Európai Önkéntes Szolgálat (EVS)

Gyorslinkek:


  és annak használata  Aktuális projektek:

   Természetesen ez nem az összes projektünk, de ezek már elfogadottak, így biztosabbak, mint azok, amiket csak az adatbázisban találsz.

   Fontos tudnod, hogy ezeket a lehetőségeket elsősorban Egyesületünk tagjai számára kínáljuk. Arra kérünk, akkor jelentkezz az alábbi projektekre, ha kiválasztásod esetén hajlandó vagy tagságoddal támogatni a munkánkat. Persze tag már a projektkeresés előtt is lehetsz, vagy akkor is, ha más projektekre szeretnél jelentkezni :)
   A tagsággal kapcsolatos részletekért klikkelj ide!

   Amit ezért (többek között) cserébe nyújtunk:

  • Folyamatos kapcsolattartás és támogatás a projektkeresés alatt.
  • Tanácsot adunk, hol keress, hogy keress, mire figyelj az önéletrajz és motivációs levél írásakor.
  • Hírlevelet kapsz az EVS projektekről, összekötünk partnerszervezeteinkkel.
  • Részt vehetsz a találkozóinkon, ahol régi EVS önkéntesek tartanak beszámolót projektjeikről.
  • Egész projekted alatt támogatunk, figyelünk Rád, segítünk, ha kérdésed van.


  Elfogadott projektek, melyekre önkéntest keresünk:

 • Gazdálkodj ökofarmon!
  Kezdés: 2014. június
  Két önkéntest keresünk!

 • Két projekt a Sekier biofarmon
  1.) hosszú távú, 6 hónapos projekt. Kezdés 2014. áprilisában vagy májusában. 1 vagy két önkéntest keresnek.
  2.) rövid távú, 1 hónapos projekt 2014. július 1-31. között. Ide két jelentkezőt várnak.
  A jelentkezéseket kérjük, hogy közvetlenül a fogadó szervezethez küldjétek: Hanna Schneiderová részére a hanna(kukac)zajezka(pont)sk e-mail címre!
  Jelentkezési határidő nincs, de sürgős, hogy minél hamarabb megtalálják a megfelelő önkéntest, ezért érdemes igyekezni!

 • 1 és 2 hónapos török környezetvédelmi projekt
  Jelentkezés folyamatosan. Várólistára kerülhetsz, s ha lesz újra üresedés, értesítünk.
  A következő turnus időpontja: 2014. május 15. - július 15.

 • Rövid távú projekt egy törökországi táncfesztiválon
  A projekt időtartama: 2014. május 1. - június 1.
  Jelentkezési határidő: A jelentkezés lezárult.

 • Török tánciskola hosszútávú önkénteskedés
  Kezdés: 2014. november
  Jelentkezés 2014 tavaszán.

 • Rövidtávú projekt beteg gyerekekkel
  A projekt időtartama: 2 hónap. Kezdés 2014. május első felében.
  Jelentkezési határidő: 2014. április 27.

 • Két hónapos EVS Törökországban - Környezetvédelem, teknőcmentés
  Jelentkezés folyamatosan. Várólistára kerülhetsz, s ha lesz újra üresedés, értesítünk. A következő turnus időpontja: 2014. június 10. - augusztus 8.

 • Önkéntesség értelmi fogyatékosokkal Belgiumban – nem EVS
  Még nem teljesen tiszták a részletek - tárgyalunk a fogadó szervezettel. Kérjük, még ne küldjetek önéletrajzokat!

Projektek, amelyek még pályázás alatt állnak, de a fogadó szervezetek már várják a jelentkezéseket:

Ezek azok a lehetőségek, melyekre a fogadó szervezetek már benyújtották a pályázatot az országuk EU-s nemzeti ügynöksége felé, de még nem született róluk eredmény. Ha a projekt nyer és kap támogatást, akkor a fogadó szervezetek a Messzelátó magyar önkéntesei közül fognak választani. Vagyis Neked, mint önkéntesnek nagyobb esélyed van, hogy kiválasszanak. Érdemes még a pályázati eredmény előtt jelentkezni, hiszen lehet, hogy Te vagy álmaik önkéntese, s amint egymásra találtok, már nem keresgélnek tovább!

A pályázás alatt álló projektjeinket itt találod.


Mi az EVS?

