Ruhafestés Természetes Anyagokkal

November 14-én délelőtt újból összegyűltünk, hogy eltanuljuk hogyan is tudunk természetes anyagok felhasználásával felújítani megunt ruhadarabjainkat.

Ijesztő, milyen környezeti- és egészségügyi kockázatokkal fenyeget minket a divat, milyen körülmények között dolgoznak a ruhagyári munkások Ázsia-szerte azért, hogy a mi polcunkra is eljuthasson a sokadik, teljesen indokolatlanul megvásárolt ezer forintos póló. „De hisz szükségem volt egy lila felsőre, ami megy ahhoz a sálhoz!” – akarnád már mondani, amire a mi válaszunk: „fesd magad!”Akik részt vettek nálunk a programon, azok közül páran meg is osztották velünk élményüket, meglátásaikat:


"Coaching Határok Nélkül" avagy lépjünk egyet

DSC01360Ugyan én egy meglehetősen kreatív sőt innovatív szervezetnek gondolom a Messzelátót, mégis be kell ismernünk, hogy néha jól jön egy kis szakmai segítség. Amikor idén belevágtunk a szervezetfejlesztési folyamatunkba még nem sejtettük, hogy milyen eddig ismeretlen kihívásokhoz vezet ez el minket. Eljöttek bizony azok a pontok, amelyeken egymagunkban képtelenek voltunk tovább lendülni, ekkor pedig számunkra Robert Dilts képzése a Coaching Határok Nélkül (CHN) jelentette az utat, hogy még jobban ráhangolódjunk az innovációra és felül tudjunk emelkedni saját magunkon.Sajtot Készítettünk!

Köszönjük Mindenkinek, aki velünk tartott és kezdő sajtkészítő lelkesedéssel sajátította el, hogyan készül házi tejből és természetes hozzávalókból a queso blanco, paneer, gomolya, parenyica vagy az orda...

Az alkalmon a fotómasinák és kamerák is előkerültek, melynek eredményeként megnézhetitek EVS önkéntesünk, Irene videóját illetve fotóit.


A program a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával jön létre. Címe: „Aktív állampolgárságra nevelés az egyesületi demokrácia erősítésén keresztül – a Messzelátó Egyesület új tagsági modelljének kialakítása, s elterjesztése, mint jó gyakorlat” (NCTA-2014-5229-C)


Ruhafestés, szappankészítés és újragondolás az év végére

Az év elején beindult egy új projektünk a Norvég Civil Támogatási Alap jóvoltából, melynek keretében elkezdtük újragondolni, s jó alaposan megrágni azt, hogyan épüljön fel a tagságunk, milyen szerepet szánjunk nekik és hogy kötődjön ez az önkéntességhez.

Kísérleteztünk, töprengtünk az elmúlt hónapokban, s nagy örömmel tapasztaltuk, hogy egyre többen ismeritek fel annak a fontosságát, hogy hozzájáruljatok a fenntartható városi életmód terjesztéséhez és támogassatok minket tagdíjbefizetéssel, ott legyetek a programjainkon, megtapasztaljátok az EVS élményét vagy éppen magatok osszátok meg tudásotokat másokkal egy-egy foglalkozás szervezésével...mint a sörfőzés, ruhacsere, természetes ruhafestés. Bizony! Mindet aktív tagjaink szervezték, akiknek nagyon köszönjük!

A Messzelátó mint közösség él, hála nektek!


Ruhafestés növényekkel 2015.11.14.

11/14/2015 - 10:00
11/14/2015 - 12:00
Etc/GMT

Ráuntál egy régi darabra? Megkopott a színe? Ijesztő, milyen környezeti- és egészségügyi kockázatokkal fenyeget minket a divat, milyen körülmények között dolgoznak a ruhagyári munkások Ázsia-szerte azért, hogy a mi polcunkra is eljuthasson a sokadik, teljesen indokolatlanul megvásárolt ezer forintos póló. „De hisz szükségem volt egy lila felsőre, ami megy ahhoz a sálhoz!” – akarnád már mondani, amire a mi válaszunk: „fesd magad!”

Neked is biztos akad otthon olyan ruhád, amit már valamiért nem hordasz. Odaadhatod adományba persze, de azt írják, már a segélyszervezetek sem tudnak mit kezdeni ekkora ruhafelesleggel, amit termelünk. Hát akkor? Újítsd meg! Gyere el ruhafestő foglalkozásunkra, s tanuld meg, hogyan tudsz természetes festékeket, s izgalmas, természet közeli mintákat kreálni, amitől garantáltan egyedi lesz az a ruhadarab!


