térképhez kapcsolódóan egy Google Map-et is készítettünk melyen több bolt és Budapest összes kerületében található boltokat feltüntettük.

A térképpel azt szeretnénk elérni, hogy a zöld szolgáltatások iránt általában nagyobb érdekődést mutató külföldi fiatalok könnyebben hozzájussanak ezekhez az idegen nyelven nehezebben elérhető információkhoz. Úgy gondoljuk, hogy a külföldi diákok környezetbarátabb szemléletét a magyar fiatalok is átveszik, így a térkép által közvetített információk a magyar fiatalokhoz is eljutnak. Így végül jelentősen megnőhet ezeket a zöld szolgáltatásokat igénybe vevők száma, ami hozzájárulhat, hogy Budapest éllhetőbb város legyen.

Az előkészítés során lehatároltuk a pontos területet, majd megbeszéltük, hogy milyen kérdésekre keressük a választ a különböző kategóriák esetében (pl. mit lehet venni a second-hand boltokban, mivel foglalkozik a zöld szervezet, stb.), hogy egységes legyen a térkép melléklete.

A megvalósítás során először bejártuk a lehatárolt területet, fotókat és jegyzeteket készítettünk a különböző helyekről és rögzítettük a hely pozicióját. Ennél a résznél más fiatalokat is bevontunk a megvalósításba, akik a honlapunkon, illetve rajtunk keresztül szereztek tudomást a projektről.

Közben kézzel megrajzoltuk a lehatárolt terület alaptérképét 16 db 1 x 1 m-es kartonlapra, melyeket lefotózás után a számítógépen illesztettünk össze. Azért választottuk a digitalizáslás helyett a rajzolást, mert a rajzolás könnyebbnek és izgalmasabbnak tűnt és eredményül egy olyan térképet kaphattunk, amely vidámabb és barátságosabb a szokásosnál. Az elkészült alaptérképre a számítógépen vittük fel a különböző helyszíneket ábrázoló pontokat. Közben elkészítettük a helyszíneket bemutató angol nyelvű mellékletet is a felmérésben is résztvevő fiatalok segítségével.

A nyomdával már a térkép készítése közben felvettük a kapcsolatot, és rengeteget egyeztettünk, mire a térkép és melléklete végső formát öntött. Ekkor 3000 példányban kinyomtattuk a térképet és mellékletét, valamint 20 példányban A1-es méretű térképet is kinyomtatunk, amelyen magán a térképen helyeztük el a mellékletben foglaltakat.

A nagyméretű térképeket a külföldiek álal látogatott kávézókban és egyéb helyeken helyeztük el. A kisméretű térképet pedig az egyetemeken és külföldiekkel foglalkozó cégeken keresztül jutattuk el a külföldi fiatalokhoz.

A térkép Google Map formátumban is elérhető, így csak pár kattintás és felfedezhetitek Budapest környezetbarát oldalát!

Bioboltok

Kerékpár üzletek

Zöld szervezetek

Biokozmetikumok

Hulladékátvevők

Piacok

Használtruha boltok

AttachmentSize
finalbooklet.pdf4.23 MB

Vissza fel