Önkénteseink

Akikre Büszkék vagyunk:)

Volt gyakornokaink:

Kim DaSeul (Didi)

I’m Didi from South Korea and studying Environmental Science at University of Minnesota in the United States. Living a sustainable/eco-friendly life has always been my biggest interest. I had noticed this fact just about a year ago which led me to choose my major as Environmental Science. I am more than happy to say that having my first internship at Messzelátó Association is one of the most precious blessings that I have received in my life. My main task at the Association is to revise the English version of Messzelátó’s official website. I’m also helping the other volunteers/workers with various projects and events. I’m enjoying watering our “countless” plants that are in and outside of the office. To me, it is a very vital opportunity to learn how to live a more sustainable and eco-friendly life from the Association.

Bekó Norbert

Norbi vagyok, budapesti önkéntes. 2012 májusától önkénteskedem a Messzelátó Egyesületnél. Tavaly végeztem a Budapesti Corvinus Egyetem kertészmérnök karán. Szakdolgozatom ökológiai témakörben írtam. Szeptembertől 9 hónapra Spanyolországban fogok önkéntes tevékenységet folytatni. Nyitott vagyok arra, hogy a jövőben a szakmámban helyezkedjek el, de a lehetőségek egyelőre nem erre terelték az utam. Mindenesetre szabadidőmben kertekkel és növényekkel foglalkozok.

Dóra Krisztina

Éliás Zsuzsa

Zsuzsi vagyok Budapestről. 2011 áprilisa óta vagyok gyakornok a Messzelátónál.
Tavaly nyáron végeztem a gödöllői Szent István Egyetemen Környezetgazdálkodási agrármérnöki szakon.
Diplomadolgozatom a székesfehérvári hulladékgazdálkodási tervekről szólt.
Jelenleg angol-magyar szakfordítást tanulok szintén a Szent István Egyetemen.
A környezet/természet védelme nagyon fontos számomra, ezért jó lehetőség számomra, hogy itt dolgozhatok

Stvorecz Adrián

Adrián vagyok, 2013. Szeptember 2. óta vagyok a Messzelátó Egyesület önkénteseinek tagja. Két okból jelentkeztem a szervezethez. Egyrészt szeretném biológusi és tudománykommunikátori ismereteimet a civil szféra szolgálatába állítani, másrészt hasznos tapasztalatokat szeretnék szerezni az egyesületnél folytatott munkámmal. Feladataim változatosak: cikkeket írok, képanyagokat készítek, különböző témájú projektekben veszek részt. Ha szabadidőm engedi olvasok, sportolok, valamint az élethossziglani tanulás szellemében folyamatosan bővítem ismereteimet.

Szabó Anita

Az ELTE szociológia mesterszakos hallgatója vagyok, 2012 nyarán pedig a Messzelátó gyakornoka.
2012 tavaszi szemeszterét Brnoban, Csehországban töltöttem Erasmus ösztöndíjjal, ahol a legkülönfélébb iskolásokkal foglalkozó önkéntes projektekben vettem részt. Hazajövetelem után döntöttem úgy, hogy szeretném az önkénteskedést folytatni, emellett gyakornokként munkatapasztalatot is szerezni. Jelenleg az irodai munkák mellett a foglalkozásokba is besegítek, s a honlapot szerkesztgetem, ami nagyon tetszik, remélem Ti is elégedettek vagytok vele

Szabó Emese

Szabó Sára

Sára vagyok Magyarországról. 2011 februárja óta vagyok gyakornok asszisztens a Messzelátónál. Remélem ez egy jó barátság kezdete! :-) Az ELTE Skandinavisztika-Amerikanisztika szakán végeztem 2011-ben. Amikor Svédországban voltam, megismertem az ottani környezetvédelmi szemléletet. Annyira megtetszett, hogy valami hasonlóban szerettem volna részt venni itthon is. Az Egyesület sok lehetőséget nyújt számomra, hogy különböző érdekes projektekben vehessek részt, mint pl. a környezeti nevelés vagy a honlapszerkesztés.

