Természetvédelem Franciaországban

természetvédelem Franciaország

Érdekel a természet- és környezetvédelem? Szívesen kipróbálnád magad környezeti nevelőként? Szeretnél megismerkedni a természetvédelem gyakorlati oldalával? Itt a remek lehetőség, jelentkezz erre a két hónapos francia projektre!

Rövid távú természetvédelmi projekthez keres önkéntest egy kedves partnerszervezetünk Normandiába. A projekt során a tengerpart rendben tartásán kívül kipróbálhatod magad gyerekekkel és turistákkal való környezet- és természetvédelmi foglalkozásokon is, és felfedezheted a Normandia gyönyörű természeti világát és tengerparti védett területeit. Ezen kívül bepillantást nyerhetsz a természetvédelem gyakorlati oldalába is, mindezt Európa egyik legszebb tengerparti vidékén! További részleteket itt olvashatsz.

Mikor?
2016. május 23. - július 23.

Hol?
Pierre de Coutances, Franciaország

Ki?


Évindító gondolatok Katitól, és képekben, eredményekben a 2015-ös évről

2015 talán a legsikeresebb éve volt a Messzelátónak- nagy büszkeséggel tölt el a sok-sok fejlődés és sikeres program, amit együtt valósítottunk meg. Ahogy január elején töltögettem az évrendező füzetemet, s visszatekintettem az elmúlt év történéseire, elámultam, mennyi nagy változást hozott ez az év nem csak a magánéletemben, de a szervezetnél is. Hatalmas erejű, pozitív változásokat!


Média, kommunikáció és programszervezés Rimaszombaton

média, kommunikáció, programszervezés Rimaszombat

Nagyon szuper projekthez keresnek önkéntest egy évre egy rimaszombati szervezethez. A projektnek két fő témája van: egyrészt médiafelületekkel és megjelenésekkel foglalkoznak, másrészt pedig fiataloknak való programszervezéssel. Ezekbe a munkákba lesz lehetőség bekapcsolódni, lehetőséged lesz workshopokat és kerekasztal beszélgetéseket szervezni fiatalokat érintő témákról (mint például a munkanélküliség, drog, környezetvédelem vagy a nemek egyenlősége), ezen kívül beleláthatsz és bekapcsolódhatsz egy közösségi hírportál működésébe.
Részleteket a projekt itt olvashatsz.

Mikor?
2016. február közepétől 2017. február közepéig, 12 hónap

Hol?
Rimaszombat, Szlovákia

Ki?
Nincs különösebb feltétel, csak hogy érdeklődő legyél! :)

Jelentkezés:


Ifjúsági projekt Angliában

Anglia önkéntesség 2016

Az Egyesült Királyság területére viszonylag ritkán keresnek önkéntest, de mos itt a kihagyhatatlan lehetőség! A somerseti YMCA keres sürgősen két önkéntest február elejétől egy éves időtartamra. A projekt során az angol nyelv gyakorlásán kívül lehetőséged különböző programok szervezésére, első sorban gyerekeknek, illetve középiskolásoknak, de ezeken kívül is elég széles működési területe van a szervezetnek, például felnőttképzésben is részt vesznek, és családi programok szervezésével is foglalkoznak. Mivel különböző helyszíneke szerveznek programokat, sok lehetőséged lesz utazni is Anglián belül!
A szervezetről és munkájukról bővebb információt itt találsz.

Mikor?
2016. február - 2017. január, 12 hónap

Hol?
Birmingham, Egyesült Királyság

Ki?
Olyan önkéntest keresnek, aki szívesen foglalkozik fiatalokkal, és beszél angolul.

Jelentkezés:


Közös Lábos a Szimpla kertben a Messzelátóval 2016.01.24

01/24/2016 - 12:00
01/24/2016 - 14:00
Etc/GMT

A Közös lábos minden vasárnap a Szimpla Háztáji Piac keretein belül megvalósuló közösségi főzés. Minden héten más és más civil szervezet főz egy kis adományért cserébe a Szimpla kertben. Ezen a héten a Messzelátó Egyesület lesz a soron és megmutatjuk, hogy nem csak szappant, hanem finom ebédet is tudunk készíteni!

Az ebéd körülbelül délre lesz kész, de lehet előbb is jönni, hiszen a piacon friss zöldségeket, gyümölcsöket, különleges ízesítésű sajtokat és mindenféle egyéb nyalánkságot lehet beszerezni a őstermelőktől.

