A változás kertészei

Kedves Barátunk!

kikelő

Egy kicsit most lelövöm a szombati előadásom poénját. Ha nem bírod a „spoilerezést”, inkább fogd most be a szemed. :) (Vagy térj vissza ehhez a cikkhez szombatot követően.) Biztos ismered Gandhi bölcs mondását: légy Te a változás, amit a világban látni szeretnél. Én ezt már kezdem kevésnek érezni – úgy gondolom, már nem elég, ha csak a saját életmódunkon változtatunk. Változzunk meg, majd fontos, hogy a változás ügynökeivé váljunk, s másokat is megfertőzzünk az ügyünkkel. Szombati előadásomon arra igyekszem majd motiválni a hallgatóságot, hogy tegyenek ők is többet egy fenntarthatóbb, jobb világért, s adok hozzá egy nagy zsák ötletet, inspirációt, eszközt. Drukkolj, hogy sikerüljön!


Futtasd be! - Föld Napja 2015

Ne higgyetek annak a városi legendának, mely szerint a támaszték nélkül is falra felfutni képes növények károsítják a vakolatot. Nyáron a falat borító növényzet akár 2-4 fokkal is csökkentheti a betakart helyiség belső hőmérsékletét, az örökzöldek pedig télen is energiacsökkentő hatásúak: a növény és a fal közötti légpárna akár 5-6%-kal is csökkentheti a fűtési szükségletet.

Csatlakozz Föld napi akciónkhoz, s április 22-én ültess el Te is valahol a városban futónövényeket! Mi egy jó kis gerilla akcióra gondoltunk: elhagyatott falakat, kerítéseket készülünk befuttatni. Erre a célra már gyűjtöttünk egy nagy marék borostyán magot és hajtást.

Hogyan tudsz csatlakozni?
Ajánlj nekünk helyeket, ahova szerinted érdemes ültetnünk, vagy kezdj el Te magad gyökereztetni, s ültess Föld Napján, vagy az év bármelyik napján!

Útmutató a borostyán gyökereztetéséhez itt.
A Levegő Munkacsoport leírása a zöld homlokzatokról itt.


Gazdálkodj ökofarmon!

Érdeklődsz a fenntartható fejlődés és a permakultúrás gazdálkodás iránt? Szeretnél egy kis ízelítőt kapni, hogy hogyan is megy ez a gyakorlatban?
Jelentkezz a szlovákiai Brdarkába önkéntesnek, ahol egy évet tölthetsz el a nyugodt hegyek ölelésében csodálatos emberek között.

Ha jól esne a frisslevegő, akkor irány Szlovákia, ahol a hagyományos építési és kézműves technikák mellett sokat tanulhatsz a gyümölcstermesztésről is, és hogy milyen lépések vezetnek egy önnfentartó közösség létrehozásához.
Brdarka egy apró kis falu Dél-Szlovákiában, ahol egy lelkes csapat pár évvel ezelőtt nekikezdett egy önfenntartó helyi gazdálkodás létrehozásának. Erről bővebben itt olvashattok.


Költöznénk

Kinőttük már a Rökk Szilárd utcai irodánkat, s egy nagyobb, a közösségünk, s programjaink befogadására alkalmasabb helyet keresünk. Van kedved segíteni?

Egy olyan bérelt ingatlanról álmodunk, ami Körúton belül (vagy attól kifelé legfeljebb 3 utcányira) helyezkedik el, tehát tömegközlekedéssel jól megközelíthető. Főként a pesti oldalra gondoltunk. Napsütötte, világos, tágas tér egy nagy, főzőcskézős foglalkozások befogadására alkalmas konyhával. Szeretnénk, ha lenne egy szép, 20 fős foglalkozások, előadások, tréningek befogadására alkalmas helyisége, ami nem gond, ha a konyha, de az is jó, ha egy külön tér. Emellett legyen még legalább 2 helyiség (szoba), ami iroda funkció betöltésére alkalmas. Elkülönülő raktárhelyiségre is szükségünk van.


EVS önkéntesek élménybeszámolói a Járatlan Utakon Fesztiválon

04/12/2015 - 00:00
04/12/2015 - 22:00
Etc/GMT

Hogy juss ki külföldre nonprofit szervezetekkel?
Mi kell hozzá?

Csak egy kis elszántság, de sem a helyi nyelv ismerete, sem szakképzettség nem feltétel. Hiszen az EVS lényege éppen az, hogy a projektek során az önkéntesek
- segítsék a helyi közösséget, szervezetet
- új ismereteket, képességeket szerezzenek,
- és közben jól érezzék magukat, élményekkel gazdagodjanak.

Igen, az EVS mindhárom egyszerre – hasznos, segítő munka, személyes fejlődés, tanulás és kaland. Sőt, ezeknél sokkal több! Olyan tapasztalat, ami egész életedben meghatározó lesz.

