Gyerekprojekt Lengyelországban

gdansk gyerekprojekt

Szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek mellé keres önkéntest egy régi kedves partnerszervezetünk.A Messzelátó ügyvezető igazgatója, Kati is eltöltött náluk egy évet, és csupa jót mondott róla! Ha jól megérted magad a gyerekekkel, szívesen találsz ki új játékokat, és kipróbálnád, hogy mit jelent a gyakorlatban a lengyel-magyar két jó barát..., jelentkezz bátran!

A projekt elsődleges célja, hogy a nehéz helyzetű gyerekek iskola után ne az utcán kóboroljanak céltalanul, hanem beléphessenek egy olyan közösségbe, ahol figyelnek rájuk és foglalkoznak velük. Fontos tudnod, hogy a gyerekek nagy része nem beszél jól angolul, ezért jó, ha nem blicceled el a nyelvórákat! Mivel minden nap lesz alkalmad gyakorolni a lengyel nyelvet, úgyhogy hamar belejössz majd, de érdemes előre felkészülni arra, hogy nem feltétlenül tudod majd használni az angolt.


Zöldíts Bulgáriában!

starazagora

Érdekel az ökológiai gazdálkodás? Szívesen dolgoznál gyerekekkel? Nem riadsz vissza egy kis kihívástól? Akkor ezt a projektet neked találták ki!

Bulgáriába, Stara Zagora városába keresnek egy lelkes önkéntest hosszú távra, 2015 őszétől. A projektnek két fő témája van: a szervezet kis organikus farmját kell rendben tartani és népszerűsíteni, illetve egy helyi iskolában sajátos nevelési igényű gyerekekkel workshopokat tartani. Utóbbi nagyon jó lehetőség arra, hogy kipróbáld magad a non-formális oktatásban!


Messzelátó az Everness Fesztiválon!

06/24/2015 - 00:00
06/28/2015 - 00:00
Etc/GMT

Gyertek velünk az Everness fesztiválra, a tudatosság ünnepére és lazíts velünk a Balaton partján!

Mi az az Everness fesztivál?

Az Everness fesztivál középpontjában elsősorban a tudatosság, az egészséges életmód, az önmeghaladás és az emberi kapcsolatok állnak - legyen szó előadásról, műhelyfoglalkozásról, mozgásról, táncról vagy a zenei palettáról, minden program ezzel az utánozhatatlan szemlélettel összhangban jelenik meg. A szervezők egy olyan lehetőséget és az ehhez szükséges teret kívánják megteremteni, ahol az emberek szabadon kapcsolódhatnak egymással, illetve új utakat fedezhetnek fel abba a világba, amelyben élni szeretnének. Ennek fényében a fesztiválozók nemcsak lenyűgöző személyiségekkel és hiteles előadókkal találkozhatnak, de mozgalmas, vidám programokon tapasztalhatják meg az Everness életérzést, hogy harmóniában, kipihenten, tettre készen térhessenek haza.

Izgalmasnak hangzik, ugye? Gyere és látogass el a MagNet faluba és találkozz velünk!

Időpont: 2015. június 24-28.
Helyszín: Balatonakarattya


Légy résztvevője a Messzelátó fejlesztői különítményének!

Köszönjük, hogy lelkesedsz a munkánk iránt!

Most résztvevőket toborzunk a Messzelátó különítménybe. Légy aktív részese a Messzelátó megújításának!

Ha a különítmény tagja leszel, élmény, tudás, szellemi izgalom vár Rád!

Amit a különítmény tagjainak nyújtunk:

  • Beleláthatsz az egyesület munkájába,
  • részvétel izgalmas közösségfejlesztő beszélgetéseken,
  • a tagsági modell közös fejlesztése,
  • részvétel környezetvédelmi programjainkon,
  • közös kirándulások.


MagNet Bank – Közösségi Adományozás Program 2015

Lehetséges, hogy már találkoztatok korábban is KAP-pal, ha igen, gyorsan el fogtok igazodni idén is a MagNet oldalán. Ha még nem, akkor pedig mindenképp olvassatok tovább, mert izgalmas támogatási lehetőséggel ismerkedhettek meg!

Képzeljétek, a MagNet bankosok olyan jó fejek, hogy felajánlják az ügyfeleiknek, hogy a rajtuk keresztül szerzett banki profit 10%-át felajánlhatják egy civil szervezetnek. (Azaz gyakorlatilag a bank pénzéről rendelkezhetnek az ügyfelek.) Idén is olyan szerencsések vagyunk, hogy bekerültünk mi is az adományokat fogadó szervezetek körébe. Nagyon megköszönjük, ha nekünk ajánljátok ezt a 10%-ot. Nektek 3 perc munka, nekünk hozzájárulás az egyesület fennmaradásához.


