Hosszútávú EVS önkéntesség Litvániában

Érdekel az önkéntesség? Szeretsz gyerekekkel foglalkozni? Akkor jelentkezz önkéntesnek a litvániai Bernatoniai School Kindergardenbe!

Mi vár rád a projekt során?

Elsősorban a helyi tanároknak segíted a munkáját. A gyerekek felügyelése mellett olyan programokat szervezhetsz mint a kézműveskedés, rajzolás, mese olvasás, sportprogramok, vetélkedők, de akár saját kreatív ötleteidet is megvalósíthatod!

Időtartalom: 2014. szeptember -2015. július
Helyszín: Bernatoniai, Litvánia


Gazdálkodj ökofarmon!

Érdeklődsz a fenntartható fejlődés és a permakultúrás gazdálkodás iránt? Szeretnél egy kis ízelítőt kapni, hogy hogyan is megy ez a gyakorlatban?
Jelentkezz a szlovákiai Brdarkába önkéntesnek, ahol egy évet tölthetsz el a nyugodt hegyek ölelésében csodálatos emberek között.

Ha jól esne a frisslevegő, akkor irány Szlovákia, ahol a hagyományos építési és kézműves technikák mellett sokat tanulhatsz a gyümölcstermesztésről is, és hogy milyen lépések vezetnek egy önnfentartó közösség létrehozásához.
Brdarka egy apró kis falu Dél-Szlovákiában, ahol egy lelkes csapat pár évvel ezelőtt nekikezdett egy önfenntartó helyi gazdálkodás létrehozásának. Erről bővebben itt olvashattok.


Várjuk a zöldhulladékot a Grundkertbe!

Mint tudjátok, nagyon szeretünk a Grundkertben kertészkedni, ezért nagyon fontos nekünk, hogy a növényeinket megfelelően gondozzuk. Ezzel kapcsolatban van egy jó hírünk! Mostantól ti is tudtok segíteni nekünk azzal, hogy a házkörüli zöldhulladékot nem a kukába dobjátok, hanem elhozzátok nekünk a Grundkertbe! Amellett, hogy a komposztálással a talajt is javítjuk, a környezetet sem terheljük.

Mit? Komposztnak való zöldhulladékot

Hová? Bókay János utca 42-44., azaz a Grundkert

Mikor tudod hozni? Minden este 18-21 óra között (Hamarosan elkészül az ügyeleti beosztás is, erről további információkat találtok a Grundkert blog oldalán.)

Ha meglátogattok bennünket, kérjük, figyeljetek oda kéréseinkre, s kövessétek a kiírt utasításokat és ne hagyjatok kint oda nem illő szemetet a kertben!

Ha tudtok, szóljatok a Corvin negyed közelében lévő ismerőseiteknek is!

Köszönjük és várunk benneteket szeretettel!


Milyen kertgondozási feladatok adódnak nyár derekán? – előadás és beszélgetés – 2014.07.31.

07/17/2014 - 00:53
Etc/GMT

A Grundkert egyik kedves kertésze, Jávor Sára már tartott egy rövid kis gyorstalpalót a kezdő kertészeknek a palántázásról, illetve egyéb gyakorlati tudnivalókról, amit ezúton is nagyon köszönünk neki! Aki esetleg lemaradt róla, vagy akár nem is hallott, de érdekelné, akkor 2014. Július 31-én (csütörtökön) este 18:30-tól ismételten lesz egy kis beszélgetés, ahol Sára örömmel válaszol a kérdésekre és ahol mindenki megoszthatja tapasztalatait, tippjeit, illetve bevált gyakorlatát is!

A mostani témakörök (melyek a helyszínen igény szerint bővíthetők:

  • Társnövények a biológiai védekezés érdekében.
  • Milyen kertgondozási feladatok adódnak nyár derekán?
  • Ehető vad növények a kertben.
  • Talajtakarás.

Tetű, lisztecske, káposztalepke simogató 2014.07.17.