Szalontai Anna

Sziasztok!
Egyelőre én vagyok „a kismama” a csapatban – persze ez nem lesz mindig így.
Amíg azonban időm és a baba engedi, igyekszem hasznos tagja lenni az egyesületnek. Anna vagyok és 2013 nyara óta segítem munkámmal a Messzelátót. EVS projekteket, workshopokat és mindenféle eseményeket hirdetek meg a honlapon, adminisztrálok, regisztrálok, kapcsolatot tartok, nyári táborban különféle kozmetikai szereket gyártok és részt veszek mindenféle programon. Szabadidőmben az irodában molylepkéket irtok, olvasnivalókat osztok meg és pusztítom Tünde szörpjeit.

Fadel Nadin

ELTE-s ökológuspalántaként 2012 szeptemberétől a Messzelátó kaspójában igyekszem felnőni a különböző, nagybetűs ÉLET felé vezető feladatokhoz. A természetvédelem mellett érdekel a pszichológia, szívesen táboroztatok, önkénteskedek, illetve játszom világcsvargósdit a Föld szinte bármely pontján. Gyakornoknak lenni is jó móka lehet; még nem próbáltam...
Hátizsákot bepakolni, kalandra fel :)

Brad Horton (CEU nyári gyakornok 2009)

Hello everyone!

My name is Bradley Horton, and I am the new intern for Messzelato for the summer months of 2009. I’m here because of the Bard-CEU summer internship program which set me up with Messzelato, since I am interested in environmental activism but I don’t know much about what it means to be “Green.” Messzelato deals with many of the other Green NGO’s in and around Budapest, so this is the best opportunity I have to get to know these NGO’s better and to explore Budapest! I’m originally from south-east Michigan in the United States, about an hour outside of Detroit in a little city called Troy. I used to work with dogs in a kennel and horses in a small stable. I love animals very much and at one time wanted to be a zoologist. I’m very interested in political science and international relations now, though, and I hope my time in Budapest with Messzelato will give me a better understanding of Eastern and Central European life and their outlook on environmentalism.
In my spare time I like to listen to music, mostly rock music and classical, go out with friends to nice cafes or bars, build models, go to zoos or horse stables, write, and exercise when I can.
For further information, read my blog.

Bruno Mesquita (CEU nyári gyakornok, 2008)

Jonathan Gillick (CEU nyári gyakornok, 2007)

I'm here for the summer of 2007 from Boston. I have been interested in environmental activism and nature conservation for a long time but have never gotten deeply involved. This summer I decided to travel to Europe for the first time, and I felt that this was a good setting for me to focus on an interest that I have not pursued before. I came to Budapest with Central European University's Summer Internship Program, which connects students with NGO's in Budapest. CEU set me up with Messzelato and I began volunteering here as soon as I arrived. I have enjoyed working here on the nature trails and helping with various projects organized by Greenpeace and other NGO's. I think that Messzelato is doing a great job promoting an environmentally conscious lifestyle and I am glad to be spending my summer working for a good cause


Volt EVS önkénteseink:

Fannie Rennesson

Fannie vagyok, 24 éves. Reims városában, Champagne-ban, Kelet Franciaországban nőttem fel. 2011 június óta vagyok önkéntes a Messzelátó Egyesületnél. Mániám az utazás. Számomra az utazás lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjem magam, a kultúrát, az oktatást és hogy még kíváncsibb legyek. Már régóta terveztem, hogy részt veszek egy EVS programban és már néhány hónapot eltöltöttem az 1 évből a Messzelátó Egyesületnél. Nemrég szereztem meg az Msc diplomámat a Reims Champagne Ardenne Egyetemen városi építészetből, területi tervezés és környezetből. A diploma megszerzése után külföldön szerettem volna élni és kipróbálni egy Franciaországon kívüli életformát.
Szeretek főzni, találkozni új emberekkel, felfedezni a városi jelenségeket és élvezni minden lehetőséget, amit Budapest nyújt!