Anna és Annamari EVS önkéntesek voltak és a Járatlan Utakon Fesztiválon tartott előadásukban mesélnek tapasztalataikról, kalandjaikról, arról, hogy mit jelent nekik az EVS. Nagyon várják a kérdéseiteket is!
Az előadáson emellett ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat, szabályokat, jelentkezési feltételeket is.


EVS tájékoztató és Élő Könyvtár a MagNet Házban

04/14/2015 - 18:00
04/14/2015 - 20:00
Etc/GMT

Magnet bank EVS élő könyvtár

Merre?
Hogyan?
Meddig?
Miért?
Szeretnél EVS-re menni, de nem tudod, hogyan fogj hozzá?
Esetleg még vacillálsz, hogy elindulj-e?

Hallgasd meg a legfontosabb infokat az Európai Önkéntes Szolgálatról és kérdezz volt magyar önkéntesektől rendhagyó EVS tájékoztatónkon, a melyet a Van Kedded Hozzá? programsorozat keretében tartunk a MagNet Közösségi Házban.

Kérjük, részvételi szándékod jelezd itt!


YOUTH ENTREPRENEURIAL SPIRIT! (YES!)

YOUTH ENTREPRENEURIAL SPIRIT! (YES!)
Jelentkezési határidő április 10.
ITT: exchange@messzelato.hu

Fontos infók :

Helyszín :Belogradchik, Bulgaria
Időpont: 29.05.2015 - 06.06.2015
Résztvevők : 4+ 1 group leader
Korhatár : 18-30
Anyagi támogatás 170 euró / fő ,csak az utazásra értendő , a teljes ellátás biztosított.
A repülőjegyet előre meg kell finanszírozni visszatérítés a helyszínen lesz.
Kérlek csak akkor jelentkezz ha ez módodban áll!

A programról röviden :


Ott leszünk a ZöldMag Fesztiválon! Az erő benned van! - Zöldítsd be a világot! előadás + ökotisztítószer workshop 2015.04.18

04/18/2015 - 17:15
04/18/2015 - 18:15
Etc/GMT

Az erő benned van

Az erő benned van! - Zöldítsd be a világot! előadás

Légy te a változás, amit a világban látni szeretnél, mondja a bölcs mondás. Vajon mindent megteszel? Az első lépés a saját életmódodon változtatni, de közben ott lappang benned, hogy szeretnéd, ha mások is éreznék, tudnák, amit Te, s ők sem folyatnák a vizet eszetlenül fogmosás közben. Tetteidnek és szavaidnak hatalmas ereje lehet, s ehhez még csak kommunikációs szakembernek sem kell lenned.

Időpont: 2015. április 18. 17.15-18.15
Helyszín: Magnet Közösségi Ház, Budapest Andrássy út 98.

Kati kamaszlányként arról álmodozott, hogy hétmérföldes ruhásszekrénye lesz. Nem tagadja, még most is imádja a ruhákat, de azokat inkább turkálóból veszi, s maga alakítja át, vagy összejöveteleket szervez barátaival, ahol megunt ruháikat cserélik el egymás közt. Ma már tudja, mekkora árat fizet a világ azért az életformáért, melyet a fejlett országokban folytatunk, s ennek kárát sokszor nem is mi, a "haszonélvezői" látjuk, hanem annál sokkal szegényebb társadalmak. Tudja, hogy egy igazságosabb, fenntarthatóbb világért nem elég, ha saját magán változtat - felnőttek millióinak szemléletváltozására van szükség. Segítesz?


A Messzelátó a CEU-n tart EVS tájékoztatót

04/01/2015 - 17:30
04/01/2015 - 19:00
Etc/GMT

CEU volunteering opportunities

Az áprilist a Messzelátó egy újabb EVS tájékoztatóval kezdi, ezúttal a CEU-n.

Kérlek ha Benneteket is érdekel, akkor e-mailben jelezzétek Katának a részvételeteket.

E-mail cim: kata (pont) no1 (kukac) gmail (pont) com, jelentkezési határidő március 30, hétfő, éjfél.

Időpont: 2015. április 1 17:30-tól

Helyszín: Central European University, Bp, V. ker, Nádor utca 9, Gellner szoba (103)

Fontos: a tájékoztató angol nyelvű lesz. Jegyzet füzetet és tollat érdemes hozni. :)

Mi történik általában az EVS tájékoztatón? Olvasd el itt.
Mi is pontosan az EVS? Megtalálod itt.