07/17/2014 - 17:00
07/17/2014 - 19:00
Etc/GMT

Öröm a biokertésznek, mikor újabb élőlények ütik fel fejüket a kertben, de azért vannak olyanok is, akiket kevésbé kedvelünk a Grundkertben. A paradicsom hajtásait a tetvek rágják, a káposzta levelét a lepkék, s még sokan-sokan élnek közöttünk, akiket nem ismerünk.

Szeretnéd megtanulni felismerni a körülöttünk élő kártevőket, s megtanulni védekezni ellenük bio-módszerekkel?

Július 17-én, csütörtökön *rovarkártevők elleni védekezési módszerek* okosítás lesz a Grundkertben - Sojnóczki Annamari fog nekünk mesélni a legádázabb rovar ellenségeinkről: liszteskék, levéltetvek, földibolhákról valamint az alkalmazható védekezési módszerekről / házi kotyvalékokról.
Ha sikerül, párat ki is próbálunk a helyszínen.
Hozzatok papírt, ceruzát, spricnit, és valamennyi süteményt az előadónknak!


„Vedd kezedbe a sorsod!”-ifjúsági találkozó 2014.07.19.

07/18/2014 - 14:00
07/21/2014 - 00:00
Etc/GMT

iYODA ifjúsági találkozóSzeretnénk a figyelmetekbe ajánlani ezt a remek kezdeményezést melynek keretein belül a Messzelátó Egyesület is teret kap hogy bemutatkozhassunk és megoszthassuk elképzeléseinket az érdeklődőkkel. Szóval gyerünk csomagolni, irány Fadd-Dombori, YODA már vár :D

YODA Ifjúsági Egyesület bemutatja: „Vedd kezedbe a sorsod!”-ifjúsági találkozó

Rendezvény általános célja: Értékteremtő rendezvény szervezése ifjúsági közösségek számára a fiatalok
aktív közreműködésével, amely megalapozza helyi ifjúsági kezdeményezések kialakulását, a szabadidő
hasznos eltöltését, a felelős jövőtervezést.

Rendezvény konkrét célja: 2 napos ifjúsági találkozó szervezése tábor formájában, ahol bemutatkoznak
ifjúsági szervezetek és önkéntesek munkájukkal, tevékenységükkel, programjaikkal a „Jó gyakorlat”-
megszerzése céljából.


Új irodát keresünk!

Nagy öröm számunkra, hogy az elmúlt időszakban egyre többen érdeklődnek programjaink iránt és az önkénteseink száma is egyre csak növekszik, ám ez egyúttal azt is jelenti, hogy jelenlegi irodánkat teljesen kinőttük. Dobozok mindenhol, tésztakészítés a számítógép asztalon, megbeszélések közben folyamatos jövés-menés…
Aki már járt nálunk az tudja miről beszélnünk.

Ezért úgy döntöttünk, hogy ősztől új irodába szeretnénk költözni!

Az új iroda jellemzői:

- Belvárosi fekvésű (VI., VII., VIII., IX. kerület)
- Jó tömegközlekedés
- Nagyméretű, tehát legalább 100 m2, 3 helyiség
- A házban legyen lift és kaputelefon
- Számlaképes
- Ár: olcsón vagy adományként ingyen ;)

Ha tudsz segíteni, keresd Benedek Nórit a nori@messzelato.hu -n vagy a 06-30-252-6437-es telefonszámon!


Dezodor készítés házilag

Így július elején a nagy nyári melegben mindenkivel megesik, hogy izzad. Ezen nem is kell meglepődni, hiszen az izzadás természetes folyamat. Ezért használunk dezodorokat, melyek egyrészt szagtalanítanak, másrészt csökkentik az izzadást.
A boltok polcain a legkülönfélébb dezodorok sorakoznak, ám néha bele se gondolunk, hogy ezek a termékek a szervezetre veszélyes anyagot tartalmaznak. A legtöbb izzadásgátló rendszeres használata során akár komoly betegségek is kialakulhatnak.


Ott voltunk a Margitszigeten!