2 héttől 12 hónapig terjedő külföldi önkéntes munkalehetőség a non-profit szférában, elsősorban az Európai Uniós országok valamelyikében, melyet az Európai Unió támogat. A programban való részvételért pályázni kell a nemzeti irodánál (ezt általában a fogadó szervezet teszi meg), mely az önkéntes szolgálattal kapcsolatos ügyeket kezeli. A program célja elősegíteni a fiatalok informális tanulását, és segíteni a helyi közösségeket. Szintén cél, hogy gyümölcsöző kapcsolat épüljön ki a különböző országok között.
A pályázás alatt álló projektjeinket itt találod.
Hová is lehet pontosan utazni? A listát itt találod.A pályázat menete röviden:

A projektkeresést úgy képzeld el, mintha állást keresnél. Sok, akár több tíz szervezethez elküldöd a jelentkezésed, s ha ügyes vagy, kiválasztanak egy projektre. Nem csak az általunk feljebb kilistázott projektek léteznek - Te magad is tudsz keresgélni a több ezer fogadó szervezet között. Ehhez kérjük, olvasd tovább leírásunkat!

Általában az önkénteseket még a projekt finanszírozásának megteremtésére irányuló pályázat leadása előtt választják ki. Ez azt jelenti, hogy sokszor az, hogy kiválasztanak egy projektre, még nem jelenti azt biztosra, hogy utazhatsz, csupán azt, hogy a fogadó szervezet, a Te részvételeddel megpályázzák a projektre a pénzt, s ha a pályázat nyer, akkor utazhatsz. Egy évben három alkalommal (március 17., április 30., október. 1.) nyújthatnak be pályázatot a fogadó szervezetek, melynek eredménye kb. 2-3 hónap elteltével derül ki. Ha a pályázatot márciusban adják le, Te június és december között kezdheted meg a projektedet, ha áprilisban, akkor augusztus és következő év februárja között kezdhetsz, ha pedig az októberi határidővel, akkor következő év januárja és szeptembere között kell kezdeni.

A projekt minimum 2, maximum 12 hónapig tart - a fogadó szervezetek döntésétől függően. Ha a rövid távú (2 hét - 2 hónap) projektek érdekelnek, klikk ide!Korhatár:

17-30 év közötti életkor
Ezt országonként eltérően értelmezik. Van, ahol a projekt megpályázásakor még nem töltheted be a 30., van ahol a 31. életévedet. Erről az adott ország nemzeti ügynökségénél érdemes tájékozódni.

Kilógsz a korhatárból, vagy már voltál EVS-en? Itt találsz néhány tippet, merre indulj: EVS-en kívüli önkéntes és egyéb lehetőségekA programban való részvételhez szükség van:
 • egy küldő szervezetre, mely
  • segít a projekt kiválsztásában
  • kapcsolatot tart a fogadó szervezettel és a nemzeti irodával
  • kezeli az adminisztratív ügyeket
  • fizeti az önkéntes útiköltségét az EU-tól kapott támogatás segítségével
  • felkészíti az önkéntest a kiutazásra
  • kapcsolatot tart az önkéntessel
  • hazajövetel után segít az önkéntesnek visszailleszkedni
 • egy fogadó szervezetre, mely
  • biztosítja a projekt megvalósítását (megtanítja az önkéntest az elvégzendő feladatokra és biztosítja a munkát)
  • biztosítja az önkéntes teljes körű ellátását (szállás, étkezés, oktatás, zsebpénz, stb.) az Európai Uniótól kapott támogatás segítségével
 • és egy önkéntesre, aki
  • elvégzi a rábízott feladatokat
  • igyekszik beilleszkedni a helyi közösségbeAz önkéntes a teljes ellátáson keresztül az alábbiakat kapja:
 • Az egyszeri oda-vissza út költségét, a küldő és a fogadó ország közötti távolság szerint meghatározott értékben téríti a projekt.
 • Szállás biztosítanak (nem neked kell albérletet keresni, rezsit fizetni). Tőlük függ, hogy saját szobában fogsz lakni, illetve milyen helyed lesz. Általában több EVS önkéntest szállásolnak el egy lakásban, de olyan is előfordulhat, hogy egy családhoz kerülsz.
 • Étkezést (vagy menzán, vagy adnak pénzt ennivalóra).
 • Havi zsebpénzt, melynek összege a fogadó országra vonatkozó keretösszegtől függ.
 • Havonta két nap szabadság, heti két nap szabadnap.
 • Nyelvoktatást. Ezt többféleképpen oldhatják meg: befizethetnek tanfolyamra, felfogadhatnak egy nyelvtanárt az önkéntesek számára csoportosan, vagy felkérhetnek egy amatőr önkéntest, hogy segítsenek a nyelvtanulásban. Ha angol, német, francia, spanyol vagy olasz nyelvterületre mész, egy EU-s online nyelvkurzust fogsz kapni.
 • Teljes körű egészség- és felelősségbiztosítást. Erről egy külön menüpontban olvashatsz.
 • A helyi közlekedést is biztosítania kell a fogadó szervezetnek. Ez lehet fizetett buszbérlet, vagy akár kerékpár is.
 • Ezen felül kapsz egy mentort, aki „vigyáz rád”, akivel megoszthatod problémáidat és segít megoldani azokat.Küldő szervezet