EVS önkéntesek a Messzelátónál


Tudjátok, a Messzelátó Egyesület nem csak küldő szervezetként vesz részt az Európai Önkéntes Szolgálat nevű programban, hanem hozzánk is jöhetnek külföldi fiatalok önkénteskedni. Ahogy az elmúlt években, idén is ketten csatlakoznak hozzánk:
Anna, aki 12 hónapot tölt nálunk, már meg is érkezett Olaszországból, Irene pedig júniusban jön Észtországból, s 9 hónapig marad. Rövid bemutatkozóikat
itt találjátok.


Gilisztakomposztálás a balkonon

Olyannyira menő már a beltéri komposztálás gilisztákkal, hogy Jakupcsek Gabriella is kiszagolta azt, s elküldte hozzánk a Ridikül stábját forgatni.
Ide kattintva videójukból egy gyorstalpalót kaphatsz arról, hogyan működik a gilisztakomposztáló.
Többet akarsz? Pontos elkészítési útmutatónkat itt találod!

Persze nem bírtuk ki azt sem, hogy a Duna TV nézőinek megmutassuk a kikelő képeslap készítését.

Érdemes végignézni az egész bejátszást, de ha most csak a Messzelátóra van időd, tekerj 28:20-hoz!


Segítenél?

2015.05.14-i hírlevelünk

Kedves Barátunk!

Meséltem már, hogy adományszervezést tanulok? Már két hónapja járok a Fundraising Akadémiára, és nagyon izgalmas. Fárasztó is, de közben nagyon lelkesítő. Abban bízunk, hogy szépen lassan át tudjuk alakítani a Messzelátó működését, hogy ne kelljen annyira függenünk a pályázati támogatásoktól, hanem a Ti segítségetekkel azt csinálhassunk, aminek a legtöbb értelmét látjuk, s nem azt, amire pályázni lehet. Például több foglalkozást a fenntartható városi életmód praktikáit terjesztve.

Adni jó. :)


Közgyűlés - 2015.05.28.

05/28/2015 - 17:30
05/28/2015 - 19:30
Etc/GMT

Kedves Barátunk!

Szeretettel meghívunk a Messzelátó Egyesület éves közgyűlésére.

A közgyűlés időpontja: 2015. május 28., csütörtök, 17.30 h

Helyszín: Az egyesület irodája - 1085 Budapest, Rökk Szilárd u. 11. III. em. (26-os kapucsengő)

Friss saját készítésű, házi finomságokkal várunk benneteket.

Ne ijedj meg, nálunk a közgyűlés egyáltalán nem úgy zajlik, mint egy társasháznál! :) Nassolunk, beszélgetünk, ismerkedünk egymással és a szervezettel.

Gyere el,

  • ha érdekel a munkánk,
  • ha szeretnél belátni egy civil szervezetnél a színfalak mögé,
  • ha szeretnél találkozni velünk,
  • vagy akár, a beleszólnál a döntéseinkbe,
  • gondolkodsz rajta, hogy tagunkká válj!

Készülj fel a kerti szezonra! Csináld magad kerti praktikák

Már érik az eper, hamarosan jön a cseresznye, s a többi zamatos gyümölcs és zöldség, melynek ízét, illatát legszívesebben télre is eltennéd? Sörösdobozokból te magad is elkészítheted saját energiafüggetlen napaszalódat a kertbe, vagy akár az erkélyre! Kövesd az útmutatónkat!

Napaszaló készítés sörösdobozokból - kerti változat elkészítési útmutatója és az erkélyi változat elkészítési útmutatója.

Egy igazán menő városi kertipartiból sem hiányozhat a saját sütésű kenyér. Egy-két nap alatt Te magad is elkészítheted saját kis vályogkemencédet leírásunk alapján, s már mehet is a kenyérsütés!


Közösségi, városi kertészkedés

05/05/2015 - 17:30
05/05/2015 - 19:30
Etc/GMT

Közösségi kertészkedés

Paradicsompalánták a balkonon, gondozott ágyások az előkertben, közösségi kertek templomok környékén vagy a város szívében. Ismerősen hangzik? Amennyiben szívesen hallanál ezzel kapcsolatban friss híreket, bevált praktikákat, mindenképp gyere el meghallgatni Katit!