Miről is szólhat egy családi nap, ami az együttnevelés jegyében zajlik? „Egy nap, amikor a sajátos nevelési igényű és a többségi gyerekek együtt játszanak és örülnek a koncerteknek, szórakoztató programoknak. Egy nap, amikor bárki nyitottá válhat és bepillanthat a fogyatékossággal élő emberek életébe és megtudhatja, miként segítheti őket. Egy nap, amikor a sérült fiatalok és családjaik választ kaphatnak kérdéseikre.” – írják a szervezők az esemény ismertetőjében.


Meggyúrnád a tésztádat? - Beszélgetés és buli

07/11/2014 - 20:00
07/11/2014 - 23:00
Etc/GMT

Péntek este? Csendesülős beszélgetés? Vagy inkább egy nagy buli? Mindkettő!

A Szabadság kis Körei egy zenés-táncos-beszélgetős programsorozat, ahol izgalmas közösségi kezdeményezésekről és társadalmi részvételről beszélgethetsz, levezetésként pedig bulizhatsz is egy nagyot.
2014. július 11-én, este 8-tól a Szabadság kis Körei IV. rendezvényén a Messzelátó is ott lesz. Gyere el, kérdezz tőlünk, oszd meg a véleményedet velünk és a többi meghívott vendéggel, a Cyclonomia és A Város Mindenkié képviselőivel! Utána pedig táncoljunk és bulizzunk együtt!
A program a Bánkitó Fesztivál felvezető eseménye.


MegKAPtuk!

Igen megKAPtuk, azaz sikerült elég pénzt gyűjtenünk a KAP program keretében! Hogy miről is van szó? Láthattátok, hogy már hónapok óta hirdetjük, hogy a Magnet Bank ügyfelei a rajtuk keresztül szerzett banki profit 10%-át felajánlhatják egy civil szervezetnek, többek között nekünk is. Tavaly is benne voltunk a bank Közösségi Adományozás programjában, de akkor azonban - a mostani gyűjtéssel ellentétben – csak egy kisebb összeget sikerült összeszednünk. Idén viszont begyújtottuk az öko-rakétáinkat és az önkénteseink segítségével a teljes célösszeget, azaz összesen fél millió forintnyi támogatást sikerült elérnünk. Ünnepeltünk is jó kis bozdapezsgővel!


Lakossági komposzt pont a 8. kerületben - ismertető 2014.07.15.

07/15/2014 - 18:30
07/15/2014 - 19:30
Etc/GMT

Tudunk két megoldást is arra, hogyan komposztálhattok a belvárosban! Egyrészt készíthettek a balkonra, vagy a konyhába Ti is egy gilisztakomposztálót, másrészt elhozhatjátok a komposztot a Grundkertbe. A Grundkert egy közösségi kert a Corvin Sétányon, s ahol a Messzelátó is aktív részese a közösségnek: többek között a Messzelátó tagjai és önkéntesei vállaltak számos feladatot a lakossági nyílt komposztáló pont körül. Ők fognak 2014. július 15-én egy kis előadást tartani a komposztálásról, s saját komposztáló pontunk működéséről, ahová Ti is elhozhatjátok majd nyugodtan a krumplihéjat.

Gyere el, ha mindig is érdekelt a komposztálás, de nem mertél belevágni, vagy ha szeretnéd hozzánk hordani komposztodat: most meg tudhatod, melyek azok a hulladékok, melyeket szívesen látnak talajlakó barátaink, s mik azok, melyek esetében inkább arra kérünk, máshol helyezd el őket.


Kikelő képeslap a Juliálison 2014.07.06.

07/06/2014 - 00:00
07/06/2014 - 18:00
Etc/GMT

A Messzelátó lesz az egyik felelőse a Juliális kézműves sarkának, így a csillámtetkó mellett saját kikelő képeslapot is készíthetnek velünk a vállalkozói napon megjelent családok.

De mi is az a kikelő képeslap?

