EVS for Dummies, avagy hogyan kezdjek neki?
Ha jól megfontolt szándékkal, önszántadból bele szeretnél vágni az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) kalandba, ámde nem tudod pontosan hogyan fogj hozzá, akkor itt érkezik egy kis útmutatás:

Első lépés:

Mindenekelőtt légy biztos benne, hogy kellő információ birtokában vagy-e az Európai Önktes Szolgálatról, amelyhez érdemes átböngészni az információs anyagunkat avagy az Erasmus + ifjúság weboldalának ide vonatkozó részeit.

Második lépés:

Elszánva magad érdemes végiggondolni, hogy mik is a céljaid, terveid ezzel a kalanddal. Miben szeretnél fejlődni, mik az erősségeid, mit tudsz esetleg felajánlani egy civil szervezetnek a világ valamely pontján. Ha ez kész, akkor elkezdhetsz kutatni a megfelelő projekt után. A letisztázáshoz és a projekt kereső felületekhez találsz egy kis segítséget ITT!

Harmadik lépés:

Ha megvannak a neked való projektek (érdemes többre is jelentkezni, de ne feledd a pályázásnál a minőség mindig jobban bejön a mennyiségnél:), akkor el kell készíteni a fogadó szervezet által kért jelentkezési anyagokat (cv, motivációs levél, bemutatkozó video...etc.). Ehhez is találsz egy kis segítséget ITT.

Negyedik lépés:

Küldd el a jelentkezés(eke)t, amelyre minket sem felejtessz el rácsatolni az evs@messzelato.hu email címmel, illetve leveledben tüntesd fel a Messzelátó Egyesületet, mint küldő szervezetet, az ITT található oldal belinkelésével, hogy minden szükséges adatot megtaláljon a fogadó szervezet, és mi is tudjuk követni a jelentkezésedet.

Ötödik lépés:

Várunk :) Várunk arra, hogy az elküldött anyagok alapján jelezzen a fogadó szervezet, hogy milyen döntésre jutottak velünk kapcsolatban. Néhány lehetséges verzió: szeretnének veled egy skype beszélgetést, erre a projektre sajnos most nem téged választottak, küldj pár referenciát, pakolhatsz mert indulás van...stb. Az hogy ez kb mennyi időt vesz igénybe a szervezettől és kultúrától is függ. Valamint attól, hogy már elfogadott (azaz finanszírozást nyert ) vagy még pályázási szakaszban álló projektre jelentkezel. A szervezetek ugyanis egy pályázatot adnak be az országuk Erasmus Plus Nemzeti Irodájához, hogy milyen tevékenységre, honnan és mennyi időre szeretnének hány darab önkéntest fogadni. A pályázati időszakok minden év februárja, áprilisa és októbere. Itt dől el tehát valójában, hogy mehetsz-e végül. Ha tehát már elfogadott projektre választanak ki, akkor az rövid idő alatt lezajló pályázást és kiválasztás esetén tuti kiutazást jelent. Ha még pályázati szakaszban lévő projektre választanak ki az valószínűleg jópár hónapig elhúzódik és nem 100%-os a projekt megvalósulása.

Hatodik lépés:

Ha minden kész. Kiválasztottak. Tuti az utazásod, akkor kezdődhet a felkészülés, amelyhez részleteket találsz ITT.
 

További kérdések:

Lipka Borbála
EVS koordinátor
evs@messzelato.hu
+36/30-667-2738

 
 
 

Az Európai Önkéntes Szolgálat egy életre szóló kaland, fontos hogy felkészülj rá, és felszabadultan éld meg az önálló életed, az önkéntes munkatapasztalatod, és külföldi létet.


Készülj fel velünk!


A Messzelátó Egyesület segít Neked az infószerzésben, projekt keresésben, pályázásban, ügyintézésben, kiutazásban, kintlétben.