Mátza Alíz

Marianne Delaforge

Lauren Groves

Magda Sedmikova

Sarah Nakigudde

Sarah vagyok Ugandábó és 22 éves. Egy hattagú családból származom. A szüleim földművesek. A szüleim be akartak iskolázni, ezért először óvodába, majd általános és középiskolába jártam. Ezután két évig tanultam a Tanárképző Főiskolán, ahol gyermekgondozásból diplomáztam. Elkezdtem munkát keresni, de ez nem volt egyszerű. Végül megtaláltam a Zinunula óvodát és általános iskolát, de a boldogságom csak 3 hónapig tartott. Minden megváltozott: a főnököm nem akart fizetni, mikor a gyerekek befizették a tandíjukat. Nem kaptunk reggelit és ebédet sem, csak magukat akarták ellátni. Ekkor döntöttem úgy, hogy otthagyom az iskolát és másik munkahely után nézek. Ekkeor értesültem róla, hogy őnkéntesek is jönnek, gondoltam őket még megvárom. Mindenkivel kedvesek voltak, de az iskola tulajdonosai megint rosszul kezelték őket; annak ellenére nem akarták ellátni őket, hogy az önkéntesek még fizettek is érte. Másrészről nagyon boldog voltam, mert itt találkoztam azzal a két önkéntessel, akik segítettek elintézni a magyarországi utazásom, hogy a Messzelátóval dolgozhassak a klímaváltozással kapcsolatos programjukn és most nagyon jól érzem itt magam

Camilla Englund

Sziasztok Földlakók!

Milla-nak hívnak (ez a lehető legjobb módja annak, hogy elkezdjünk egy érdekes önéletrajzot)és én vagyok a legújabb EVS önkéntes a Messzelátó Egyesületnél. Vaasaból, Észak- Finnország egy tengerparti városkájából származom. Ott a tenger menti erdőben nőttem fel, elszigelten az emberektől. Kisgyerekként nagyon sokszor rejtőztem ott el a szüleim elől a legjobb barátaimmal- a tollammal és papírokkal. Már a kezdetektől fogva világos volt, hogy mi érdekel, ezért két évvel ezelőtt végeztem képzőművészként. Ez nem zárta ki, hogy más is érdekel, naprakész vagyok abban, hogy mi romlott el ebben a világban és emlékszem a Beatles imádó apám tanításaira és a bátor és kalandvágyó anyukámra.Erősen motiválnak a gyerekkori erdei emlékeim, amikor környezetvédelemről beszélünk, mint például az érdekes állatokkal, akikkel ott találkoztam: békák, hangyák, jávorszarvasok, rókák, madarak, lepkék, nyulak, hermelin, mókus, bölény, patkány, egér, gyíkok, nyest, bogarak és minden más csodás lény, ami a finn erdőkben él. Remélem, hogy itt a magyar erdőkben is találkozom majd néhány érdekes lénnyel. Hiszem, hogy mélyebb szinteken megtalálhatjuk, hogy mi a jó az anyatermészetnek és nekünk is. Határozottan visszautasítom azokat az embereket akik feladták 'egy ember nem változtathat', Finnországban van egy másik mondásunk is 'sok kis patakból lesz egy nagy folyó'.

Guri Romtveit

Guri Romtveit vagyok és idén EVS önkéntes vagyok a Messzelátónál. Norvég vagyok és egy ottani kisvárosban, Lillehammerben nőttem fel. Az osloi Egyetemen Nemzetközi Tanulmányok szakon szereztem egy alap diplomát.Már régóta érdekel a politika és a környezetvédelem. 16 éves korom óta veszek részt aktívan a politikai életben. Idén a Messzelátó Egyesületben Millavala fenntartható városi életre koncentrálunk és megpróbáljuk kitalálni, hogy a régi vidéki praktikákat hogyan alkalmazhatjuk Budapesten. Természetesen (ha csak lassacskán is) magyarul tanulok!