Képzeljünk el egy képeslapot, amely azon kívül, hogy egy számunkra fontos embertől érkezett még egy legényrózsa magjait is tartalmazza. Így a kedves sorok elolvasása után ásót ragadva elültetjük, a képeslapot majd pár hétre rá már csodálhatjuk is a növény cseperedését. Mindez attól lesz még ökobb, hogy a képeslap alapját is mi készítjük hulladék papír újrafelhasználásával.
Izgi?
Gyere el Te is!

Részletek a Juliális honlapján: http://julialis.hu/


2 hónapos projekt teknőcmentéssel (Törökország, 2014.08.16.-10.15.)

teknősmentő önkéntesség Törökorszgában

"EVS for nature"
Turkey, Mersin-Kazanlý, 2010-TR-7

Rövid távú, két hónapos projekt, melyre egy lány és egy fiú (magyar lakcímkártyával rendelkező) önkéntest várnak. A projektről részletes angol nyelvű leírást (feladatok, napirend, ellátás) itt találsz.

Kezdés: kéthónaponkénti turnusokban.
A kezdési időpontokról e-mailben értesítünk, de pár napos csúszás lehetséges. A változtatás jogát fenntartjuk. A következő turnus időpontja: 2014. augusztus 16. - október 15.

Jelentkezés FOLYAMATOSAN!
Ha szimpatikus a projekt, a jelentkezéshez kérjük, töltsd ki a jelentkezési lapot, s amint lesz új turnus, írunk vagy hívunk.

Figyelem! Törökországba útlevéllel tudsz utazni - kérjük, ha jelentkezésedkor nincs útleveled, nézz utána, hogy mennyi idő alatt és mennyiért tudsz csináltatni!

Emellett fontos, hogy ezen az űrlapon hozzánk is beregisztrálj, hogy mi lehessünk a küldő szervezeted!


Ökopresszó a Karcagi Birkafőző Fesztiválon 2014.06.27-28.

06/27/2014 - 10:00
06/28/2014 - 18:00
Etc/GMT

- Mi köze a kikelő képeslapnak a birkához?
- Az, hogy ott leszünk mi is Karcagon a Birkafőző Fesztiválon!

Mi lesz az Ökopresszóban?

Június 27-28.-án a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Gimnázium (a kis Refi) udvarán lesz felállítva az Ökopresszó sátor, ahol 150 m2-en mutatják be a népi hagyomány és a környezettudatosság kapcsolatát. A látogatók sok érdekes információt tudhatnak meg arról, hogy elődeink hogyan oldották meg fenntartható módon azokat a kihívásokat, amelyeket a mai kor embere csak jelentős jelentős környezetterhelés árán képes megtenni.

Az Ökopresszó sátor részletes programja:


Öko-kence készítés és EVS tájékoztató a Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozón 2014.07.17.

07/17/2014 - 15:45
07/17/2014 - 17:15
Etc/GMT


1996-ban több lelkes fiatal kezdeményezésére jött létre egy országos szintű nagytalálkozó, amely akkor Magyarországon egyedülálló volt. Az első alkalommal rögtön 800 fiatal sereglett Váraljára, ahol az áhítatok, előadások, fórumbeszélgetések, több színpadon zajló koncertek mellett számtalan sportverseny, ügyességi vagy szellemi játékok, kézműves-foglalkozások, Lehetőségek piaca (csoportok, szervezetek, mozgalmak bemutatkozása standokon), Szélrózsa-óvoda, színházi előadások és filmklub adtak fesztiválhangulatot a Szélrózsának. Azóta minden második év nyarán megrendezik a találkozót, melyre mindig egyre többen jönnek el. A legutóbbin Fonyódligeten közel 2000 fiatal vett részt. A következőre 3000 embert várunk a szervezők.


Közös Lábos a Szimpla kertben a Messzelátóval 2014. 06. 22.