Kati az American Corner vendégeként mesél arról, mennyire "menővé" vált az Egyesült Államokban, hogy maguknak megtermeljék az emberek saját élelmüket. Megismerkedhettek a Milwaukee legizgalmasabb városi kertészkedés kezdeményezéseivel. Az előadás a Föld Napja alkalmából kerül megrendezésre. A részvételhez regisztráció szükséges. Regisztrálni a amcorner@uni-corvinus.hu címen tudtok. Az előadás nyelve angol, jó lehetőség kicsit gyakorolni.


Tele van vele a padlás?

Messzelátó Garmada Projekt

Képzeljétek, létezik olyan műfaj, hogy önkiszolgáló bolhapiac!
Május 7-től a Messzelátó is kiteszi portékáit a Garmada polcaira, ahol a Te használt holmijaid is gazdára lelhetnek. Az így szerzett bevételből a mi programkínálatunkat gazdagíthatod.

Ez nem csak számunkra izgalmas és új lehetőség, hanem azoknak is, akik megválnának régi tárgyaiktól, de elsősorban nem az anyagi vonzat miatt tennék ezt, hanem hogy jó helyre kerüljön. Azoknak is ajánljuk, akik már régóta halogatják a pince vagy padlás kipakolását és örömmel vennék, ha ebben lenne, aki velük tart.


Közösségi kezdeményezések és adománygyűjtési jó gyakorlatok Amerikában előadás az Országos Zöld Találkozón 2015.04.25

04/25/2015 - 12:00
04/25/2015 - 13:00
Etc/GMT

Zöld Országos Találkozó

Hétvégén rendezik meg Tokajban a Környezetvédő és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozóját.

Rengeteg izgalmas programmal, beszélgetéssel várják az érdeklődőket.

Katit is meghallgathatjátok aki a " Közösségi kezdeményezések és adománygyűjtési jó gyakorlatok Amerikában" címmel tart előadást szombaton 12 órától. Mint már bizonyára tudjátok Kati tavaly nyáron részt vett egy 4 hónapos ösztöndíj programon Amerikában. Ez alatt az idő alatt a Victory Garden Initiative civil szervezetnél dolgozott és rengeteget tanult tőlük, például hogya hogyan lehet adománygyűjtő kerti partit. szervezni

Ugye meghallgatjátok?


A változás kertészei

2015. április 17-i hírlevelünk

Kedves Barátunk!

kikelő

Egy kicsit most lelövöm a szombati előadásom poénját. Ha nem bírod a „spoilerezést”, inkább fogd most be a szemed. :) (Vagy térj vissza ehhez a cikkhez szombatot követően.) Biztos ismered Gandhi bölcs mondását: légy Te a változás, amit a világban látni szeretnél. Én ezt már kezdem kevésnek érezni – úgy gondolom, már nem elég, ha csak a saját életmódunkon változtatunk. Változzunk meg, majd fontos, hogy a változás ügynökeivé váljunk, s másokat is megfertőzzünk az ügyünkkel. Szombati előadásomon arra igyekszem majd motiválni a hallgatóságot, hogy tegyenek ők is többet egy fenntarthatóbb, jobb világért, s adok hozzá egy nagy zsák ötletet, inspirációt, eszközt. Drukkolj, hogy sikerüljön!


Futtasd be! - Föld Napja 2015

Ne higgyetek annak a városi legendának, mely szerint a támaszték nélkül is falra felfutni képes növények károsítják a vakolatot. Nyáron a falat borító növényzet akár 2-4 fokkal is csökkentheti a betakart helyiség belső hőmérsékletét, az örökzöldek pedig télen is energiacsökkentő hatásúak: a növény és a fal közötti légpárna akár 5-6%-kal is csökkentheti a fűtési szükségletet.

Csatlakozz Föld napi akciónkhoz, s április 22-én ültess el Te is valahol a városban futónövényeket! Mi egy jó kis gerilla akcióra gondoltunk: elhagyatott falakat, kerítéseket készülünk befuttatni. Erre a célra már gyűjtöttünk egy nagy marék borostyán magot és hajtást.

Hogyan tudsz csatlakozni?
Ajánlj nekünk helyeket, ahova szerinted érdemes ültetnünk, vagy kezdj el Te magad gyökereztetni, s ültess Föld Napján, vagy az év bármelyik napján!

Útmutató a borostyán gyökereztetéséhez itt.
A Levegő Munkacsoport leírása a zöld homlokzatokról itt.


Gazdálkodj ökofarmon!

