Mi az EVS?A generációnak, amely számára elmosódnak az országhatárok munka és személyes kapcsolatok terén semmiből nem tart ma már kiugrani Törökországba. A legtöbb utazó azonban tudja, hogy az átutazni, ott lenni, átélni, együtt cselekedni egészen eltérő viszonyt eredményez a helyi kultúrával.

Az Erasmus+ program részeként fut az EVS, amely magyar fordításban: Európai Önkéntes Szolgálatot jelent. Ezen a pályázati lehetőségen keresztül non-profit szervezetek fogadhatnak hosszabb, rövidebb időre külföldi önkéntesket, akiknek a támogatásnak köszönhetően szállást, élelmet, utazást és egy kis zsebpénzt is biztosítani tudnak. Ez által pedig az önkéntes egy helyi közösség életébe kapcsolódik be, egy szervezettel dolgozik egy helyi ügyön: A falu szellemileg sérült fiataljaival fest, biogazdaságban tevékenykedik és a helyi termelői piacon neveli a városiakat tudatosabb, zöldebb gondolkodásra, angol órát tart egy szír árvaházban vagy mint az én esetemben: egy nemzetközi táncfesztivál szervezésével segít fiataloknak hogy egymás tradícióit, egymás mozdulatait eltanulva váljanak szolidáris, nyitott felnőttekké.

Mit tesz tehát egy EVS önkéntes?


Külső szemlélőként megérkezik egy idegen közösségbe. Megismeri az örömeiket, problémáikat és azokra adott válaszaikat. Megosztja a tapasztalatait és végül együtt cselekszik velük.

Ki lehet EVS önkéntes?


Olyan 17-30 év közötti, magyar lakcímkártyával rendelkező fiatal, aki kész idejét és energiáját egy távoli közösségnek ajánlva dolgozni kicsit a világon és önmagán.

Ami egy EVS önkéntesnek jár:

 • szállás, amelynek megvalósulása a fogadó szervezet lehetőségeitől függ (pl. kollégium, bérelt lakás, osztott szoba...stb.)
 • étkezés, amely illeszkedve az önkéntes igényeihez a fogadó szervezet lehetőségeitől függ (pl. lehet konyhád és kajapénzed, lehetsz menzára befizetve...stb.)
 • utazás: kilométerben számított támogatás a fogadó országba való egyszeri beutazásra, hazaútra, amely az esetek többségében a teljes összeget fedezi, valamint a helyi közlekedésedet
 • zsebpénz, amelynek összege központilag országok szerint van meghatározva
 • biztosítás, amely az EU Egészség Kártyát kiegészítőCigna magánbiztosítástjelenti
 • nyelvi támogatás, amely a helyi nyelv elsajátítását segíti
 • mentor, aki segít eligazodni az idegen kultúra rejtelmeiben
evs

Ahol személyesen is találkozhatsz velünk: EVS Tájékoztató

Minden hónapban egyszer összegyűlünk a H13-ban, hogy személyesen is meséljünk nektek arról, hogy miről is szól az EVS lehetőség. Elmondjuk a legszükségesebb információkat. Tanácsokkal látunk el a pályázati időszakra, a projektválasztásra, felkészülésre, a kintlétre és a hazatérés utáni időszakra vonatkozóan egyaránt. Itt lehetőségetek nyílik első kézből érkező tapasztalatot hallani, és feltenni a tisztázni való kérdéseket is.

Következő alkalom: 2017.11. 22. 17:30-19:30


Helyszín: H13, Budapest, Horánszky u. 13, 1085
Regisztráció

A pályázat menete röviden:A projektkeresést úgy képzeld el, mintha állást keresnél. Sok, akár több tíz szervezethez elküldöd a jelentkezésed, s ha ügyes vagy, kiválasztanak egy projektre.