06/22/2014 - 12:00
06/22/2014 - 14:00
Etc/GMT


A Közös lábos minden vasárnap a Szimpla Háztáji Piac keretein belül megvalósuló közösségi főzés. Minden héten más és más civil szervezet főz egy kis adományért cserébe a Szimpla kertben. Ezen a héten a Messzelátó Egyesület lesz a soron és megmutatjuk, hogy nem csak szappant, hanem finom ebédet is tudunk készíteni!

Az ebéd körülbelül délre lesz kész, de lehet előbb is jönni, hiszen a piacon friss zöldségeket, gyümölcsöket, különleges ízesítésű sajtokat és mindenféle egyéb nyalánkságot lehet beszerezni a őstermelőktől.

Lesz élő zene, gyerekprogramok és megannyi finomság!

A menü mentás meggyes-cseresznyés leves és házi gyúrású zöld tészta lesz tejszínes gombás szósszal! Hmmm…nem hangzik rosszul, igaz?

Helyszín: Szimpla kert, Budapest VII. kerület, Kazinczy utca 14.

Időpont: most vasárnap (2014.06.22.) kb. déltől


Kánikula növény és könyv cserebere 2014.06.19

06/19/2014 - 18:00
06/19/2014 - 20:00
Etc/GMT


A MagNet Közösségi Házzal és a Rukkolával karöltve szervezzük következő növénycserénket, mellyel elsősorban (de nem kizárólag!) a bank ügyfeleinek és munkatársainak szeretnénk kedveskedni, akik idén is választhatnak minket a KAP Program keretében. A program egy, a bank számtalan felelős lépései közül: az ügyfelek véleményét kérdezi, kiket támogasson saját profitjának egy jelentős hányadával. Idén a Messzelátó is egy a választható támogatottak közül, s nagy örömmel tölt el minket, hogy már egész jól áll a gyűjtésünk! Részletek itt.

Ez alkalommal csatlakozik hozzánk a rukkola.hu a közösségi könyvcserélde is, így lesz lehetőség a már elolvasott könyve(i)det elhozni és egy olyanra cserélni, melyet már régóta szeretnél megszerezni. Hiszen minden könyv új, amit még nem olvastunk. Hát nem szuper?


Szlovák Kapcsolat Napja - Szlovák EVS projektek

06/10/2014 - 16:00
06/10/2014 - 23:59
Etc/GMT


Az idei Tilos Maratonon hagyományteremtő céllal megszervezésre kerül a szomszéd országokat, népeket bemutató tematikus napok elsője a Szlovák Kapcsolat Napja. Ezen a napon szlovák ételeket lehet kóstolni, szlovák filmeket nézni és szlovák ill. szlovákiai magyar zenekarok koncertjeit hallgatni. A program folyamatosan bővülni fog az elkövetkező hetekben, de ami már biztos, azt fokozatosan közzétesszük.


Zöldítsük az oktatást! Tréning Lengyelországban

Ha Te is a környezetvédelem oktatásával foglalkozol, és szívesen megosztod ötleteidet és tapasztalataidat hasonló emberekkel, akkor ez a tréning Neked szól! Új ötletek, hasonló emberek, jó hangulat, hasznosan eltöltött idő, és inspiráció, inspriráció, inspiráció az, amire számíthatsz!

A projekt időpontja: 2014. Július 29-augusztus 5.

A project a teljes ellátást és a programokon való részvételt állja, valaminta az útiköltséget 180 €-ig támogatja. A tréning Myscowa-ban lesz, ahova a legegyszerűbben Budapestről úgy lehet eljutni, ha Budapestről busszal elmész Krakkóba, Krakkóból busszal vagy vonattal Rzeszówba, ahonnan a szervezők igény szerint szerveznek minibuszt, ami elvisz a program helyszínére, ami egy gyönyörű nemzeti park. Ha ezt az opciót választjátok, akkor úgy kell az utat összeállítani, hogy július 29, 14 óra előtt Rzeszówba érkezzetek, hogy a busz időben el tudjon indulni. Ha hamarabb érkeztek egy nappal azt is meg tudják oldani. :)


Tartalom átvétel

Vissza fel