Téged várnak a török gyerekek!

EVS önkéntesség beteg gyerekekkel

Két hónapos projektre keresünk önkéntest egy kedves partnerünkhöz Törökországba. A projekt során beteg és hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozhatsz - kórházakban, ifjúsági centrumokban, iskolákban dolgozhatsz majd azon, hogy szebbé varázsold a hétköznapjaikat. Projektkezdés: május elején vagy közepén (megállapodás szerint).

A fogadó szervezetről és a projektről angol nyelven itt olvashatsz.

Jelentkezési határidő: 2014. április 27.


Öko tisztítószerek a monori szegénytelepen

Olcsón, öko-tudatosan!
Elindult az „Olcsón, ökotudatosan” programunk - mely a Ti, www.adjukossze.hu oldalon keresztül adott támogatásotokból valósulhat meg - első állomása a monori szegénytelep volt.

"Vendéglátónkkal" a Máltai Szeretetszolgálattal konzultálva a monori programot 2 részletben, két délelőtt alatt tartottuk meg. Helyszínként a Nyitnikék Gyerekház szolgált, ami egyfajta ovi/bölcsi, ahova anyukák (vagy nagymamák) járnak be a picikkel. Az ottani asszonyokkal foglalkoztunk.


Szeretnénk, ha megismernétek két új támogatónkat!


A Pasta Manufaktúrának szerintünk elképesztő jó ötlete támadt, amit sok-sok vállalkozás követhetne! Még tavaly bevezették, hogy minden vásárló kap tőlük egy 5 Ft-ot érő kupont, melyet egy civil szervezet számára ajánlhat fel. 2-2 szervezetet támogatnak időszakonként, az ő perselyükbe lehet dobni a kedves kartonkuponokat. De nem csak a követendő példa miatt írunk ám Nektek, hanem azzal az örömteli hírrel is, hogy az egyik persely most a Messzelátó városi kertész projektjeihez tartozik! Nézzetek be hozzájuk egy tál tésztára a Deákon, vagy akár csak körbesétálni, s küldjetek nekik egy virtuális vállveregetést a klassz kezdeményezésért!


Deutsch Klub

04/14/2014 - 18:00
Etc/GMT

Deutsch KlubDeutsch Klub 2014

An 3 Abenden werden wir gemeinsam spielerisch Deutsch üben.
Lasst euch überraschen. Jeder der sein Deutsch trainieren will und Spaß am Spielen hat, ist willkommen. :)
Bitte meldet euch bis spätestens 11.April 2014 an.

Hier geht es zum Anmeldeformular:
Anmeldeformular

Termine:
Montag, 14.April von 18:00 - 19:00 Uhr
Montag, 28.April von 18:00 - 19:00 Uhr
Montag, 05.Mai von 18:00 - 19:00 Uhr

Ort: Gólya, Bókay János utca 34, Budapest

Für weitere Informationen schreib mir bitte!
Ich freue mich auf euer kommen.

- Maria
maria(at)messzelato(dot)hu


Az Év Hősnői díj 2014 a Messzelátó lányainak

Az Év Hősnői 2014Nagy boldogságunkon szeretnénk osztozni Veletek: képzeljétek, a Glamour magazin idén minket tisztelt meg az "Év hősnői" díjjal! Hatalmas dolog ez - úgy képzeljétek el, hogy az év színésznője, divattervezője, modellje, s egyéb hírességei mellett a Messzelátót választották ki, mint példamutató szervezetet, akinek a munkáját szeretnék elismerni.

Minden évben egy szervezetet választanak ki a hazai összes alapítvány és egyesület közül, mely mögött egy kiemelkedő női teljesítmény áll. Tulajdonképpen eddig csupa-csupa Hősnő volt az elődünk, idén viszont, mivel látták, a Messzelátót nem egy, hanem sok-sok női példakép adja össze, a díjat az "Év Hősnői"-re nevezték át.


Két önkéntes projekt a Sekier biofarmon

Ha szívesen kipróbálnád magad egy ökogazdaságban, ha szeretnél megismerni olyan praktikákat, hétköznapokban is hasznosítható ötleteket, amelyek segítségével egy fenntarthatóbb és nyugodtabb életmódot folytathatsz, akkor a Seiker biofarm projektjeit neked találták ki!

Két programjuk is van:
1.) hosszú távú, 6 hónapos projekt. Kezdés 2014. áprilisában vagy májusában. 1 vagy két önkéntest keresnek.
2.) rövid távú, 1 hónapos projekt 2014. július 1-31. között. Ide két jelentkezőt várnak.


