Vegyél részt egy tánciskola hétköznapjaiban - Törökországban!

tánc Törökorszgában
Ezt a projektet kifejezetten azoknak ajánljuk, akik elkötelezettek a tánc és egyéb művészetek iránt, és akik szeretnek betekinteni a színfalak mögé. Ha magadra ismertél, akkor jövő novembertől Bodrumban a helyed! A Bodrum Dance Club Association által szervezett EVS önkéntes projekt keretén belül nagyon sokféle tapasztalatot gyűjthetsz különböző területeken. A nagyjából fél éves önkéntesség alatt egy másik, a világ más tájáról érkezett önkéntessel dolgozhatsz együtt Törökországban és végezhetsz elsősorban kreatív ügynökségeknél előforduló feladatokat úgy, mint social media alkalmazása, különböző események promotálása, videó vágás és a táncos programok irodai háttérmunkája.

Mikor? 2014. november - 2015. június


Környezetvédelmi EVS projekt Törökországban 2014. december - 2015. február

Gaziantep 2014 Önkénteseket keresünk egy törökországi (gaziantepi) EVS projektre.
A fogadó szervezet egy régi, kedves partnerünk, akiknél már rengeteg önkéntes megfordult. Az itt önkénteskedő fiatalok egy nagy, zsongó nemzetközi környezetbe csöppennek, hisz amellett, hogy ezen a projekten 10-20 külföldi fiatal vesz részt, még más projekteket is koordinálnak. Már több önkéntesünk is volt náluk, s mind nagyon elégedettek.

Nemrég jött haza egy önkéntesünk erről a projektről, akinek élménybeszámolója kis ízelítőt adhat arról, milyen is a hangulat egy ilyen programon! (Számos EVS önkéntes járt már Gaziantepben, más projekteken is, úgyhogy a Google-ben számos blogot, videót, képeket találsz majd.)
Misku Norbi blogja itt.
A szervezetről és a projektről itt találsz egy rövid leírást.

Ha még nem tudod, mi az EVS, kattints ide!

Mikor?
Egy és két hónapos turnusok vannak - jelentkezéseddel várólistára kerülsz, s amint lesz üresedés, értesítünk e-mailben. A legközelebbi turnus időpontja: 2014. december - február.


Téged várnak a török gyerekek!

EVS önkéntesség beteg gyerekekkel

Két önkéntest keresünk egy kedves partnerünkhöz Törökországba. A projekt során beteg és hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozhatsz - kórházakban, ifjúsági centrumokban, iskolákban dolgozhatsz majd azon, hogy szebbé varázsold a hétköznapjaikat. A projekt időtartama 2014. november 15.-2015. január 15, melyet a kiutazó önkénteseknek végig vállalniuk kell (vagyis nem jöhettek haza hamarabb és nem kezdhettek később.)

A fogadó szervezetről és a projektről angol nyelven itt olvashatsz.

Jelentkezés:

A jelentkezéshez kérjük küldd el angol nyelvű önéletrajzodat és motivációs leveledet a nori(kukac)messzelato(pont)hu e-mail címre! A levél tárgya "Volunteers Touching Lives 2014-15/1" legyen! Jó, ha az e-mailt is angolul írod meg, mert így tudjuk továbbítani a fogadó szervezetnek

Emellett fontos, hogy ezen az űrlapon hozzánk is beregisztrálj, hogy mi lehessünk a küldő szervezeted!


Kikelő képeslap klub - 2014.10.16.

10/16/2014 - 16:30
10/16/2014 - 19:30
Etc/GMT

napaszaló készítés
Tudjuk, hogy ami igazán nagy mennyiségben fogy egy irodában az a papír. Képzeld el, hogy a kukára ítélt papír új életet kelhet egy képeslap formájában!

De mi is az a kikelő képeslap?

Képzeljünk el egy képeslapot, amely azon kívül, hogy egy számunkra fontos embertől érkezett, még egy virág magjait is tartalmazza. Így a kedves sorok elolvasása után kertész lapátot ragadva elülteti a képeslapot, majd pár hétre rá már csodálhatjuk is a növény cseperedését.

Csütörtökön este a foglakozáson segíthetsz nekünk legyártani elég kikelő képeslap alapot. Mi pedig cserébe megtanítjuk Neked, hogy tudod ezt otthon kicsiben megcsinálni és mellette egy jót is beszélgetünk. Az elkészült képeslapot 15 féle természetes színnel tudjuk színezni, ami nem szennyezi a környezetet és a talajt sem.

