EVS kiutazóknak

Ezek az információk inkább már csak a biztosan kiutazó (nyertes, támogatott projekttel rendelkező) önkénteseknek szól, de nyugodtan olvasgathatja előre minden érdeklődő is.

Biztosítás

A biztosításod elkészítéséhez mindenek előtt töltsd ki az Űrlapunkat!

Európai Egészségügyi Kártya

Az EVS-en a biztosításod arra épül, hogy feltételezi rendelkezel TB-vel a küldő országodban, azaz Magyarországon. Ezáltal jogosulttá válsz Európai Egészségügyi Kártyára (European Insurance Card), amelyet az irányítószámodnak megfelelően kirendelt kormányablakban kb. 2 óra alatt ki tudsz váltani. Ezzel a kártyával tudod igénybe venni a fogadó ország ingyenes (azaz helyi TB által fedezett) egészségügyi rendszerét, tehát pontosan ugyanúgy tudod használni majd mint itthon a TAJ kártyádat.
Kártya Kiváltása

Cigna, mint magánbiztosítás

Ezt egészíti ki a Cigna Health Insurance, amely egy magánbiztosításként működik, és abban az esetben veszi igénybe az önkéntes, amennyiben olyan egészségügyi szolgáltatást kíván igénybe venni, amely a fogadó ország ingyenes (helyi TB által nem fedezett) egészségügyi rendszerén kívül esik, például szakrendelések, gyógyszervásárlás...stb. A fenti űrlap kitöltésével a Messzelátó, mint küldő szervezet létrehozza neked a személyes biztosításodat, amelyet a biztosító által kiküldött (a regisztrációt követő 2-3 hétben) jelszóval az ugyancsak általuk küldött linken keresztül tudsz elérni és kezelni. Mindenképpen olvasd el a részleteket a Cigna használati útmutatójában!
Cigna használata

Néhány szó a magyar TB-ről:Fontos tehát, hogy kiutazás előtt elrendezd, hogy milyen módon lesz megoldva a magyar Társadalom Biztosításod fennmaradása az EVS időszakod folyamán, amelynek a következő esetei vannak:

1. hallgatói jogviszonnyal rendelkezel (passzív félév esetében is): a felsőoktatási intézményed fizeti utánad.
2. bejelentett munkahellyel rendelkezel: a munkáltató fizeti utánad.
3. saját magad fizeted a havi összeg 7.050.- Ftos összeget.
4. az önkormyányzatod átvállalja a TB-d összegét, mint szociális rászorult (fizetés nélkül jó ügyért nemzetközi szinten, de az EU-ban dolgozó önkéntes): ehhez egy kérvényt kell benyújtanod, amihez a Messzelátó tud neked egy magyar nyelvű aláírt nem hivatalos dokumentumot adni, amely elmagyarázza és igazolja a helyzetedet. Majd reménykedsz, hogy pozitívan ítélik meg a kérelmedet.

Mindezeken felül jótanácsokat tudsz kérni Shalom levelező listánkon, illetve az alábbi dokumentumban önkénteseink összeszedtek néhány hasznos gondolatot a témában:)

Ami tehát a teendőd:1.


Töltsd ki a Biztosítási Űrlapot!

2.


Nézz utána a magyar TB-d kérdéskörének, és ha szükséges kérj tőlünk igazolást!

3.


Csináltass Európai Egészségügyi Kártyát.

4.


Ha megérkezett a Cigna visszajelző levele, akkor az ott kapott jelszóval jelentkezz be: ellenőrizd az adataidat és egészítsd ki azokat, majd nyomtasd ki a pdf-ben letölthető kártyádat a biztosítási számoddal, amelyet az EVS során mindig tarts magadnál, mert azzal a számmal fognak beazonosítani baleset esetén (ami ne legyen:)!

5.


Olvasd át a fenti leírást a Cigna használatáról!

Együttműködési Szerződés - Activity Agreement

Az Együttműködési Szerződésed a Fogadó Szervezeted részéről érkezik majd a Fogadó Ország Nemzeti Irodája által jóváhagyott formában, amely tartalmazza mindazokat az információkat, amely a Te EVS projektedre vonatkozik. Azt tehát, hogy hogyan lesz a szállásod, étkezésed, tevékenységed, zsebpénzed, szabadnapjaid...stb.

Ezt tehát mindenképpen olvasd át, mert az EVS rendszerében mindazoknak a megvalósítási keretei, amelyek "Neked járnak" (szállás, étkezés, nyelvi támogatás, zsebpénz, utazási támogatás, szabadnapok, munkarend...stb.) nincsenek meghatározva, hanem a Fogadó Szervezet lehetőségeitől, adottságaitól, tevékenységétől és döntésétől függ.