Vélib - Párizs

Vélib - PárizsA Vélib a párizsi közösségi kerékpár rendszer neve, aminek nevét a francia kerékpár (vélo) és szabadság (liberté) szavak összefűzéséből alkották.
2007-es bevezetése óta folyamatosan fejlődik és a kezdeti 750 dokkoló állomás és 7000 kerékpár mára 1800 állomásra és 20.000 cangára duzzadt!

Na de milyen is ez a véló életben? Elképesztő klassz! :)
Párizsi tartózkodásunk alatt a házigazdánk (Nóri) ösztönzésére lecsüccsentünk az internet elé és előképzettség nélkül negyed óra alatt regisztráltunk a rendszerbe. Ehhez egy terhelhető bankkártyára volt szükség, amiről levonhatták az 500Ft-os napi díjat, aminek fejében 24 óra alatt korlátlanul használhattuk a szolgáltatást.
A 8 számjegyű azonosítóval és általunk megadott 4 számjegyű pin kóddal már kezdődhetett is a móka.


Újraindulhat az angol klubunk!

Városi Kertész Angol Klubot indít a Messzelátó!
Anyanyelvű, vagy anyanyelvi szintű angol tudású önkéntest keresünk, aki tovább vezetné a társalgási angol klubunkat. Várhatóan áprilistól szeretnénk angolozni. Speciális angol tanítási lehetőség lesz, mert a társalgási klub látogatói a városi kertészkedés témáján keresztül szeretnének angolul tanulni.

Ne izgulj, nem kell, hogy érts a kertészkedéshez - elég, ha az angoltudásod hozod! Az anyagokat összeválogatni segítünk mi is!

Jelentkezni a tunde@messzelato.hu emailcímen lehet.

Korábban így nézett ki az angol klubunk.


Közösségi kert ébresztés március 15-én - Forradalmi Változás

Forradalmi előrelépés várható a kertben március 15.-én :)
Gyertek szombaton segíteni a Grundkert 2.0 első nagy fizikai megmérettetésén!

Tavaly ősszel elfacsarodó szívvel lebontottuk a Nagytemplom utcai Grundkertet. Eszközeinket, faházunkat téli álomba ringattuk. Azóta vártuk, tervezgettük, hogy hogyan építsük fel megújult formában a Grundkert 2.0.-át a Bókay János utcában. Most végre elérkezett a lehetőség.

Ta-ta-ta-tamm, dobpergés és fanfárok: Március 15-én déli 12 órakor indul a fizikai munka!

A következőket tervezzük elvégezni:


Természetes kozmetikumok az íróasztalon

DSC01360Az elmúlt héten egyesületünk csapata a TATA Consultancy Services falai közé látogatott. A két napos workshop keretén belül a dolgozók megismerkedhettek a kozmetikai termékek kártékony hatásaival és megmutattuk, hogyan készíthetnek természetes anyagokból szépségápolási cikkeket. A fürdőbomba, a szájbalzsam, és a dezodor hatalmas sikert aratott a dolgozók körében. Sokan még szeretteik számára is csomagoltak a természetes anyagokból készült termékekből. A workshopot követően a TATA Consultancy Services HSE koordinátorával, Bordós Gáborral készítettünk interjút, aki végig felügyelte a projekt gördülékeny lebonyolítását.

Szia Gábor, mivel foglalkozik egy HSE koordinátor?

Szia, a HSE rövidítés a Health, Safety & Environment-ből ered, ami környezetvédelmi és munkabiztonsági feladatkört foglal magában.

Miért fontos a te munkaköröd?


Környezetvédelmi EVS projekt Törökországban - május 15 - július 15.

Önkénteseket keresünk egy törökországi (gaziantepi) EVS projektre.
A fogadó szervezet egy régi, kedves partnerünk, akiknél már rengeteg önkéntes megfordult. Az itt önkénteskedő fiatalok egy nagy, zsongó nemzetközi környezetbe csöppennek, hisz amellett, hogy ezen a projekten 10-20 külföldi fiatal vesz részt, még más projekteket is koordinálnak. Már több önkéntesünk is volt náluk, s mind nagyon elégedettek.

Nemrég jött haza egy önkéntesünk erről a projektről, akinek élménybeszámolója kis ízelítőt adhat arról, milyen is a hangulat egy ilyen programon! (Számos EVS önkéntes járt már Gaziantepben, más projekteken is, úgyhogy a Google-ben számos blogot, videót, képeket találsz majd.)
Misku Norbi blogja itt.
A szervezetről és a projektről itt találsz egy rövid leírást.

