IFICSERE-KISOKOS

Youth in action!

Készen állsz egy életre szóló élményre? Ha igen, akkor nincs mást tenned, mint elolvasni rövid tájékoztatónkat, és jelentkezni valamelyik aktuális ifjúsági cserénkre.

(A Fiatalok Lendületben Program az ifjúsági cserék mellett képzéseket – training course
- és más találkozókat is támogat, melyek felépítése és támogatása ehhez hasonló, ezért kisokosunkat értsd ezekre a lehetőségekre is!)

Aktuális ifjúsági cserék:
Itt mindig azokat a lehetőségeket találod, amire lehet jelentkezni.

  YOUTH ENTREPRENEURIAL SPIRIT! (YES!)

  Kinek és minek?

  Az ifjúsági csere egy olyan fiataloknak (13-30 év) szóló, rövidtávú (6-21 nap) csereprogram, mely során megismerheted egy külföldi ország kultúráját, barátokra tehetsz szert és még bulizhatsz is egy kicsit. Minden csere egy konkrét téma köré épül, s ehhez kapcsolódóan ismerkedtek meg egymással, illetve tudtok meg minél többet az Európai Unióról. Az időbeosztás is mindig ugyanaz: reggeli, délelőtti foglalkozás, ebéd, délután foglalkozás,
  vacsora, esti program. A szoros ütemterv ne tévesszen meg: a szervezők minden esetben gondoskodnak arról, hogy a napjaitok minél gördülékenyebben és felszabadultabban teljenek. A mókás játékok és az érdekes előadások mellett csak úgy repül az idő. Az extra programokról nem is beszélve.

  A szervező egyesület a fenti korhatáron belül kijelölheti a saját kohatárát, és dönthet úgy, hogy ő csak 14-17 éveseknek, vagy éppen 24-30 éveseknek szervezi a cserét, és az ebbe a korosztályba esők jelentkezését várja. Ez arra jó, hogy olyan résztvevőket gyűjtsön össze, akiket a téma legjobban foglalkoztat, és ahhoz a legtöbbet tudják hozzátenni, vagy abból kivenni.

  Ifjúsági cserékre akárhányszor jelentkezhetsz, s az EVS-re való „jelentkezési korlátot” sem befolyásolja.

  Ki vehet részt?

  Olyan 13 és 30 év közötti fiatalok, akik a programországok valamelyikében bejelentett lakhellyel rendelkeznek. Fontos a nemek közötti egyensúly fenntartása.

  A projektben legalább 16 és legfeljebb 60 fiatal vehet részt (+ a csoportvezetők).

  Ifjúsági cserén akárhányszor részt vehetsz életedben, nincs mennyiségi korlát.

  Ahhoz, hogy a Messzelátó ki tudjon küldeni tagnak kell lenned. A tagdijat átutalással vagy az irodánkba bejőve, személyesen is rendezheted.

  Arra, hogy miért érdemes egy ilyen programon részt venni, nagyon sok okot fel tudnánk sorolni, de összegyűjtöttük a (talán) legfontosabbakat:

  • Ha még nem mozogsz kellően bátran és önállóan ebben a nemzetközi világban, akkor azt kell mondanom, hogy az ifjúsági cserét Neked találták ki! Ugyanis ezeken nem önállóan, hanem a magyar csapat egyik tagjaként veszel részt. Ez sokszor óriási segítség tud lenni, főleg, ha nincs tapasztalatod például a repülésben (jegyfoglalás,
   becsekkolás stb.). Illetve ha olykor-olykor egyedül érzed magad kint, vagy elejében még szokatlan a környezet, akkor biztosan lesz ott egy olyan magyar társad, akivel fel tudod találni magad, és aki segít beilleszkedni.
  • Nagyon jó nyelvtanulás, ahol egy biztonságos közegben, mások által támogatottan tudod próbálgatni a szárnyaidat. Ha elakadsz, nem jut eszedbe egy szó, vagy nem értesz valamit, mindig lesz, aki súg, fordít. Végre elkezdheted élőben is használni a nyelvtudásod és önbizalmat szerezhetsz.
  • Rengeteg új, más országokban élő barátot szerezhetsz, új kultúrákba kóstolhatsz bele.
  • Azt is szoktuk mondani, hogy az ifjúsági cserék az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) előszobája. Itt kipróbálhatod magad, s eldöntheted, képes vagy-e egy hosszabb külföldi kalandra!
  • Arról sem szabad megfeledkezni, hogy ezeken a programokon nagyon kedvezményes árakon tudsz részt venni, és olyan országokba tudsz eljutni, ahová egyébként lehet, hogy nem lenne lehetőséged. (Az anyagiakról később.)
  • Nyelvvizsgán nagyon jól tudod kamatoztatni az ificserés élményeidet. Egyrészt ha ilyen jellegű tételt (pl. nyaralás, más országok kultúrája stb.) húzol, akkor személyes tapasztalataidból fakadóan teljesen hitelesen tudsz válaszolni a feltett kérdésekre, s ezáltal jó benyomást tudsz tenni a vizsgabiztosokban. Másrészt ha több, mint egy
   hetet eltöltesz egy külföldi országban –ahol a többi résztvevővel csak angolul tudsz beszélni-, nyelvtudásod és szókincsed is nagymértékben fejlődik, ami ugyancsak nem elhanyagolható egy nyelvvizsgán.
  • Ha már egyetemista vagy, akkor biztos tisztában vagy azzal, hogy a különféle ösztöndíjakra, illetve gyakornoki helyekre való jelentkezéseknél hatalmas plusz pont, ha vannak olyan tapasztalataid, amikkel kitűnsz a többi jelentkező közül. Egy ificserén való részvétel pont ilyen.

  Anyagiak

  Az ifjúsági cserék a „Fiatalok lendületben” nevű program keretében valósulnak meg, amit az Európai Unió igen bőkezűen támogat. A kinti szállás-, és étkezési költségeidet 100%-ban, a kiutazási költségeidet pedig a távolság kalkulátor segítségével a megfelelő táblázatból ki tudod keresni. A fenti táblázat az ifjúsági cserékre, a lenti pedig a tréningekre vonatkozik. A tréningek az ifjúsági cserékhez nagyon hasonlóan működnek, szintén állva van a kinti szállás-, és étkezési költség, de mivel a tréningek a szakmailag komolyabbak az ifjúsági cseréknél, így az utóbbire az utazási költségeket nagyobb összeggel támogatják.

  Kihez forduljak?

  Mi a Messzelátónál csak ritka esetekben foglalkozunk ilyen csereprogramokkal. Ha így adódik, arról a Facebook oldalunkon, honlapunkon és EVS tájékoztatónkon szerezhetsz tudomást. Azt javasoljuk, ha érdekelnek az ilyen programok, járj utána Te magad, s keress fel olyan szervezeteket is, akik szintén szerveznek még ificseréket. Mi őket ajánljuk:

  Elérhetőségünk: exchange (kukac) messzelato (pont) hu

  Lényeg a lényeg

  Egy szó, mint száz, ha frissíteni, vagy megerősíteni akarod nyelvtudásod, ha külföldi barátokra akarsz szert tenni, és be akarsz kapcsolódni a nemzetközi csereprogramok világába, akkor mindenképp érdemest ezt egy ifjúsági cserével kezdened. Figyeld aktuális programjainkat, és ha megtetszett valamelyik, akkor vedd fel a kapcsolatot
  munkatársunkkal.

  A régi felhivásokat, és beszámolókat megtalálhatod itt.

A program az Erasmus+ projekt keretén belül fut, ennek hivatalos angol leírását pedig itt. találod.

Hasznos linkek:

src="//googleads.g.doubleclick.net/pagead/viewthroughconversion/950866790/?value=0&guid

=ON&script=0"/>


Vissza fel