Minden projekt esetében elengedhetetlen, hogy az önkéntesnek legyen egy akkreditált küldő szervezete, aki felkészíti őt az utazásra, támogatja a kintléte alatt, segíti a hazaérkezést. Mentőövet dob, ha baj van és együtt örül Veletek a sikereiteknek. A Messzelátó Egyesület szívesen vállalja leendő EVS önkéntesek küldését. Azaz, ha EVS-re szeretnél menni, mi segítünk Neked!

b>Ha több információt szeretnél tudni az Európai Önkéntes Szolgálatról, keresd Benedek Nóri EVS-koordinátort (nori(at)messzelato.hu), de mielőtt bármit is kérdeznél, hogy segítsd a munkánkat, kérjük, olvasd végig a honlapunkon található tájékoztató anyagokat! :)

Hogyan válunk a küldő szervezeteddé?

 • Regisztrálj be hozzánk ezen a jelentkezési lapon, hogy nagyjából tisztában legyünk álmaiddal, s meglegyenek nekünk is az adataid, ha el szeretnénk érni valamiért!
 • Gyere el egy EVS tájékoztatónkra, ahol részletesebb információkat kaphatsz a programról. Itt tudsz rájuk jelentkezni.
 • Ezt követően Te belefogsz a projektkeresésbe, velünk pedig e-mailben és személyesen tartod a kapcsolatot. Ha megvan álmaid projektje, szólsz, s mi mondjuk a következő teendőket.

Egyesületünk jövője sajnos a pályázati források bizonytalansága miatt sosem biztos, ezért megköszönjük, ha tagsági díjaddal támogatod a munkánkat. Részletekért klikkelj ide.

Ha leendő fogadó szervezeted érdeklődne a Messzelátó adatairól, ezt az oldalt ajánld a figyelmükbe!


Fogadó szervezet keresése

A fogadó szervezetek felkutatásában, kiválasztásában és felkeresésében a leendő önkéntesek segítségét szoktuk kérni, leginkább azért, mert ők tudják a legjobban, hogy pontosan milyen álmai projektje. Azaz Ti fogtok levelezni velük! Természetesen nyelvi nehézségek, illetve egyéb kérdések felmerülése esetén mi is szívesen segítünk a keresésben.

A fogadó szervezetek közül ezen a linken válogathatsz. Ez az adatbázis kicsit szerencsétlenül van összeállítva, ezért mindenképp tanulmányozd át az alábbi prezinket, mielőtt belevágsz a keresgélésbe!

Sajnos a fenti adatbázis nem tartalmazza azt az információt, hogy melyik szervezet pontosan mikortól keres önkénteseket és pontosan milyen projektre, milyen időtartamra, ezért mindenképpen fel kell keresni őket e-mail-ben. (Lásd prezi.) Ezen a linken találtok egy, a Messzelátó által összeállított e-mail cím adatbázist.

Érdemes több szimpatikus szervezetet, projektet is kiválasztani, és megkeresni. Leveledhez csatolj angol (vagy az adott ország nyelvén megírt) önéletrajzot (de motivációs levelet még nem, hisz azt személyre szabottan érdemes megírni, s ennyi motivációs levelt megírni embertelen lenne). Előfordulhat, hogy nem válaszolnak az első leveledre – ekkor érdemes újra írni nekik és rákérdezni udvariasan, megkapták-e a leveled és mi a válaszuk, szívesen fogadnának-e, vagy sem.

Önéletrajz és motivációs levél írási tippek itt! Ha szeretnél segítséget kérni Tőlünk, hogy nézzük át a pályázatodat, ezt a tagjaink számára tudjuk biztosítani. Ezzel kapcsolatban keresd bátran Nórit! (nori-kukac-messzelato-pont-hu)

Ne csüggedj, ha nem válaszolnak, vagy elutasításra lelsz! Előbb, vagy utóbb úgyis megtalálod azt a projektet, amit Neked teremtettek!

Sokszor előfordul, hogy a fogadó szervezet nem csak az önéletrajz és a motivációs levél alapján választ önkéntest, hanem Skypeon vagy telefonon is szeretnének beszélgetni veled. Az interjúkról itt olvashatsz bővebben.

Alternatív EVS kereső adatbázis: Youthnetworks.eu
Ez egy egyfajta közösségi portál, ahol aktuális projektek között tudsz válogatni. Menj fel a honlapjukra, s ott simán tudsz regisztrálni.


Az alábbiakban olvashatsz tovább az EVS-ről:


Vissza fel