Ez a dokumentum lesz tehát az, amely szerint a Te EVS-ed megvalósul, és amelyet a Fogadó-, a Küldő Szervezet (tehát mi:) és Te is aláírsz, majd mind ehhez tartjuk magunkat. Ezért aztán fontos, hogy minden elolvass, megérts és elfogadj benne. Vagy jelezd egyetnemértésedet a Fogadó Szervezetnek még az aláírás előtt.

Zsebpénz

Az EVS program keretében az önkéntesek havi zsebpénzt is kapnak, amelynek összege a fogadó ország szerint van meghatározva. Azt azonban, hogy ezt milyen rendszerességgel, milyen formában(pl. átutalás, kp) illetve milyen valutában kapja meg az önkéntes az a Fogadó Szervezet és az Önkéntes megegyezésén alapszik.

Kiutazás, visszautazás

Az EVS program támogatja a Fogadó országba való egyszeri be és kiutazást a projekt elején és végén.


Egy megadott távolság mérő rendszer szerint támogatja az Erasmus Plusz rendszere az EVS önkéntesek kiutazását a szolgálatuk elején, és a visszatérésüket a projekt befejeztével. A legjobb utazási lehetőség felkutatásához érdemes a kinti Fogadó Szervezet segítségét kérni vagy a Shalom listán kérni a tapasztaltak tanácsát. A jegyet pedig a Fogadó Szervezettel megegyezve vagy az önkéntes veszi meg és a kiérkezése után térítik vissza az önkéntesnek, vagy a Fogadó Szervezet vásárolja meg a közös megegyezés alapján kiválasztott időpontra.

FONTOS!

Mind a két esetben lényeges hogy az utazás során minden jegyet el kell tenni, és a kinti szervezetnek odaadni, mert azok alapján történik az elszámolás! Ezek elvesztése esetén neked kell finanszírozni az utazásodat.

Levelező lista

A ShalomEVS lista a kiutazó és már kint lévő önkéntesek fóruma.


Itt lehet kérdezni a többieket a kinti tapasztalatokról, biztosításról, hazai ügyintézésről vagy bármilyen egyéb, EVS-szel kapcsolatos dologról. Ha bármi, EVS-szel kapcsolatos hasznos információ birtokába juttok, ami a többiek számára is tanulságos lehet, kérlek, itt osszátok meg! Természetesen, ha valami privát jellegű kérdésed van, írd meg nekünk nyugodtan személyesen. Különben minden más levél jó, ha a közös listára érkezik, mert így a többieket is érintő kérdéseket közösen tudjuk megbeszélni.

Kiutazás előtt

Nézegesd, olvasgasd korábbi önkénteseink blogjait!

A legjobb felkészülést mindig az első kézből szerzett információk jelentik. Mi ugyan el tudjuk mondani, hogy a nagykönyv szerint hogyan működik az Európai Önkéntes Szolgálat, ámde a valóban izgalmas és "erre nem is gondoltam" típúsú infókat itt leled:)
Klikk ide!

Checklist

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján összeállítottunk nektek egy Checklistet, amelyre minden olyan dolgot feltettünk, amelyet kiutáz előtt cselekedj meg. Érdemes ezen végigmenni, pipálgatni és pótolni, ami lemaradt:)
Klikk ide!

Kiutazás Előtti Tréning

A Messzelátó Egyesület havonta-kéthavonta szervezi meg a Kiutazás előtti tréningjét, amely:
- általában egy hétvégi napon 10-17 óra között zajlik le egy belvárosi helyszínen
- felkészít informatív módon és emberileg is az EVS élményedre, non-formális oktatási módszerekkel
- lehetőséget nyújt, hogy találkozz másik éppen kiutazó önkéntesekkel egy jópofa, játékos szituban
- alkalom arra, hogy feltedd a kérdéseidet, beszélj a céljaidról, terveidről, félelmeidről!

Jelezd a neked megfelelő időpontot az alábbi Űrlapon!
Klikk ide!
 

További kérdések:

Lipka Borbála
EVS koordinátor
evs@messzelato.hu
+36/306672738

 
 
 

Az Európai Önkéntes Szolgálat egy életre szóló kaland, fontos hogy felkészülj rá, és felszabadultan éld meg az önálló életed, az önkéntes munkatapasztalatod, és külföldi létet.


Készülj fel velünk!


A Messzelátó Egyesület segít Neked az infószerzésben, projekt keresésben, pályázásban, ügyintézésben, kiutazásban, kintlétben.