Messzelátó Október

Az elmúlt hónapok során újra bővült a csapatunk! Nem egy, nem kettő, de négy lelkes leányzó csatlakozott a Messzelátó csapatához. Új színt, tudást és szenvedélyt hozva a mindennapjainkba és tevékenységünkbe!
Hisszük és valljuk, hogy "Minden új ember egy új lehetőség" Lehet az vetélytárs, cimbora vagy akár ellenség is, de mindenképpen hatással lesz rád. Tanulhatsz valamit a világról és magadról.

Nagyon szeretjük, ahogy a cspatunkba bekerülnek önkéntesek, hoznak valamit majd távoztukkor visznek is értékeket, élményeket vagy éppen tudást. Nemcsak környezettudatosabbak lesznek, de önbizalmat is gyűjtenek ahhoz, hogy tevőleg változtassanak világunkon, hatással legyenek környezetünkre. Persze hatással vagyunk mind, de nem mindegy, milyennel. Ne az üdítős doboz legyen a nyom, amit magad mögött hagysz, hanem a változás, amit másokban generálsz!


Szappankészítő foglalkozás 2015.11.23.

11/23/2015 - 18:00
11/23/2015 - 21:00
Etc/GMT

DSC01360A kb. három órás foglalkozásunkon különféle szappanokat lehet készíteni, pl. kávés-dörzsiset, levendulavirágosat, kakaós-mentásat (After Eight illat), mézes körömvirágosat.

Mindenki egy kilogramm saját készítésű szappant vihet haza.

A foglalkozást követően képes leszel otthon is elkészíteni saját szappanodat, illetve összeállítani saját, egyéni receptjeidet.
A foglalkozást kezdő szappankészítőknek ajánljuk! :)

Egy kis ízelítő arról, hogy milyen szappanokat készítünk, illetve hogy miért jobbak ezek a boltban vásárolható kozmetikumoknál:

Csak növényi eredetű olajokat, színezékeket (fűszerek, szárított virágok) és illatokat (100% illóolajokat) használunk.


Műhely Katival

ÉLETMÓDOK HATÉKONYABB ZÖLDÍTÉSE
című műhelyre invitálunk Titeket

kik civil szervezetek és csoportok tagjaiként, munkatársaiként tevékenykedtek életmóddal kapcsolatos ismeretterjesztésben, tanácsadásban, egyéb a lakosság számára nyújtott környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos szolgáltatásban. A képzésen módszertani, ismeret- és tapasztalatátadási ötletek hangzanak el kapcsolódó beszélgetésekkel, tevékenységeink hatékonyságának javítása céljából. A sok kiváló előadó között Ügyvezető igazgatónk, Kati is megosztja majd veletek tapasztalatait:

F. Nagy Zsuzsanna – Ökológiai Intézet Alapítvány
Sziszifuszok az egy bolygós lábnyomért (Valóban kilátástalan küzdelem a környezeti szemléletformálás? Mit, hogyan tettünk eddig, mely változások értékelhetőek biztatónak?)

dr. Szalay Tímea – Csalán Egyesület


Ruhacsere lányoknak 2015.10.19

10/19/2015 - 18:00
10/19/2015 - 20:00
Etc/GMT

Betáraznátok új ruhákkal? Szeretnétek megszabadulni azoktól a ruháktól, amiket már nem hordtok?

Ha van megunt, de még jó állapotú ruhátok, akkor gyertek el 2015. október 19-én (hétfőn) 18:00-ra új irodánkba és cseréljétek el!
Mivel lehetőség van a ruhák felpróbálására is, ezért csak lányokat várunk.
A csere után megmaradt ruhákat újrahasznosítjuk és/vagy rászorulóknak adjuk.

Ha szeretnél eljönni, kérlek, regisztrálj be itt!


Kezdő Sajtkészítő Foglalkozás 2015.10.29.

10/29/2015 - 18:00
10/29/2015 - 21:00
Etc/GMT

sajtkészítő foglalkozás

A foglalkozás során házi tejből és természetes hozzávalókból tanulunk sajtot készíteni (oltással és oltás nélkül). A most készülő sajtokat megkóstolhatod a helyszínen, de haza is vihetsz belőle. A programot követően képes leszel otthon, saját konyhádban magad is elkészíteni 4 féle finom, egészséges (garantáltan ismert alapanyagokból készülő) sajtot.
Kezdő sajtkészítőknek nagyon ajánlott. :)

A résztvevők az alábbi sajttípusokat készítik el:

  • friss sajtok (azaz queso blanco, paneer),
  • gomolya
  • parenyica
  • orda, tetszőleges ízesítéssel.