Lesz élő zene, gyerekprogramok és megannyi finomság!

Helyszín: Szimpla kert, Budapest VII. kerület, Kazinczy utca 14.

Időpont: 2016. január 24. kb. 12-től

Facebook esemény itt.


Én, az adóm 1%-a és amiben hiszek!

2015-ben 390 ezer forint érkezett a Messzelátó számlájára, mint 1%-os felajánlás, amely természetes jelleggel számolgatásra sarkallt minket.

Mint minden szervezet mi is elsőként az "ebből az összegből..." típusú számításokat vettük sorba. Értekeztünk eszközökről a foglalkozásokhoz, új kezdeményezésekről, rendezvényekről vagy éppen új bögrékről a csapatnak. Ennek a sornak a végére érve azonban egy új kérdéskör merült fel bennünk: "hányan is vagyunk akkor...". Hányan vagyunk tehát, akik a Messzelátó közössége, ügye, a fenntartható társadalom, az EVS élmények vagy Tünde öko-foglalkozásai mellett döntöttek? Sokan. Ami nagyon jó:)

A Messzelátó az elmúlt évben...


Ismerd meg Toszkánát!

Érdekel a fenntarthatóság, a környezeti nevelés és az aktív állampolgárság? Szívesen kipróbálnád magad egy nemzetközi környezetben? Esetleg van saját ötleted is ezen a téren, amit szeretnél kipróbálni, de még nem volt rá lehetőséged? Akkor ezt a szuper projektet Toszkánában neked találták ki! 9 hónapra keres önkéntest egy kedves olasz partnerszervezetünk, akik mindenféle zöld témával foglalkoznak: a környezeti neveléstől kezdve a programszervezésen- és népszerűsítésen keresztül a kertészkedésig mindenféle témában kipróbálhatod magad, ráadásul nyitottak a te ötleteidre is!
A projektről bővebben itt olvashatsz.

Mikor?
Még nincs pontos időpont, de az biztos, hogy 9 hónapos a projekt

Pontosan hol?
Toszkána különböző részein és Firenzében, Olaszországban

Ki?


Évindító Mulatság

01/15/2016 - 18:00
01/15/2016 - 22:00
Etc/GMT

Újabb évet indítunk, újabb terveket szövünk és mindenekelőtt együtt leszünk.

DSC01360Erről szól majd a Messzelátó Egyesület évindító összejövetele, amire január 15-én kerítünk sort a 2015-ös év egyik izgalmas eredményeként belakott új irodánkban az Erkel utca és a Ráday utca sarkán. Lesz itt evés, ivás, tortavágás, évösszegzés, nagy tervek és kisebbek az előttünk álló évre, sok beszélgetés, valamint invitálunk Titeket arra, hogy velünk együtt alakítsatok szokásaitokon. Mi már lelkesen dolgozunk azon, hogy mit-hogyan tegyünk 2016-ban, hogy még zöldebbé, még tudatosabbá és még mosolygósabbá tegyük a városi környezetünket illetve a mi Messzelátós közösségünket.


Rövid távú táncos projekt Törökországban

A Think once Think Twice Think Dance-4 című projektet kifejezetten azoknak ajánljuk, akik elkötelezettek a tánc és egyéb művészetek iránt, és akik szeretnének betekinteni a színfalak mögé. A Bodrum Dance Club Association által szervezett egy hónapos projekt keretén belül részt vehetsz a Bodrumban szervezett XVII. Nemzetközi Táncfesztiválon.
A projektről bővebben itt olvashatsz, az esemény honlapját pedig itt találod.

Mikor?
2016. április 16. - június 1.

Pontosan hol?
Bodrum, Törökország

Ki?


EVS Tájékoztató avagy infók, lehetőségek, kérdések-01.14.

01/14/2016 - 18:00
01/14/2016 - 19:30
Etc/GMT

2016-ban is folytatódik az EVS Tájékoztatók sora, ahol lehetőségük van mindazoknak, akik EVS-en törik a fejüket, hogy összeszedjék az alapvető információkat, néhány tippet és ötletet, valamint feltegyék a kérdéseiket, megosszák aggodalmaikat vagy ami még jön.

Várunk tehát Titeket jegyzetfüzettel, tollal és kérdésekkel felszerelkezve a következő Tájékoztatónkra!

Időpont: 2015.01.14., 18:00
Helyszín: H13, Budapest, IX. kerület, Horánszky utca 13.

Regisztráció ITT!

