Rólunk

A Messzelátó Egyesület szívügye a fenntartható városi életmód praktikáinak és az önkéntesség eszméjének terjesztése egy emberi léptékű, nyitott, és öntevékeny közösségben. A kapunk számodra is nyitva áll, ha szeretnél inspirációt szerezni, hogyan élheted felelősebben hétköznapjaidat, vagy ha egy hasonló gondolkodású közösségre vágysz, ahol végre azt érezheted, nem vagy egyedül az értékeiddel.


Ars Poetica

Az egyesület nem csak a hulladékát hasznosítja újra saját fejlesztésű recycling termékek formájában, mint papírtányér, vasalt bevásárló táska, ajakír kupakokban stb. Irodánk összes bútora, számítástechnikai eszköze újrahasznosított, felújított eszközökből áll. A munkatársak kerékpárt vagy tömegközlekedést használnak. Ruháik zöme turkálóból érkezik. Rendszeresen tartunk növény és ruhacsereberét. Helyi élelmiszereket vásárolunk piacról, helyi termelőktől, amelyet sokszor együtt főzünk és eszünk meg. Fontosnak tartjuk, hogy nyitott, társadalomra és környezeti problémákra érzékeny közösséget építsünk a Messzelátó köré. Külön figyelmet fordítunk a hátrányos helyzetű fiatalokra, akik ránk lelnek. Van köztük nevelőotthonban nevelkedett fiatal, nehéz sorsú roma, autista programozó.
Nyitott, érzékeny társulat vagyunk. Kb. 40 fő taggal és évi 100 önkéntessel.


Bemutatkozás

A 1999 óta működő Messzelátó Egyesület a természetvédelem, környezetvédelem, oktatás és a kultúra területén munkálkodik olyan sokszínű, értékközpontú, fenntartható társadalom megvalósítása érdekében, amely emberi léptékű, nyitott, és öntevékeny közösségek együttműködésén alapszik. Az Egyesület fő céljai:
- Természetvédelmi és környezetvédelmi ismeretek terjesztése különböző rendezvények, táborok, oktatási programok, előadások, összejövetelek, kirándulások szervezésével.
- Az önkéntesség kultúrájának (önkéntes munka) mint érték, a társadalom építőköve széleskörű terjesztése.

Az Egyesület a „Fenntartható városi lét” témáját tűzte ki zászlajára. Programjaink, képzéseink azóta többnyire e téma köré épülnek. Többek között a hagyományos, vidéki életmód városban is alkalmazható elemeit tanuljuk és tanítjuk, mint például a szappan-, és sajtkészítést (lásd Zöld Otthon Akadémia). A háztartásokban könnyen meghonosítható környezetvédelmi tevékenységeket is népszerűsítünk kreatív ötleteinkkel és termékeinkkel. Ilyenek például az újrahasznosított hulladékból készült használati tárgyaink, vagy az egészségünkre káros vegyi anyagokat kiküszöbölő saját készítésű öko-kozmetikumaink, és tisztítószereink. Emellett a helyi termékek népszerűsítését, és az egészséges életmódra nevelést is fontos feladatunknak tekintjük (lásd 50 kilométeres diéta).

Továbbra is részt veszünk az Erasmus+ Programban, mint EVS küldő és fogadó szervezet, valamint ifjúsági cserékben is jelen vagyunk.

Mostani tevékenységeinkről képekben itt tájékozódhattok:
http://www.flickr.com/photos/messzelato/sets/

Keress minket a Facebookon is!

Dokumentumok:

src="//googleads.g.doubleclick.net/pagead/viewthroughconversion/950866790/?value=0&guid

=ON&script=0"/>


Vissza fel