Gyere egyedül, családdal, vagy barátokkal – mindenhogy szeretettel és tárt karokkal várunk. Akkor is, ha már találkoztunk, s akkor is, ha még nem ismerjük egymást.

Jelentkezés itt!


Gyömbérsör és egyéb erjesztett finomságok 2015.10.20.

10/20/2015 - 18:00
10/20/2015 - 21:00
Etc/GMT

Mindazok akik augusztus elején ellátogattak a sörfőzős programunkra első kézből akad tapasztalatuk, hogyan s mint bugyog a saját készítésű sör. Azoknak, akik nem tudtak eljönni, de szeretnék kipróbálni, milyen érzés a saját főzésű sörüket kortyolgatni: nincs ok a rémületre. A nagy lelkesedésre való tekintettel újabb alkalmat szervezünk nektek, ahol elsajátíthatjátok a sörfőzés fortélyait.

Program:

Mire megérkeztek, a maláta már javában főni fog. Ti a szűrés folyamatát assziszáljátok majd, illetve amíg a sört hűtjük, együtt főzünk gyömbérsört.

Időpont: 2015. október 20. 18-21 óráig az irodánkban (9. kerület Erkel utca 15.)

Gyere egyedül, családdal, vagy barátokkal – mindenhogy szeretettel és tárt karokkal várunk. Akkor is, ha már találkoztunk, s akkor is, ha még nem ismerjük egymást.


Köszönjük Nektek!

Sziasztok!
Nagyon Köszönjük Mindannyiotoknak, akik idén májusban úgy döntöttetek, hogy az adótok 1%-a a Messzelátó Egyesületnél lenne a legjobb helyen.

Jelentjük, hogy 390 ezer forintot sikerült összegyűjtenünk a felajánlásaitokkal. Sok kicsi tehát nagy segítség Nekünk, ahhoz, hogy fejleszteni tudjuk programjainkat és sok élménnyel, tanulási lehetőséggel lepjünk meg Benneteket. Hamarosan érkeznek a pontos tervek az őszre, de lesz itt újból sörfőzés, ruhafestés. Készítünk majd sajtot és cserélünk ruhákat...

Nagyon Köszönjük Nektek és Várunk Titeket szeretettel a programjainkon, amelyekről rövidesen olvashattok hírlevelünkben!


"Az első rendezvényem a Messzelátó gyakornokaként"- Ábrahám Rebeka beszámolója a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválról

Frissen csatlakozott gyakornokunk, Rebeka osztja meg élményeit, hogy miként szervezte és élte meg első önálló feladatát a Messzelátó csapatának tagjaként:

"2015-ben 26. alkalommal került megrendezésre a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál, ahová idén a Messzelátó Egyesület is meghívást kapott. Izgatottan kezdtem el levelezni a program részleteit illetően Vikivel a ReCity Magazinfőszerkesztőjével. Pénteken este pedig az utolsó email váltásnál biztosított róla, hogy tető lesz a fejünk felett így az esős időjárás ellenére is ugyanúgy várnak és számítanak rám.


Rárepülnél egy méhkaptárra? – Projektálmodó kérdőív

Van egy álmunk, egy új projektötletünk, amire most szeretnénk pályázni. Felmerült azonban, hogy vajon Ti is fogékonyak vagytok-e erre az ötletünkre. Mielőtt belevágunk, szeretnénk megtudni, lenne-e aki szívesen bekapcsolódik ebbe. Van-e rá igény, s ha van, mik azok a módszerek, témák, amikkel szívesen dolgoznátok.

Ez egy igényfelmérés, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy el tudjunk indulni a pályázat megírásával, amiből a projekt létrejöhet 2016-ban.

Segítenél nekünk az álmodozásban?

Ha a végén meghagyod az e-mail címed, első kézből értesülhetsz majd a projekt indulásáról.

A kitöltés határideje: 2015.09.12.
A kérdőív kitöltése kb. 5-10 percet vesz igénybe.

Itt éred el a kérdőívet.


"Ne légy önző, gondolj másra, nyiss a fenntartható világra!"-Messzelátó Fejlesztő Különítmény

2015 májusában hirdettük meg a Messzelátó Fejlesztői Különítmény létrehozásának tervét, és a lehetőséget, hogy csatlakozzatok a csapathoz, segítsetek nekünk egy új szemmel tekinteni a munkánkra, jövőbeli lehetőségeinkre és terveinkre. Nem kínáltunk egyebet tehát, mint élményt, tudást és izgalmat...

