GRUNDTVIG Tanulási Kapcsolatok

„Fenntartható városi élet – Tanuljunk a városi életből”

A Grundtvig Tanulási Partnerprogramunkon keresztül szeretnénk megosztani és terjeszteni tudásunkat a fenntartható városi létről és fogyasztásról. Ezt felhasználva szeretnénk befolyásolni az egyén és az egész társadalom szintjén a jóllétet. A partnerkapcsolat a társadalmi igazságosságot szolgálva megmutatja a fenntartható, hatékony erőforrás-gazdálkodást és mindeközben elkerüli a környezetvédelmi értékek csökkenését.

A projekt összefoglalója:

Mi; Messzelátó (HU), Veronica (CZ), Vertigem (PT), Innovation Institute (PL) azért hoztuk létre munkacsoportunkat, hogy megosszuk egymással tapasztalatainkat, melyeket különböző területeken szereztünk. Az összes résztvevő partner mélyen érdekelt a közös választott témánkban: a fenntartható városi életmódban és a helyi fogyasztásban.

A fenntartható fogyasztás és élelmiszerbiztonság meghatározó prioritásai az Európai Uniónak. A téma egy kihívás és egy lehetőség is egyben. A források hatékonyabb használata a közgazdasági költségek csökkenéséhez vezet, a környezeti hatások csökkentése pedig a társadalom, a környezet és a gazdaság hasznára is válik.

Mindegyik résztvevő partner számára – akik különböző célcsoportokkal dolgoznak – igen fontos a tanulás és a tudásmegosztás a fenntartható városi életmóddal és a helyi fogyasztással kapcsolatban. Tevékenységeink tartalmasabb és elérhetőbb információt szolgáltatnak a lakosságnak környezetükről, s fejlesztik környezettudatosságukat. A jobban informált lakosság tudatosabb döntéseket képes hozni, mely konkrét változásokat szül hozzáállásukban és viselkedésükben, választ adva környezeti problémákra. Képessé válnak arra, hogy minőségi változást gyakoroljanak saját életükre és egészségükre.

A két éves együttműködés során új célcsoportokat fogunk bevonni tevékenységeinkbe, úgy mint helyi felnőtt tanulókat, idősödő önkénteseket, vagy a társadalom marginalizált csoportjait. Partnereink, s az ő felnőtt tanulóik közös értékeken fognak osztozni, úgy mint etikus gondolkodás, környezetvédelem, a természeti értékek és hagyományok tisztelete, szociális igazságosság és egyenlőség, önkéntesség, fenntarthatóság. Új kulcskompetenciákat, tudást sajátíthatunk el, mint pl. földművelés, nemzeti / nemzetközi kampány szervezése, kommunikáció, logisztika, együttműködés a profitorientált és non-profit szektorok között, a tanulás tanulása.

Projektpartnereink listája:

Magyarország -
Messzelátó Egyesület

Igen, ez mi vagyunk :)


Portugália -
Associacao para a Promocao do Patrimonio

Vertigem - Associação para a Promoção do Património egy civil szervezet, melynek célja a környezet védelme.


Lengyelország -
Fundacja Instytut Innowacji

Az alapítvány küldetésének tartja az innováció fejlesztését és terjesztését Lengyelországban, amely a modern technika használatával segíti az információs társadalom kiépítését és a nemzetközi együttműködés fejlesztését a gazdaságban. Innowacjii serkenti a keresletet az új technológiák és innovatív megoldások iránt.


Csehország -
ZO ČSOP Veronica

ZO ČSOP Veronica egy Brnoban működő civil szervezet. 1986-ban alapították több mint 100 taggal. Az Ecological Institute Veronica-ban több, mint 20 munkatárs tevékenykedik. Célunk a környezetbarát, a tájhoz mint természeti és kulturális értékhez való hozzáállás előmozdítása.

Bővebben a tevékenységükről angolul: http://messzelato.hu/hu/Veronica

A Grundtvig kapcsolat során megvalósult látogatások:

Beszámoló az első látogatásról - Magyarország
Beszámoló az második látogatásról - Portugália
Beszámoló 2 az második látogatásról - Portugália
Beszámoló az harmadik látogatásról - Magyarország
Beszámoló a negyedik látogatásról - Lengyelország
Beszámoló az ötödik látogatásról - Csehország és angolul egy másik beszámoló

Beszámoló a hatodik látogatásról - Csehország és angolul egy másik beszámoló

A projekt eredményei:

A fenntartható háztartás kézikönyve /angol nyelven/ (online megtekintéshez)
A fenntartható háztartás kézikönyve /angol nyelven/ (nyomtatáshoz)

A projekthez kapcsolódó tevékenységeink, eredményeink:

A nemzetközi tapasztalatcsere eredményeképp Zöld Otthon Akadémia programunk számos új témakörrel gazdagodott:

 • Helyi közösségi kert építésébe bevontuk a második látogatás során a külföldi felnőtt tanulókat Magyarországon. Videók itt:

  50 kilométeres kampányunkat újra megrendeztük, módszereit átadtuk partnereinknek.
  A program honlapja: http://messzelato.hu/50km/
  Ízelítőként:

  Munkatársaink két ökofarm életébe is betekintést nyerhettek egy-egy hétre, mely tudást itthon és nemzetközileg is megosztottak:

  A külföldi partnerektől inspirálva újabb ötletekkel gazdagodott a Rogers Általános Iskolában tartott környezeti nevelés sorozatunk: http://messzelato.hu/hu/kornyezetineveles

  Számos növény csere-bere akciót szerveztünk, melynek módszertanát szintén megosztottuk partnereinkkel. Pl: http://www.messzelato.hu/hu/node/629, http://messzelato.hu/hu/novenycsere_2013.04.06, http://messzelato.hu/hu/node/872
  A növénycsere mintájára, a helyi, szezonális alapanyagok felhasználását népszerűsítendő befőtt- és receptcserét is szerveztünk: http://messzelato.hu/hu/node/893

  A Budapesti Slow héten a nemzetközi Slow mozgalomhoz csatlakozva gyermekbarát foglalkozásokat tartottunk. - http://messzelato.hu/hu/Messzelato_DiY_Slow_Het, valamint http://messzelato.hu/hu/node/847

  Szintén nemzetközi mozgalomhoz csatlakozva több Restaurant Day-en is népszerűsítettük a helyi, fenntartható és egészséges táplálkozást. Pl: http://messzelato.hu/hu/Restaurant_Day_Csodaorszag

  A 2012-es és 2013-as Ökopolitikai Nyári Egyetem programját is gazdagítottuk környezettudatos “szépségszalonunkkal”:
  http://messzelato.hu/hu/Ny%C3%A1riegyetem_2013_%C3%96ko_Barbie és http://messzelato.hu/hu/node/877

  A 2013-as Európai Ifjúsági Hét keretében rendezett Európai Pikniken nemzetközi programjaink ismertetése mellett textile-újrahasználati praktikákat osztottunk meg: http://messzelato.hu/hu/europai_piknik_2013

  Programjaink több tévéműsort is meginspiráltak. Pl: http://messzelato.hu/hu/butorfelujitas_zoldtea_2013

  Külföldi jó gyakorlatokból tanulva ruhacsere programjainkat egy kísérlet erejéig jótékonysági eseménnyé változtattuk: http://messzelato.hu/hu/bolhapiac_04.27 és http://messzelato.hu/hu/ruhacsere_04.26.

  A programokon készült fotók elérhetők a galériánkban.

  Bővebb információt a projekt honlapján találsz: Sustainable urban living


 • Vissza fel