További Információt pedig ITT találsz!, vagy hívd, írj Kiss Andreának: gyakornok@messzelato.hu, 06202144047


Önkéntesség és média Olaszországban

Érdekel a nonprofit szervezetek világa, az önkéntesség és a média? Akkor lehet, hogy megtaláltad álmaid EVS-projektjét! Egy kedves olasz partnerszervezetünk keres egy évre önkéntest, aki részt venne a szervezet önkéntességet népszerűsítő tevékenységében. A projekt során remek lehetőség nyílik kipróbálni magad kommunikáció és kapcsolattartás terén, beleláthatsz egy nonprofit szervezet működésébe, részt vehetsz különböző események (pl. az Önkéntesség Fesztiválja) szervezésében és lebonyolításában, és belekóstolhatsz egy kicsit az online marketing világába is. Igazi pörgős projekt, egy igazán lelkes önkéntes számára!
Egy önkéntesünk volt már ugyanezzel a koordináló szervezettel ugyanebben a városban, a beszámolóját itt olvashatjátok.

Mikor?
2016. február - 2017. január, 12 hónap


Önkénteskedj Vilniusban!

Vilnius. Borostyán. Európa egyik legszebb barokk városa. Kosárlabda. A világ leggyorsabb internete. Keresztek Dombja. Szent János napi máglya. És neked mi jut eszedbe Litvániáról?

2016-ban két, vágyó önkéntesnek is lehetősége nyílik felfedezni Európa egyik legszebb barokk városát, Vilniust. Nem kell hozzá más, csak egy kis kreativitás, meg persze lelkesedés és motiváció! Részletekért görgess lejjebb!

Mikor?
2016. február - 2017. január, 12 hónap


Green Voluntary Service 2016

Permakultúra Bulgária

2016 áprilisától 7 hónapra keres önkéntest az egyik legprofibb bolgár szervezet, elsősorban a fenntarthatóság és permakultúra témájában. A fenntartható gazdálkodás témáján kívül lehetőség lesz workshopok, fenntartható életmódot népszerűsítő események, szemináriumok és egyéb programok szervezésére, így remek lehetőség nyílik tapasztalatot szerezni a kommunikáció és marketing terén is.

Mikor?
2016. április – 2016. november, 7 hónap


Egy textilfestős-ecoprint műhelyfoglalkozás margójára

2015-ben útjára indítottunk egy olyan kezdeményezést, amivel szerettünk volna lehetőséget biztosítani tagjainknak, hogy egymástól tanulják el a fortélyokat ahhoz, hogy csökkentsék az ökolábnyomukat, tudatosabban és egészégesebben étkezzenek, azaz zöldebbé tegyék városi életmódjukat.

Ezen kezdeményezéshez csatlakozva tartott Fetykó Kinga a Messzelátónál ecoprinting foglalkozásokat, ahol a lelkes résztvevők elsajátíthatták, hogyan újíthatják fel ruhatáruk megunt darabjait természetes textil festékek felhasználásával. Megkértük Kingát, hogy írjon azonban pár sort arról, hogy számára mit jelentettek ezek az alkalmak, ő mivel lett több ezek által vagy miért tartotta fontosnak, hogy megossza tudását:


EVS Tájékoztató avagy élmények karácsonyi kiadásban-12.22.

12/22/2015 - 18:00
12/22/2015 - 20:00
Etc/GMT

DSC01360Az év utolsó EVS Tájékoztatóját rendhagyóra, élménydúsra talán kicsit kevésbé informatívra terveztük Nektek. Meghívtunk ugyanis néhány egykori önkéntesünket, akik a világ valamely pontján átélték a szolgálatot 2015 során. Hoznak majd tippeket, élményeket, példákat a képes-mosolygós beszámolójukra, amelyet egy kerekasztal beszélgetés követ majd, ahol kérdezhettek bátran és bármit akár tőlünk, mint küldő szervezettől, akár önkénteseinktől.

Szeretnénk ezzel így az év végére lehetőséget biztosítani Nektek, kik megfontolásra érdemes ötletként dédelgetitek az EVS kaland gondolatát, hogy több oldalról rátekinthessetek arra, hogyan is működik az önkénteskedés a valóságban. A szervezetek, kultúrák és projektek eltérőek, így mindenki saját és egyéni tapasztalattal érkezik vissza.