Most pedig érkeznek a képek
és egy gondolatmegosztó élménybeszámoló Horkay Adrienntől a Fejlesztői Különítmény júliusi találkozójáról:Sört főzünk megint, de előtte: egy jó gyömbérsör recept

Mindazok akik augusztus elején ellátogattak a sörfőzős programunkra első kézből akad tapasztalatuk, hogyan s mint bugyog a saját készítésű sör. Nekik és azoknak, akik nem tudtak eljönni, de szeretnék kipróbálni, milyen érzés a saját főzésű sörüket kortyolgatni itt és most érkezik a recept. Ha bizonytalankodnál azonban a receptet olvasva és személyes tapasztalatod hiányában, akkor sincs ok a rémületre. A nagy lelkesedésre való tekintettel újabb alkalmat szervezünk nektek, ahol elsajátíthatjátok a sörfőzés fortélyait. A pontos időpont a Hírlevélben érkezik majd (ha esetleg még nem lennél fent a listán a honlapunk bal oldalán ezt pótolhatod). Ezúttal nem csak gyömbérsört főzünk, hanem saját receptet használunk, amelyet minden résztvevővel meg is fogunk osztani.

Most azonban:


Grundtvig program: az utolsó állomás, Litvánia

Grundtvig programunk utolsó állomásához érkezett: Öt országból gyűltek össze szervezetek a Pakroujis nevű litván kisvárosban, hogy közösen dolgozzanak ki új "tápláló" és egészségesebb ötleteket a fenntartható városi életmódra.

New Flavour of Your Life: Promoting Active Citizenship and Health Awareness through Gardening in Towns and Cities

Érkeznek a tapasztalatok, élmények és a benyomások Fetykó Kingha tollából és Dávid Zsuzsi képeivel:


Média és kommunikációs projekt Németországban

média és kommunikáció németországban

Érdekel a média és a kommunikáció? Szeretsz pörögni? Szívesen dolgozol fiatalokkal és gyerekekkel? Szereted a kihívásokat, szívesen ismerkedsz és tennél a közösségért, amiben élsz? Esetleg beszélsz egy kicsit németül, vagy otthon vagy a kamerázásban és a videóvágásban?
Ha ezek közül legalább két kérdésre igen a válaszod, ezt a projektet neked találták ki!

Hosszú távra keresünk önkéntest egy német partnerszervezethez, média és kommunikáció témában egy nagyon izgalmas, pörgős projekthez. Az önkéntesnek lehetősége lesz behatóbban megismerkedni a videózás világával: a feladatok közé tartozik felvételek készítése (pl. színdarabokról, koncertekről), ezeknek a szerkesztése, részvétel a magdeburgi ifjúsági filmfesztivál szervezésében és megvalósításában, iskolai média-workshopok levezénylésében.


Grundtvig program újabb állomása: Beszámolók Törökországból

Grundtvig partnerségi programunkban öt országból gyűltek össze szervezetek, hogy közösen dolgozzanak ki új “tápláló” és egészségesebb ötleteket a fenntartható városi életmódra, és ösztönözzék a résztvevőket az aktív állampolgárság fontosságára. A program során a partner országok mindegyikébe egy-egy rövid tanulmány utat tesznek a részvevők, hogy tanuljanak egymástól, tapasztaljanak és megosszák ötleteiket.

New Flavour of Your Life: Promoting Active Citizenship and Health Awareness through Gardening in Towns and Cities


Messzelátó szülinap 2015.09.05.

09/05/2015 - 16:00
09/05/2015 - 20:00
Etc/GMT

16 évesek leszünk! El tudod képzelni, mennyi minden történt ez idő alatt velünk, s mennyit tettünk? Tudd meg, mennyivel lett szebb / jobb / színesebb a világ a Messzelátó csapata által! Gyere el a szülinapunkra, s ismerkedj meg a Messzelátó múltjával és jelenjével, kukkants be új irodánkba és kóstold meg az általunk készített sört! Ünnepeld velünk ezt a szép 16 évet!

Természetesen nem száraz, unalmas prezentációra számíthatsz tőlünk. Foglalkozásaink, programjaink eredményeiből kis kiállítást szervezünk, s lesz alkalmad kérdezni, beszélgetni is velünk. Mindezt egy nagyon nyitott, befogadó, tudatos társaságban. Jöhetsz nyugodtan egyedül is – garantáljuk, hogy nem fogod egyedül érezni magad – de hozhatod barátaidat, szeretteidet is.

Extra meglepetés: lesz parenyica is, amit mi csinálunk a sör mellé.


Tartalom átvétel

Vissza fel