Érdeklődsz a fenntartható fejlődés és a permakultúrás gazdálkodás iránt? Szeretnél egy kis ízelítőt kapni, hogy hogyan is megy ez a gyakorlatban?
Jelentkezz a szlovákiai Brdarkába önkéntesnek, ahol egy évet tölthetsz el a nyugodt hegyek ölelésében csodálatos emberek között.

Ha jól esne a frisslevegő, akkor irány Szlovákia, ahol a hagyományos építési és kézműves technikák mellett sokat tanulhatsz a gyümölcstermesztésről is, és hogy milyen lépések vezetnek egy önnfentartó közösség létrehozásához.
Brdarka egy apró kis falu Dél-Szlovákiában, ahol egy lelkes csapat pár évvel ezelőtt nekikezdett egy önfenntartó helyi gazdálkodás létrehozásának. Erről bővebben itt olvashattok.


Költöznénk

Kinőttük már a Rökk Szilárd utcai irodánkat, s egy nagyobb, a közösségünk, s programjaink befogadására alkalmasabb helyet keresünk. Van kedved segíteni?

Egy olyan bérelt ingatlanról álmodunk, ami Körúton belül (vagy attól kifelé legfeljebb 3 utcányira) helyezkedik el, tehát tömegközlekedéssel jól megközelíthető. Főként a pesti oldalra gondoltunk. Napsütötte, világos, tágas tér egy nagy, főzőcskézős foglalkozások befogadására alkalmas konyhával. Szeretnénk, ha lenne egy szép, 20 fős foglalkozások, előadások, tréningek befogadására alkalmas helyisége, ami nem gond, ha a konyha, de az is jó, ha egy külön tér. Emellett legyen még legalább 2 helyiség (szoba), ami iroda funkció betöltésére alkalmas. Elkülönülő raktárhelyiségre is szükségünk van. Mindez összességében kb. 100.000m2, de ha nagyobb helyről tudtok, valószínűleg össze tudnánk bútorozni más civilszervezettel is.


EVS önkéntesek élménybeszámolói a Járatlan Utakon Fesztiválon

04/12/2015 - 00:00
04/12/2015 - 22:00
Etc/GMT

Hogy juss ki külföldre nonprofit szervezetekkel?
Mi kell hozzá?

Csak egy kis elszántság, de sem a helyi nyelv ismerete, sem szakképzettség nem feltétel. Hiszen az EVS lényege éppen az, hogy a projektek során az önkéntesek
- segítsék a helyi közösséget, szervezetet
- új ismereteket, képességeket szerezzenek,
- és közben jól érezzék magukat, élményekkel gazdagodjanak.

Igen, az EVS mindhárom egyszerre – hasznos, segítő munka, személyes fejlődés, tanulás és kaland. Sőt, ezeknél sokkal több! Olyan tapasztalat, ami egész életedben meghatározó lesz.

Anna és Annamari EVS önkéntesek voltak és a Járatlan Utakon Fesztiválon tartott előadásukban mesélnek tapasztalataikról, kalandjaikról, arról, hogy mit jelent nekik az EVS. Nagyon várják a kérdéseiteket is!
Az előadáson emellett ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat, szabályokat, jelentkezési feltételeket is.


EVS tájékoztató és Élő Könyvtár a MagNet Házban

04/14/2015 - 18:00
04/14/2015 - 20:00
Etc/GMT

Magnet bank EVS élő könyvtár

Merre?
Hogyan?
Meddig?
Miért?
Szeretnél EVS-re menni, de nem tudod, hogyan fogj hozzá?
Esetleg még vacillálsz, hogy elindulj-e?

Hallgasd meg a legfontosabb infokat az Európai Önkéntes Szolgálatról és kérdezz volt magyar önkéntesektől rendhagyó EVS tájékoztatónkon, a melyet a Van Kedded Hozzá? programsorozat keretében tartunk a MagNet Közösségi Házban.

Kérjük, részvételi szándékod jelezd itt!


YOUTH ENTREPRENEURIAL SPIRIT! (YES!)

YOUTH ENTREPRENEURIAL SPIRIT! (YES!)
Jelentkezési határidő április 10.
ITT: exchange@messzelato.hu

Fontos infók :

Helyszín :Belogradchik, Bulgaria
Időpont: 29.05.2015 - 06.06.2015
Résztvevők : 4+ 1 group leader
Korhatár : 18-30
Anyagi támogatás 170 euró / fő ,csak az utazásra értendő , a teljes ellátás biztosított.
A repülőjegyet előre meg kell finanszírozni visszatérítés a helyszínen lesz.
Kérlek csak akkor jelentkezz ha ez módodban áll!

A programról röviden :


Tartalom átvétel

Vissza fel