Időpont: 2014. október 16. 17.30-tól
Helyszín: Magnet Közösségi Ház, Budapest Andrássy út 98.

Várjuk azokat, akik szeretnének bekapcsolódni egy nyitott, fenntartható városi kisközösség tevékenységébe és szívesen megismernének hasonló gondolkodású embereket.

A szorgos kezek munkájával létrejövő kézműves termékekből - ami ez alkalommal egy kifestett kikelő képeslap lesz - mindenki vihet haza ajándékba, a felesleget pedig a Messzelátó adományért cserébe értékesíti. Ezekből az adományokból pedig új izgalmas foglalkozások megtartását tervezzük.

Részletes programért kattints ide!

A részvétel ingyenes! Várunk szeretettel! :)


Foglalkozás az őszi kerti munkákról - 2014.10.11.

10/11/2014 - 11:00
10/11/2014 - 17:00
Etc/GMT

napaszaló készítés
Ez alkalommal a Grundkert közösségének egy másik kedves tagja, Laci fog nekünk foglalkozást tartani a Grudkertben.

Miért gyere el?

Mert átfogó betekintést kaphatsz arról, milyen munkák adódhatnak a kertben ősszel. Emellett beszélgetni fogunk a föld karbantartásáról, a vetésforgóról és a közösen kezelt területeinkről is. Gyere el akkor is, ha első kertész vagy, mert Lacitól megtanulhatod, hogyan kell a kertedet, a parcelládat elrakni télire. Nem csak megmutatjuk ennek a részleteit, hanem segítünk is benne.

Hely: Bókay János utca 42-44., azaz a Grundkert
Idő: 2014. október 11., szombat 11:00-17:00

A program Facebook eseményét itt találod!
Mindenkit szeretettel várunk! Reméljük minél többetekkel találkozunk szombaton ezen a jó hangulatú délutánon!

A programon a részvétel ingyenes.

A projekt a Földművelődésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.


Receptek: kenyér három szólamban a Restaurant Dayről

A Restaurant Dayre az augusztusi alkalommal háromféle kenyérrel készültünk, amik egy könnyű nyári gazpachohoz voltak elfogyasztva. Mindhárom kenyérreceptet megosztanánk most veletek.

Gluténmentes magos zsemlécskék:

Terray Andris keze szülötte kenyérféle volt nap kedvence. Ezek a zsemlécskék mogyoróval és kesudióval készültek és a My New Roots bloggerének a receptje alapján készítette el Andris. Egyébként Kati és az Andris mindennap ilyen kenyeret majszolgatnak otthon.

Hozzávalók:
(1 csésze = 250 ml)

1 csésze (135 g) napraforgómag
1/2 csésze (90 g) lenmag
1/2 csésze (65 g) mogyoró, vagy kesusdió vagy más mag
1 1/2 csésze (145 g) zabpehely
2 ek chia azték zsálya mag
4 ek psyllium útifű maghéj
1 tk só
1 ek juharszirup/méz/


Így készíts erkélyi napaszalót!

napaszaló készítés
2014. augusztus 8-án Napaszaló készítő foglalkozást tartottunk a Grundkertben. A sok érdeklődőnek és a Grundkert lelkes tagjainak hála sikerült megépítenünk a napaszalónkat.

Nagy örömünkre a foglalkozáson tanultak megihlették az egyik résztvevőnket, Zsargó Szilvit,aki szeretnénk ezúton híressé tenni:) a Grundkertből hazaúton meglátott szemétből elkezdett azon ötletelni, hogy hogyan készíthetne egy saját, kisebb méretű, erkélyen is tárolható változatot. Szilvi a teljes munkafolyamatot dokumentálta és megosztotta velünk.

Mi kellett mindehhez? Többek között egy kis kreativitás, maradékok és olyan szemétnek ítélt tárgyak, mint a nagy méretű bambuszrügyes doboz, melyet a kínai éttermek közelében bárki könnyen be tud szerezni, maradék faanyag, lyukas harisnya, illetve szúnyogháló.

Nézd meg, Szilvi hogyan készítette el saját változatát, ez alapján már te is könnyen meg tudod majd építeni a sajátodat!


Gyakorlati foglalkozás az őszi komposztáló munkákról 2014.09.27.

09/27/2014 - 14:00
09/27/2014 - 18:00
Etc/GMT

napaszaló készítés

A Grundkert egy közösségi kert a Corvin Sétányon, ahol a Messzelátó is aktív részese a közösségnek, ezért a Messzelátó tagjai és önkéntesei számos feladatot vállalnak a lakossági nyílt komposztáló pont körül, ahol most újra találkozhatunk!