Általában az önkénteseket még a projekt finanszírozásának megteremtésére irányuló pályázat leadása előtt választják ki. Ez azt jelenti, hogy sokszor az, hogy kiválasztanak egy projektre, még nem jelenti azt biztosra, hogy utazhatsz, csupán azt, hogy a fogadó (koordináló) szervezet, a Te részvételeddel megpályázza a projektre a pénzt, s ha a pályázat nyer, akkor utazhatsz. A pályázás alatt álló projektjeinket itt találod.

Mennyi időt tölthet valaki EVS-en?A program összesen 12 hónapot támogot minden fiatalnak.

Ez kihasználható egy rövid távú (maximum 59 napos) majd egy hosszútávú projekten (2-12 hónap) való részvétellel, amennyiben a kettő belefér a 12 hónapba, vagy egy hosszútávú projekttel, amely után azonban már nincs lehetőség rövid távú projektre menni abban az esetben sem, ha maradt még ki nem használt hónap utána.

A programban való részvételhez szükség van:

Fogadó szervezetre:

 • biztosítja a projekt megvalósítását (megtanítja az önkéntest az elvégzendő feladatokra és biztosítja a munkát)
 • biztosítja az önkéntes teljes körű ellátását (szállás, étkezés, oktatás, zsebpénz, stb.) az Európai Uniótól kapott támogatás segítségével
 • A legtöbb esetben a fogadó szervezet egyben a koordináló szervezet is, amely pályázik a fogadó ország európai uniós nemzeti ügynökségéhez a projekttámogatásért.

Küldő szervezetre:

 • segít a projekt kiválsztásában
 • kapcsolatot tart a fogadó szervezettel és a nemzeti irodával, és kezeli az adminisztratív ügyeket
 • felkészíti az önkéntest a kiutazásra, és kapcsolatot tart az önkéntessel
 • hazajövetel után segít az önkéntesnek visszailleszkedni
 

A Messzelátó, mint küldő szervezet

Minden projekt esetében elengedhetetlen, hogy az önkéntesnek legyen egy akkreditált küldő szervezete, aki felkészíti őt az utazásra, támogatja a kintléte alatt, segíti a hazaérkezést. Mentőövet dob, ha baj van és együtt örül Veletek a sikereiteknek. Évente kb 80 magyar fiatalt segítünk átélni az EVS kalandját. Idén Te is egy lehetsz közülük!

Elérhetőségeink

E-mail: evs@messzelato.hu
Facebook: EVS a Messzelátóval! csoport, EVS a Messzelátóval oldal, Nóri Bori Messzelátó
Telefon: +3630 667 2738
facebook_icon-svg

Facebook oldalunk

Hírek és jó kis segédanyagok, lehetőségek EVS előtt, alatt és után a facebook oldalunkon!
Klikk ide!
facebook_icon-svg

Facebook csoportunk

Aktuális híreinkért, projektjeinkért vagy közérdekű kérdésekkel irány az EVS a Messzelátóval facebook csoportunk!
Klikk ide!
_87772655_87772653

Youtube csatornánk

Ha érdekel hogyan lehet gazdaságosan és olcsón kialakítani egy önkéntes háztartást, akkor itt tudsz trükköket ellesni.
Klikk ide!
instagram-1581266_960_720

Instagram

Mi történik Velünk, és önkénteseinkkel? Kukkants fel az Instára és lesd meg!
Klikk ide!

Élménybeszámolók és blogok EVS önkénteseinktől

Tanulj, inspirálódj vagy készülj fel egykori önkénteseink tapasztalataiból!
Klikk ide!

Segédletek a pályázathoz

Ha kicsit bizonytalankodsz, hogy hogyan is kellene kinézni egy CV-nek, motivációs levélnek. Mire érdemes figyelni, illetve mire számíthatsz egy skype interjún, akkor ide érdemes átkukkantani.
Klikk ide!
 
 

Megtapasztaltad már milyen egyedül külföldre utazni? Támogatásoddal még több fiatalnak segíthetünk megtenni az első lépéseket!