Ha még nem tudod, mi az EVS, kattints ide!

Mikor?
Egy és két hónapos turnusok vannak - jelentkezéseddel várólistára kerülsz, s amint lesz üresedés, értesítünk e-mailben. A legközelebbi turnus időpontja: 2014. május 15 - július 15.

Jelige: Turkey, 2012-TR-9, "Reduce - Reuse - Recycle"


2 hónapos környezetvédelmi önkéntes projekt teknőcmentéssel (Törökország)

teknősmentő önkéntesség Törökorszgában

"EVS for nature"
Turkey, Mersin-Kazanlý, 2010-TR-7

Rövid távú, két hónapos projekt, melyre 2 fő (magyar lakcímkártyával rendelkező) önkéntest várnak.

Kezdés: kéthónaponkénti turnusokban.
A kezdési időpontokról e-mailben értesítünk, de pár napos csúszás lehetséges. A változtatás jogát fenntartjuk.

Jelentkezés FOLYAMATOSAN!
Ha szimpatikus a projekt, a jelentkezéshez kérjük, töltsd ki a jelentkezési lapot, s amint lesz új turnus, írunk vagy hívunk.

Az utazáshoz minimum 6 hónapig érvényes útlevél szükséges!

Emellett fontos, hogy ezen az űrlapon hozzánk is beregisztrálj, hogy mi lehessünk a küldő szervezeted!


Oktatás és szórakozás egyben - önkéntesség Máltán

A jelentkező önkéntesek feladata többek között:
- a tanárok segítése, kiértékelésekben, előkészítési munkákban, adminisztratív feladatokkal

 • angol tanulás különböző szórakoztató feladatokkal
 • önbizalom fejlesztés
 • kreatív órák, workshoppok
 • dráma órák
 • zenei órák
 • egészséges életmód népszerűsítése

  Egy kis kedvcsináló egy ott dolgozó magyar önkéntestől: http://bernimaltan.blogspot.hu/

  A jelentkezés lezárult!


 • Külföldi vakáció a szociális média tükrében-élménybeszámoló a júliusi németországi ifjúsági cseréről

  DSC01360

  Olvassátok Szilágyi Dóri beszámolóját a júniusi ifjúsági cseréről, ahol 5 társával vett részt:

  "Immáron tradícióvá vált, a németországi Berchumban évenként megrendezett nyári „egyetem”, ahol Nyugat-, Dél-európai és keleti országokból érkezett fiatalok találkozhatnak, ismerkedés és eszmecsere céljából. A helyszín állandó, a téma viszont minden évben változik.

  2013-ban a „social media” volt, illetve annak pozitív-negatív járulékai. Az előtalálkozón, ahol a csoportvezetők már megkapták a programok vázát, kiválaszthatták, hogy saját csoportjaik mely feladatokat és csapatépítő játékokat szervezik meg és vezénylik le. Mindenegyes feladat (talán a sporttevékenységeket leszámítva), szervesen kapcsolódott a szociális médiához, mindemellett közelebb hozta egymáshoz a résztvevőket.


  Téli fagyizó – Restaurant Day újra – 2014.02.16.

  02/16/2014 - 11:00
  02/16/2014 - 16:00
  Etc/GMT

  A Restaurant Dayen ez alkalommal Bagaméri nyomdokaiba lépünk, s téli verzióban szolgáljuk fel nektek a finomságokat.

  Mindenkinek ismerős gyermekkorunk téli fagyija. Most a Messzelátó Egyesület kuktái saját készítésű, egészséges téli fagyit készítenek, amivel ez a borongós, szélfútta időt szeretnénk megédesíteni számotokra. S mitől lesz ez igazán messzelátós? Kihagyjuk belőle a hidrogénezett növényi zsírt, a tejport, az ízfokozót, adalékanyagokat és egyebeket. Alapanyagainkat természetesen megbízható, lehetőleg kistermelői forrásból szerezzük be.

  Figyelmeztetés! Egész héten tesztelgettük a fagyikat, s elképesztően finomak! Vigyázat, függőséget okoz! Semmiképp sem szabad lemaradni róla!

  Időpont: 2014.02.16. 11:00–16:00 (Illetve ameddig a készlet tart.)
  Helyszín: Az Egyesület irodája, azaz 1085 Budapest, Rökk Szilárd u. 11. 3/19. (26-os csengő)


  CEU NGO fair élménybeszámoló

  DSC01360
  Az elmúlt héten tiszteletünket tettük az immár 10. alkalommal megrendezésre kerülő CEU NGO Fair nevet viselő nemzetközi rendezvényen, ahol bemutattuk szervezetünk munkáját és tevékenységét.