2014. szeptember 27-én egyik lelkes önkéntesünk, Mátéka Miklós vezényletével rendbe rakjuk a Grundkert 2.0 komposztálóit. Ha van kedved, gyere és segíts! Miki nagy szakértő komposztos témában, így lehetőség lesz tanulni is tőle munka közben. Ezen a délutánon tehát gyakorlatban is megtanulhatod az őszi komposztálás minden csínját-bínját. Talán elárulja a titkos mesterfogásait is, amiket senki mástól, soha nem tudhatsz meg! :)

Hely: Bókay János utca 42-44., azaz a Grundkert
Idő: 2014. szeptember 27. 14:00

A program ingyenes. Jelentkezni itt tudtok!

Várunk mindenkit szeretettel! :)

A projekt a Földművelődésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.


Grundtvig tanulási kapcsolat nemzetközi találkozója 2014.09.26-30.

09/26/2014 - 10:00
09/30/2014 - 23:59
Etc/GMT

Szeptember 26 és 30 között kerül megrendezésre a Grundtvig tanulási kapcsolat következő nemzetközi találkozója, melyet ez alkalommal a Messzelátó szervez.

A Grundtvig Partnerségünk célja az, hogy közösen dolgozzunk ki új “tápláló” és egészségesebb ötleteket a fenntartható városi életmódra és közben ösztönözzük a résztvevőket az aktív állampolgárság fontosságára. A résztvevő országok képviselőivel – akik Finnországból, Lettországból, Litvániából és Törökországból érkeznek a napokban Budapestre – korábban már kettő nemzetközi projekttalálkozón vettünk részt. Most a Messzelátó csapatán a sor, hogy minél több különlegességet mutasson meg a projekttagoknak.


Messzelátó Termékgyártó Workshop és Önkéntes Találkozó 2014.10.02

10/02/2014 - 17:30
10/02/2014 - 19:30
Etc/GMT

Gyere és kapcsolódj ki egy szuper kreatív programon, ahol nem csak saját magadnak alkothatsz, hanem egyúttal nekünk is segítesz!

Időpont: 2014. október 2. 17.30-tól
Helyszín: Magnet Közösségi Ház, Budapest Andrássy út 98.

Mit fogunk pontosan csinálni?

Zöldségkártyát.

A zöldségkártya minden darabja újrahasznosított kartonból (banános doboz, vagy kidobott könyvkarton) készül, melyet 15 féle természetes festékkel festünk ki. A létrejövő játék izgalmas és megismertet a fenntarthatóság fontos kérdéseivel. Nagyon sok szorgos segítő kézre van szükségünk, hogy legyárthassuk a kártyákat, táblákat! Ha elkészültünk, rögtön játszunk is egy fergetegeset miközben a Grundkert őszi terményeiből készült szezonális kóstolót élvezzük!

Erre a foglalkozásra különösen nagy szeretettel várjuk a gyerekeket és a családosokat!

Részletes programért kattints ide!


Növény- és Magcsere a Grundkert 2.0-ban 2014.09.27.

09/27/2014 - 15:00
09/27/2014 - 18:00
Etc/GMT

Őszi növény- és magcserénken a helyed, ha úgy érzed eljött az ideje, hogy örökbe fogadj egy növényt, vagy már nem férsz el a lakásban vagy a kertedben a sok (nagy) növénytől, s szívesen elajándékoznál pár hajtást. Akkor is várunk, ha szeretnél jövő tavaszra pár különleges magot beszerezni a kiskertedbe, vagy idén olyan csodaszép növények termettek Nálad, melynek magjait szívesen megosztanál másokkal is. Akkor is gyere el, ha csak szívesen találkoznál más növénybarátokkal.

Hozd el magaddal megunt, túlburjánzott, ajándékba szánt növényeidet, vagy kedvenc magjaidat!

A cseréről mindenki annyi növényt vihet haza, amennyit csak szeretne. Úgy is vihetsz növényt/magot, hogyha üres kézzel jöttél! A lényeg, hogy megújíthasd a lakásod, kerted, vagy balkonod őszi zöld díszeit.

Jó, ha hozol magaddal kis cserepeket, tejfölös poharakat, nejlon zacsit, hogy legyen miben hazavinni a szerzeményed, valamint újságpapírt, amibe a növényeket csomagolhatod, hogy óvd őket a hidegtől.