Messzelátó Egyesület a CiVillán: Étkezés ökosan 2015.04.09

04/09/2015 - 18:00
04/09/2015 - 20:00
Etc/GMT

Étkezés ökosan

A CiVilla programsorozat keretén belül a Barabás Villában olyan civilszervezetek mutatkoznak be, akik elhivatottak a kultúra széles körben történő ápolása, a társadalmi felelősségvállalás iránt, tevékenységeikkel hozzájárulnak a városi lét élhetőbbé tételéért.

Ez alkalommal a Messzelátó Egyesület lesz a soron.

Az érdeklődő felnőttek és gyerekek saját készítésű idényzöldség kártyával játszhatnak, miközben szó esik az egészséges táplálkozásról, a helyi, szezonális élelmiszerek fogyasztásáról.

A CiVilla első alkalmán zöldturmixot és más ínycsiklandozó szezonális finomságot kóstolhatsz, és megtippelheted, miből készült!

Időpont: 2015. április 9. 18 órától

Helyszín: Barabás Villa

Várunk mindenkit szeretettel!


Szociális projekt Görögországban

Görögország Az Estia Agios Nikolaos sérültek mellé keres önkénteseket a napfényes görög tengerpartra. A projekt lényege, hogy az önkéntes részt vegyen a családként működő közösség mindennapjaiban, különböző programok megszervezésében és lebonyolításában, közösségépítésben. Szintén cél az, hogy beilleszkedjen a helyi közösségbe, és ne csak turistaként, hanem "helyiként" tekintsenek rá az ott lakók.

Mikor?
2015. április vagy május elejétől október végéig (6-7 hónap)


Toler@nce Caravan - elfogadott rövid távú projekt Bulgáriában

BulgáriaKüzdenél a kiközösítés ellen? Szeretnéd felemelni a hangod a gyűlöletbeszédek és a rasszizmus ellen? Otthon érzed magad az online közösségi tereken? Ha igen, akkor ez a két hónapos, április elején kezdődő bolgár projekt pont neked való! A téma: küzdelem a rasszizmus, az idegengyűlölet és a gyűlöletbeszédek ellen, a non-formális oktatás módszereivel. A projekt egy nagyobb kampány, a “Young people against hate speech in the Internet” részeként fog megvalósulni.

Mikor?
2015. április elejétől május végéig


Tartozz közénk! - Messzelátós kérdőív rólad és rólunk

Töltsd ki kérdőívünket!Komoly fejlesztési folyamatba vágtunk a Messzelátónál, amin sokat törjük a fejünket már év eleje óta. Az átalakulás nem megy nélkületek - sőt, nem is szeretnénk nélkületek kitalálni, mi a jó Nektek, Messzelátósoknak. Ezért kérjük, az alábbi kérdőív kitöltésével oszd meg velünk, mit szeretsz, mit szeretnél, milyen vagy. A válaszaitokat kiértékeljük és ez alapján alakítjuk a Messzelátó jövőbeli programjait, illetve az egyesület szervezeti struktúráját. Hírleveleinkből tehát értesülhettek majd róla, hogy milyen is a "tipikus messzelátó", milyen sokszínű közösség vagyunk.


Modellezünk

A Messzelátó 2015-ben megújul kívül is, belül is.Tartozz közénk!

Elérkeztünk a serdülő korba, amikor már nem elég a lelkesedés, sok-sok munka, hanem rendszerek kiépítésére van szükség a hatékony működéshez.

Kettős mezsgyén haladunk: „belsős” szabályokat alkotunk, fejlesztjük a szervezeti működésünket, és „külső” tagságot szervezünk.

Mit jelent a bent és kint lenni? Miért jó egy civil szervezethez tartozni? Mit jelent az egyesületi tagság 2015-ben?

Többek között erre keressük a választ 2015. januárjában indult projektünkkel.

Célunk, hogy minél több új tagot tudjunk bevonni a Messzelátó életébe, akik az Egyesület aktív résztvevőivé, szervezőivé, döntéshozóivá, aktív állampolgárrá válnak, akik képviselik a saját elképzeléseiket, közösségük érdekeit.

Reméljük, nem ijesztenek el benneteket ezek a komolyan hangzó szavak.


Ugye te is szeretnél még fenntarthatóbban élni?

Rob Greenfield miniházaInspiráció, hogy könnyebben menjen a következő lépés.
2015.03.09-i hírlevelünk

Kedves Barátunk!

A napokban megnéztem egy videót kanadaiakról, akik kiköltöztek egy önellátó szigetre. Te el tudnád képzelni magad egy ilyen helyen? Mi az, amiről szívesen lemondanál, s mi az, ami nélkül nem menne? Ezen a kanadai (!) szigeten sokan kültéri zuhanyzót használnak télen-nyáron, ugyanakkor az Internetet nem kell nélkülözniük, s az áramellátást is vidáman megoldják napenergiából ebben a hideg országban is. Elgondolkodtató, vajon mi az, amiről ténylegesen le kell mondanunk egy fenntarthatóbb világért, s mi az, amit a technológia meg tud oldani. Te mit gondolsz erről?


