Egy kis Hollandia

Szent István Egyetemes tanulmányimat felfüggesztve, egy évre kaptam lehetőséget egy festői – 60 éve még halak lakta – település, Dronten egyetemén palléroznom agyam! A kisváros kb. 18 ezer lakossal rendelkezik, Amsterdamtól pedig 70 km-re terül el. Egy 150 fős apartmanokból álló kollégiumban lakunk, körülbelül 20 nemzet fiaival, lányaival együtt. A hangulat remeknek mondható! Még az elképesztően sokat szitáló, permetező, locsoló eső sem tudja elvenni a kedvünk, annak az egyszerű ténynek a tudatától, hogy Hollandiában vagyunk! Ez itt a fapapucsosok, narancsmezesek, szőkék kék szemmel, mosolygósok, kerékpárral járósok, utazók, hajósok, szeplősök, és manapság egy 186 cm-es barna magyar legény hazája. Itt tartózkodásom alatt megpróbálok a lehető legtöbbet megtudni a lapos föld kultúrájáról, lakóiról, tudásáról, elsősorban a környezetvédelméről, jövőbe vetett világképéről.

Egy hónapos itt tartózkodásom alatt sok-sok számomra nem új, de talán az „átlag” magyar ember számára elképzelhetetlen tény, eszme, cselekedet vetette észre magát. Ebből gyűjtöttem egy csokorra valót az első beszámolóm tiszteletére:

– Az első és talán a legszembetűnőbb (persze más északi országokban is) a cangák sokasága az utcákon. A bicajok tiszteletére kialakított utak, körforgalmak, tárolók, roncsgyűjtők, boltok sokasága elképesztő. Aki teheti kerekezik, ahogy én is teszem ezt egy 25 eurós csoda szürkeséggel, amit egy volt afrikai diáktól vettem. Kézről-kézre...

– Hollandia a felhasznált energiájának több mint a 10%-át megújuló energiából nyeri. Az ablakomból kinézve bár pont nem szélmalomra látok, de a szemben lévő ház ablaka tükrözi a fehér lapátokat. Szélmalom tánc mindenfele!

– Mivel szolnoki lakótelepi srác vagyok, és sok szórakozásunk azt kivéve, hogy az utcán lógtunk nem volt, így azt hiszem örökre a tévé rabjává váltam. Bevallhatom őszintén. Itt is néha a monitort felcserélve a tévét választom, de kifejezetten csak meccsnézésre vagy a BBC híreire vagyok kíváncsi. Tehát figyelem! Reggeli műsor a világ legelőször sugárzott tévéjén. Szépen felöltözött hölgy, úr, riportok közepette. A meglepő – talán csak nekem –, hogy szinte minden reggel beszámolnak a globális felmelegedés következményeiről, amit a szigetországban tapasztalnak! Riportok az áradásokról, a változó szigetekről, a kacsák lakóhelyének eltűnéséről, tavak szikkadásáról.

– Ha már itt tartunk. A hollandok két méterrel emelik átlagban a gátak szintjeit, ami megóvja Őket a tengertől! Talán Ők komolyan gondolják, hogy még baj is lehet. Ahogy a tanáraink is, akik szinte minden órán beszélnek mondandójukban a fenntarthatóságról, a klímaváltozásról, a megújuló energiáról stb. Ők is hisznek!

– Bár hisznek, de néha nem úgy tűnik. Sajnos a szelektív hulladékgyűjtés nem teljes a kollégiumban. Csak 10 perces sétára található papírgyűjtő, viszont az üveg kuka egy karnyújtásnyira. A városban is „csak” az üveget és a papírt szelektálják. A boltok polcain sok a fölösleges energiával készített termék, mint a reszelt sajt, palacsinta. A nagyobb autók nem jellemzők, de a terepjáró még itt is divat!

– Jártamban-keltemben egy halfeldolgozó üzemben találtam magam az iskola szervezésében. A gyárlátogatás után az igazgatónak tehettünk fel kérdéseket. Jó környezetvédőként a túlhalászás problémája érdekelt. Tudva vagyon, hogy az északi ország zöld szervezetei, kiváltképpen a Greenpeace, sok energiát fektet eme veszélynek a köztudatba hozatalára. Mondanom sem kell, hogy beletenyereltem a témába, mivel igazgató urunk második szava a Greenpeace volt! A folytatásban negyedórás monológot hallhattam az egész jelenség nem létéről, a kvótákról, az elvakult zöldekről és folytathatnám. Nos... kedves olvasó, (Szabina remélem Te is olvasod) mit gondol? Ugye nem is léteznek olyan állatfajok, amik az ember felelőtlensége miatt haltak ki?

Azt tudtam idáig is, hogy hiszek, de most még több megerősítést kapok gondolataim valóságáról!

Folytatása következik…


Hozzászólások

remek

Zoli, remek módon összefoglaltad: lényegretörő és nem terjengős,
mégis nagyon olvasmányos!
Írj még, lelkesen várjuk!
szia,

Bob
---------------
email: bobKUKACzpok.hu

Itt Magyarország

GRATULÁLOK ZOLI!
NAGYON SZÉPEKET IRTÁL. LÉNYEGRE TÖRŐ DOLGOKRA ,TÉNYEKRE HIVOD FÖL MÁSOK FIGYELMÉT! SZOLNOKON LAKOM ÉN IS ! KEDVES CSALÁDOM (NAGYSZÜLÖK -TATA 93 ÉVES- ) IS SZELEKTIVEN GYÜJTIK A SZEMETET,VIGYÁZNAK A KÖRNYZEZETRE,FÉLTIK ÓVJÁK AMENNYIRE CSAK AZ Ő KORUKBAN LEHET(JA ÉS PERSZE ÉN IS ) DE A KÉRDÉS AZ, HOGY MIT KELLE TENNI AZ EMBEREKNEK AZÉRT, HOGY A GYEREMEKEINK UNOKÁI VÉGIG SÉTÁLJANAK A ZAGYVA -PARTON CSODÁLVA A VADKACSÁK SOKASÁGÁT?OLYAN KÖRNYEZET BARÁTNAK KELL LENNI,MINT TE VAGY.SOK KITARTÁST KIVÁNOK NEKED!EGY SZOLNOKI ANYUKA

go Zoli

Szeva Zoli!

orulok hogy jol erzed magad es minden jol alakul korulotted.
Remelem minel tobb tapasztalatot szerzel az elet minden teruleten.
csak igy tovabb es nepszerusitsd kis hazankat!

udv: Sami baratod

ui.: emailedre irtam mert iwiwed megtelt.

Vissza fel