Érdemes kis leírást készíteni a növénykéidről, amiket hozol: mi a neve, mit szeret. Jó, ha annyi leírásod van, ahány növény.

És közben megismerheted a 8ker legszínesebb kis dzsungelét a Grundkert-ünket, ahol mindenkit szívesen látunk, aki szereti a kis zöldeket:)

Helyszín Grundkert 2.0, 1083 Budapest, Bókay J u. 40-42.
Ha szeretnétek részt venni, akkor jelentkezzetek Facebook eseményünkre!


Forgasd egy heted Szerbiában 2014. október 5 -13

Tréning lehetőség Szerbiában!

Fejleszd magad az amatőr videó ,és a technika világában.
Nem kell profi módon értened hozzá ,elég ha érdekel ,és értesz angolul.

The main objectives of the project are:

- To explore the ways, techniques, means and possibilities of amateur video-production with youth workers and youth leaders active in European youth work.
- To introduce participants with Stop motion movie technique and how it can be used in solving peacebuilding issues.
- To learn together the nowadays new programmes and platforms supporting video creation and dissemination as well as the basic rules of it such as respect to copyright,creative commons etc.
- To promote young people’s active participation in society, and especially to empower youth to take an active role in building peaceful society.
-To promote tolerance, equality and solidarity among different cultures, nationalities, ethnic groups, etc.

Az ifjúsági cserékhez hasonlóan a teljese ellátás biztosított ,és az utazás 70 %-át a fogadó szervezet állja.


7. Fenntarthatósági Nap a Messzelátóval 2014. 09. 27.

09/27/2014 - 10:00
09/28/2014 - 00:00
Etc/GMT

fenntarthatósági nap

Az egyik legjobb egynapos fenntarthatósági fesztiválkonferencia érdekesebbnél érdekesebb beszélgetésekkel, interaktív előadásokkal, színes és izgalmas programokkal, este pedig koncertekkel!

A kiállítók között találkozhattok velük, ahol is a legszuperebb saját fejlesztésű játékainkkal, termékeinkkel várunk titeket!

Helyszín: Budapest, Millenáris
Időpont: 2014. szeptember 27. 10 órától

A rendezvény regisztrációhoz kötött!


2 hónapos projekt teknőcmentéssel

teknősmentő önkéntesség Törökorszgában

"EVS for nature"
Turkey, Mersin-Kazanlý, 2010-TR-7

Rövid távú, két hónapos projekt, melyre egy lány és egy fiú (magyar lakcímkártyával rendelkező) önkéntest várnak. A projektről részletes angol nyelvű leírást (feladatok, napirend, ellátás) itt találsz.

Kezdés: kéthónaponkénti turnusokban.
A kezdési időpontokról e-mailben értesítünk, de pár napos csúszás lehetséges. A változtatás jogát fenntartjuk. A következő turnus várható időpontja: 2015. január - március.

Jelentkezés FOLYAMATOSAN!
Ha szimpatikus a projekt, a jelentkezéshez kérjük, töltsd ki a jelentkezési lapot, s amint lesz új turnus, írunk vagy hívunk, illetve a honlapon is hirdetjük a projektet újra.

Emellett fontos, hogy ezen az űrlapon hozzánk is beregisztrálj, hogy mi lehessünk a küldő szervezeted!


Még mindig lehet jelentkezni ^^

olasz ifjúsági csere
Sziasztok!

Megkeresett egy olasz szervezet ,hogy S.O.S résztvevőket keresnek az ifjúsági cseréjükhöz.
Pár szóban a cseréről:
Szeptember 22- 29 ig lesz megrendezve Vibo Valentiaban ( egy város, Olaszország déli részén).
Teljes ellátás biztosított ,neked csak a repülőjegyet kell kifizetni ,aminek a 70 %át a helyszínen visszatérítik.

Nagyon fontos : Minden számlát meg kell tartani. Semmit ne dobjatok ki ,különben nem fogják tudni visszatéríteni.

A program igazán izgalmas ,ha tudnék én is mennék. Eleve több országból érkeznek résztvevők ,így ez már önmagában is csábító ,más kultúrákkal megismerkedni ,barátságokat kötni.Nagyjából maga a tréning is erről fog szólni ,például saját országotok bemutatása ,ahol saját ötleteitekkel ,kreativitásotokkal tehetitek meg mindezt.
A reptérré ,illetve a vonat elé kimennek mindenki elé. Írjatok nekem (Boginak) az exchange@ messzelato.hu címre ,ha érdekel a program ,minél előbb.