Van élet a hamburgeren túl!

Bitz fast facts

Élelmiszer sivatagok nem csak a homoktengerekben vannak. A kifejezés azokat az urbánus területeket takarja, ahol 10 mérföldön (16 km) belül nem érhető el valamirevaló élelmiszer üzlet. Ez különösen a szegényebb rétegek számára hátrányos, akik autó híján így csak a helyi benzinkutakra, trafikokra támaszkodhatnak.

Én is megéreztem, milyen lehet ez, mikor egy szegényebb környéken éheztem meg. Egyetlen kis boltot találtam, ott azonban csak chips, keksz és hasonló borzalmak fogadtak. Beleképzeltem magam azoknak az anyáknak a helyzetébe, akik 2 műszakban dolgoznak, de még így sem engedhetik meg maguknak az autót, hogy elmenjenek a Wallmart-ig. Elmesélték azt is, hogy sok szegényebb (főként fekete) család autója nem felelne meg egy közúti ellenőrzés követelményeinek - márpedig a színes bőrűeket nagy valószínűséggel igazoltatja a rendőr. Ergo háromszor is meggondolja, hogy autóba üljön-e - inkább vásárol a közeli kisboltban. S már ott is vagyunk az elhízásnál, cukorbetegségnél és társainál.


Civil szervezetek Milwaukee-ban (USA) előadás és beszélgetés 2015.03.26

03/26/2015 - 18:00
03/26/2015 - 20:00
Etc/GMT

Városi kertészkedés

Kati tavaly nyáron részt vett egy 4 hónapos ösztöndíjas programon Amerikában. Ez alatt az idő alatt a Victory Garden Initiatives civil szervezetnél dolgozott és rengeteget tanult tőlük. Ezenkívül sok izgalmas civil szervezettel ismerkedett meg.

Kati előadásában mesél az:

- országos adománybolt-láncról,
- autógumikból készített hintaparkról, amit egy híd alatt építettek fel,
- biciklis felvonulásról fehérneműben,
- mini és giga öko-közösségi házakról

és még sok személyes élményről, benyomásról.

Időpont: 2015. március 26 18 órától

Helyszín: Gólya Presszó és Közösségi Ház


Öko tisztítószerek a HellóAnyu!-ban

Olcsón, öko-tudatosan!

Elérkeztünk az „Olcsón, ökotudatosan” programunk - utolsó állomásához. A program a Ti, adjukossze.hu oldalon keresztül adott támogatásotokból valósulhat meg a HellóAnyu! közösségi tér és ökokávézóban.

Ez alkalommal egy kisebb csoportban tartottuk a foglalkozást, ahol házi mosószert és mosogatószert készítettünk a résztvevőkkel. A programon olyan anyák vettek részt, akik munkaerőpiacilag hátrányos helyzetben vannak és akiknek fontos a környezetük és a családjuk egészsége is.


Papír újrahasznosítás nyakkendőben a tárgyalóban – bevállalod?

Bitz fast facts

Egy nagy nemzetközi irodában igazán fontos hirdetni a papír újrahasznosítás fontosságát. Az iroda hulladékából 40% a papír, a kikelő képeslap készítése szerintünk a legnagyszerűbb módja a papír újrafeldolgozására. Ez emlékeztet a magok csírázóképességének ősi módszerére: az első írásos bizonyítékok maglabda készítésről az i.e. I. századból valók.

Március 4-én újra foglalkozást tartottunk a BP magyar székhelyén. A foglalkozásunk reggel 11 kor kezdődött és kerek 3 órát tartott, amikorra minden képeslapunk elfogyott! Jól megmelengette a szívünket a nagy érdeklődés: a bejelentkezések alapján 45 fősre becsült csoport végül 60 fős lett. Nagyon szeretünk lelkes, kreatív környezetvédelmi programra nyitott munkavállalókkal dolgozni.


Bicikliékszer workshop Reciklistával 2015.04.18

04/18/2015 - 15:00
04/18/2015 - 18:00
Etc/GMT

Városi kertészkedés

A workshopon megtanulhatod, hogy hogyan lehet használt kerékpár alkatrészekből (lánc, gumibelső) ékszereket és egyéb használati tárgyakat készíteni. Elekes Réka designer megmutatja az eszközöket és elárulja azokat a műhelytitkokat, amik képessé tesznek arra, hogy egyedül vagy barátaiddal önállóan is nekiállhass a saját tárgyaid megalkotásának. A workshopon minden résztvevő két kisebb tárgyat (fülbevaló, kulcstartó, karkötő) is elkészít.

Időpont: 2015. április 18. 15 órától

Helyszín: Messzelátó Iroda


Tartalom átvétel

Vissza fel