Közösségfejlesztő Műhely - A jövő civil szervezete

12/07/2015 - 18:00
12/07/2015 - 21:00
Etc/GMT

Kedves Barátunk!
Júniusban útjára indítottuk a MESSZELÁTÓ KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ MŰHELYSOROZATÁT.

DSC01360Mindenki részese különböző nagyságú és célú kisközösségeknek, legyen szó civil szervezeti, munkahelyi, lakóhelyi, családi mikroközösségekről. A műhelysorozat beszélgetésein azt próbáljuk körüljárni, hogy hogyan működnek a kisközösségek Magyarországon és a világban, és hogyan lehet jobban bevonni a közösség tagjait akár a döntéshozatalba, akár a közösségi munkába. Célunk, hogy feltérképezzük, hogy hogyan tud megújulni a civil társadalom, és kisközösségeink, amelyek előbb vagy utóbb elvezethetnek bennünket a magyar társadalom alulról építkező megújításához.

Speciális téma ezen a műhelyfoglalkozáson: a jövő civil szervezete
• Részvétel és aktivitás egy passzív társadalomban.


Ruhafestés Természetes Anyagokkal

November 14-én délelőtt újból összegyűltünk, hogy eltanuljuk hogyan is tudunk természetes anyagok felhasználásával felújítani megunt ruhadarabjainkat.

Ijesztő, milyen környezeti- és egészségügyi kockázatokkal fenyeget minket a divat, milyen körülmények között dolgoznak a ruhagyári munkások Ázsia-szerte azért, hogy a mi polcunkra is eljuthasson a sokadik, teljesen indokolatlanul megvásárolt ezer forintos póló. „De hisz szükségem volt egy lila felsőre, ami megy ahhoz a sálhoz!” – akarnád már mondani, amire a mi válaszunk: „fesd magad!”Akik részt vettek nálunk a programon, azok közül páran meg is osztották velünk élményüket, meglátásaikat:


"Coaching Határok Nélkül" avagy lépjünk egyet

DSC01360Ugyan én egy meglehetősen kreatív sőt innovatív szervezetnek gondolom a Messzelátót, mégis be kell ismernünk, hogy néha jól jön egy kis szakmai segítség. Amikor idén belevágtunk a szervezetfejlesztési folyamatunkba még nem sejtettük, hogy milyen eddig ismeretlen kihívásokhoz vezet ez el minket. Eljöttek bizony azok a pontok, amelyeken egymagunkban képtelenek voltunk tovább lendülni, ekkor pedig számunkra Robert Dilts képzése a Coaching Határok Nélkül (CHN) jelentette az utat, hogy még jobban ráhangolódjunk az innovációra és felül tudjunk emelkedni saját magunkon.Sajtot Készítettünk!

Köszönjük Mindenkinek, aki velünk tartott és kezdő sajtkészítő lelkesedéssel sajátította el, hogyan készül házi tejből és természetes hozzávalókból a queso blanco, paneer, gomolya, parenyica vagy az orda...

Az alkalmon a fotómasinák és kamerák is előkerültek, melynek eredményeként megnézhetitek EVS önkéntesünk, Irene videóját illetve fotóit.


A program a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával jön létre. Címe: „Aktív állampolgárságra nevelés az egyesületi demokrácia erősítésén keresztül – a Messzelátó Egyesület új tagsági modelljének kialakítása, s elterjesztése, mint jó gyakorlat” (NCTA-2014-8474-C)


Ruhafestés, szappankészítés és újragondolás az év végére

Az év elején beindult egy új projektünk a Norvég Civil Támogatási Alap jóvoltából, melynek keretében elkezdtük újragondolni, s jó alaposan megrágni azt, hogyan épüljön fel a tagságunk, milyen szerepet szánjunk nekik és hogy kötődjön ez az önkéntességhez.

Kísérleteztünk, töprengtünk az elmúlt hónapokban, s nagy örömmel tapasztaltuk, hogy egyre többen ismeritek fel annak a fontosságát, hogy hozzájáruljatok a fenntartható városi életmód terjesztéséhez és támogassatok minket tagdíjbefizetéssel, ott legyetek a programjainkon, megtapasztaljátok az EVS élményét vagy éppen magatok osszátok meg tudásotokat másokkal egy-egy foglalkozás szervezésével...mint a sörfőzés, ruhacsere, természetes ruhafestés. Bizony! Mindet aktív tagjaink szervezték, akiknek nagyon köszönjük!

A Messzelátó mint közösség él, hála nektek!


Tartalom átvétel

Vissza fel