---


Mézes ajakbalzsam és fürdőgolyó készítés a Vizivárosi Klubban - 2014.09.12.

09/12/2014 - 17:00
09/12/2014 - 19:00
Etc/GMT


Mindig is érdekelt, hogy hogyan lehet természetes alapanyagokból különböző kozmetikumot készíteni vagy csak lemaradtál a legutóbbi Messzelátós kozmetikumkeverésről? Itt az újabb lehetőség!

Szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani a következő foglalkozásunkat, melyet a Vizivárosi Klubban fogunk tartani Nektek szeptember 12-én délután. Ez alkalommal lehetőségetek lesz megtanulni a mézes ajakbalzsam, illetve a fürdőgolyó készítésének fortélyait, miközben beszélgetünk egy kicsit az ökoszépségápolás fontosságáról is.

Hely: Vizivárosi Klub, Batthyány utca 26.
Időpont: 2014. szeptember 12., 17:00-19:00 óráig

A foglalkozáson való részvétel díja 1500 Ft/fő.

Ne maradj le! Várunk mindenkit szeretettel!


Boldog Szülinapot nekünk!

Ma ünnepeljük a 15. szülinapunkat!

Az biztos, hogy történt egy és más ennyi év alatt: szervezkedtünk, ötleteltünk, megvalósítottunk és közben nagyon jól éreztük magunkat! És még közel sincs vége!

További sok ilyen évet kívánunk magunknak! ;)

Köszönjük, hogy velünk vagytok!


Így telt a Restaurant Day a Kerti étkezdénkben

Egy verőfényes augusztus vasárnap délután került sor a fűszerekkel tarkított, zöldségekben, gyümölcsökben bővelkedő Restaurant Day kerti piknikre a Grundkert 2-ben, a nyolcker- panelek közti zöld "szigeten". Az ünneplőbe öltöztetett helyszín telitalálatnak bizonyult: kényelmesen lehetett falatozni a szépen terített asztaloknál, ücsörögni a bogrács körül, nézni a kertben fejlődő palántákat, napraforgókat fotózni, receptekről érdeklődni, limonádét bekeverni...


Évadnyitó Élmény Nap a Magnet Közösségi Házban - 2014.08.30.

08/30/2014 - 10:00
08/30/2014 - 13:00
Etc/GMT

élménynap

Van programod augusztus végére? Ha még nincs, gyere el a Magnet Közösségi Ház Évadnyitó Élmény Napjára, ahol rengeteg érdekes program közül választhatsz!

Mi tuti biztos, hogy ott leszünk!

Milyen Messzelátós programokra számíthattok?

Keressétek az asztalunkat, ahol megkósolthatjátok a saját termesztésű zöldségeinkből készült turmixunkat illetve kipróbálhatjátok az általunk kifejlesztetett zöldségkártyás játékot is!

Gyertek, jó lesz!

Időpont: 2014. augusztus 30. 10-13 óráig
Helyszín: Magnet Közösségi Ház, Budapest Andrássy út 98.


Kemence készítő foglalkozás - 2014.08.30-31.

08/30/2014 - 11:00
08/31/2014 - 20:00
Etc/GMT

***BETELT***

Nagymamáink idejében a kisebb falukban szokás volt a közösségi kemence használata, melyet általában a falu közepén helyeztek el, hogy mindenki elkészíthesse saját házi kenyerét. Ehhez a szokáshoz szeretnénk visszatérni és egy kemencét építeni a Grundkert közösségének.

Szeretnél megtanulni Te is kemencét építeni?

Ha van kedved látogass el és segíts felépíteni a kemencét és közben meg is tanulhatod hogyan kell akár a saját kertedben megvalósítani ezt a projektet. Nincs finomabb a kemencében sült házi kenyérnél és zsemléknél!

Szűcs-Winkler Róbert ( a Felelős Gasztrohősből) és Feldmár Nóra ipari ökológus fog beavatni a kemencekészítés rejtelmeibe és megmutatni annak minden csínját-bínját.

Hely: Bókay János utca 42-44., azaz a Grundkert
Időpontok:
2014. augusztus 30., szombat 11:00 - Az alap készítése
2014. augusztus 31., vasárnap 15:00 - Az agyag dagasztása "gyerekeseknek ajánljuk"

Végül szeptemberben lesz egy utolsó találkozó amikor kidekoráljuk a kemencénket és utána mindenkit szeretettel várunk az első sütésre.

A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Kérjük, töltsd ki a jelentkezési lapot, melyet ide klikkelve érsz el!


Tartalom átvétel

Vissza fel