  A Messzelátót, két új önkéntesünk Maria és Sanyi képviselte. Már a rendezvény előtt pár nappal megkezdődött a készülődés, hiszen Maria egy zöldségeket ábrázoló hulladék anyagból készült Twisterrel szeretett volna kedveskedni a Messzelátó után érdeklődő résztvevőknek.


  Zöld esküvő

  DSC01360A nők életében az esküvő valami olyan magasztos dolog, aminek előkészületei néha már a gyerekkorban elkezdődnek. Ez az a nap, amit rengetegszer emlegetnek úgy a nők, hogy „az én napom”. Igen, sokszor még a vőlegény is csak tartozékként szerepel, mint valami kellék ami, ha eltörik, elromlik még mindig pótolható. No, de félretéve a viccet. Én férfi vagyok. És tudom, ha két nő összeáll és elkezdi tervezni az „álom esküvőt” abból jó ki nem sülhet, legalábbis a férfiak számára.

  Jelen esetben Kati és Dóri is csak átlagos lányok, akik szeretnék minél szebbé, emlékezetesebbé, és környezetbarátabbá varázsolni minden kislány álmát. Igen, környezetbarátabbá. Egyeseknek azt szeretnék, hogy az ő esküvőjük legyen a legnagyobb, másoknak csak a helyszín kiválasztásával töltenek hosszú hónapokat, mások pedig az egyik legkeményebb metálzenekar zenéjére szeretnének bevonulni.


  Ahojte!

  DSC01360
  Ahonnét én jövök azt jelenti, sziasztok. Sanyi vagyok, 25 éves és mióta az eszemet tudom Szlovákiában élek. Miután befejeztem az egyetemet szerettem volna külföldi tapasztalatokat szerezni mielőtt elkezdem azt a bizonyos „nagybetűs életet”, így jelentkeztem a Messzelátó egyesület által kiírt pályázatra. Jelenleg egy hónapja kezdtem meg a projektemet itt Budapesten.

  Az egyesület főleg az újságírásban és a szerkesztésben szerzett tapasztalataimat tudja hasznosítani, melyeket még a szlovákiai magyar kamaszok magazinjának vezetésében szereztem. Remélem, mindenben tudok majd nekik segíteni és más területeken is kipróbálhatom majd magam.

  Ha többet szeretnétek megtudni rólam, nézzétek meg a Prezi videómat vagy kövessétek a messzelátó önkéntes blogját.


  Gazdálkodj ökofarmon!

  Érdeklődsz a fenntartható fejlődés és a permakultúrás gazdálkodás iránt? Szeretnél egy kis ízelítőt kapni, hogy hogyan is megy ez a gyakorlatban?
  Jelentkezz a szlovákiai Brdarkába önkéntesnek, ahol egy évet tölthetsz el a nyugodt hegyek ölelésében csodálatos emberek között.

  Ha jól esne a frisslevegő, akkor irány Szlovákia, ahol a hagyományos építési és kézműves technikák mellett sokat tanulhatsz a gyümölcstermesztésről is, és hogy milyen lépések vezetnek egy önnfentartó közösség létrehozásához.
  Brdarka egy apró kis falu Dél-Szlovákiában, ahol egy lelkes csapat pár évvel ezelőtt nekikezdett egy önfenntartó helyi gazdálkodás létrehozásának. Erről bővebben itt olvashattok.


  Adjuk össze!

   Foglalkozást ajándékba Gondolkodtál már azon, mennyire szörnyű lehet áram és bevezetett víz nélküli lakásban élni? Sajnos Monoron, a tatabányai romatelepen a nyilvántartásba vett 60 háztartásból csupán 11 rendelkezik vezetékes vízellátással, míg elektromos áram mindössze 32 házban van, vezetékes gáz pedig 4 helyen. Nem ritka, hogy az egész család egyetlen nagy ágyban kénytelen aludni, amelyen kívül csak egy vaskályha és egy szekrény alkotja a berendezést. Hogyan lehet ilyen körülmények között tisztaságot tartani?

  Partnereinkkel – a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Hellóanyu-val – együttműködve igyekszünk ezeknek a nehézsorsú tatabányai és monori asszonyoknak, valamint a munkaerőpiacilag hátrányos helyzetben lévő kismamáknak a mindennapjait megkönnyíteni azzal, hogy megmutatjuk nekik, hogyan tudnak családjuk és környezetük egészségére nem káros tisztítószereket összeállítani házilag – olcsón.


  Tartalom átvétel

  Vissza fel