Vera Antic

Alban Chautard

Hello Messzelato!

I'm Alban, a new volunteer from France. I'm 25 years old and come from a little town between Bordeaux and La Rochelle. After my studies in management, I wanted to do something different but useful and related to the environmental topics. I think I found a nice way to do that: the EVS!
I'm here for 7 months, and I hope it will permits me to share experiences, to discover the Hungarian culture, to open my mind, and so on...

Pablo Luna Navarro

Hi Messzelato!!

I'm Pablo, volunteer from Spain. I'm from Córdoba. This city is in Andalucía, in the south of the country.
Firstly, I came here to live a new experiences, live abroad without my family and know myself. Also, to discover the differences among west and “east” part of Europe.
On the other hand, I wasn’t ready to find a fix and routine job. For that I was searching by internet differents chances to go abroad and I found EVS. Beside, this kind of project (saving the environment) is very exciting for me because always I have wanted to be active on that.
In this little summary, I can't forget the city. I fell in love one year ago, when I was visiting that. It's wonderful to walk around Budapest and cross the river each day.

Ninni Wager

Judith Heine

My name is Judith, I am 20 years old and from Germany.
Just finishing my school I decided to make something different before starting my studies.
So I came here and found something, I didn't expect: Messzelátó.
When me and Ninni are not searching for bioshops I am giving my best to learn Hungarian and to discover Budapest.

Jérémie Antoine (Jim)

Hi Messzelato!!

I’m the new volunteer from France. My name is Jérémie but everybody calls me Jim.
I come from a little town in the north east of France called Remiremont. It’s near Strasbourg and Nancy. I wasn’t ready to begin work and settle down. I think I found the best solution the EVS!
I hope so... I’m here to learn about myself, about people, to learn a new culture and to open my mind...

Bev Lovatt

Adam Young

I'm Adam Young and I'm from Chesterfield, a market town in Derbyshire. I studied Countryside Management at Aberystwyth University and graduated in 2006. Since then I'd been working to earn money, but not in a job related to my degree.
I was stuck in a cycle... I didn't have enough work experience to get a job I wanted, but I couldn't build up any work experience as no-one would employ me. I saw EVS as a perfect way to gain experience working for an environmental organisation, and as an opportunity to live abroad for 3 months!
So far it has been a great experience and has allowed me to meet many different people and see places I would never normally have had the chance to visit.

Jude Long

I’m Jude from England. I’m 27 – what else to say. I was working full time from the age of 20 and I was bored with my life, my job, my house and even my pets (not so much the cat but the dog definitely). I wanted to live and work in another country, so EVS seemed like an unbelievably good opportunity. And it is an amazing opportunity, which is teaching me a lot about myself – some lessons I enjoy learning and others I don’t enjoy so much. But I suppose that is why I did EVS.
Messzelato is a lovely, loose and free place which allows a lot of opportunity for self exploration. It has enabled me to do all sorts of things I would never normally be involved with – like helping 30,000 frogs cross the road.

Helle Hang

Sziasztok!

My name is Helle and I was born in Estonia, a very small Baltic country between Scandinavia and Eastern Europe, with the population of only 1.3 million people. Three years ago I decided that I need to broaden my horizon and so I went to Hungary to spend an exchange year in Budapest. This amazing city became my second home and after spending two years in Finland and finishing high school in there, I'm back here again and very happy about it! During my volunteer year I hope to gain lots of work experience before I go to the university but most importantly I decided to do this because I have been worried about environmental problems for a while now, so it feels great to finally try to do something about it. And also after so many years sitting in the school bench, I'm very motivated to actually work! Before coming here I occasionally had to face a problem, that I suppose many people encounter in their everyday lives, it was the fact that I hated routine. Working with Messzeláto is definitely a solution to this problem :). I also love the fact that I'm able to work outdoors a lot and to do things that I thought are no so possible for me, for example to go on a extreme bicycle trip with my fellow volunteers :)
I don't like to stay in one place for too long, so that's why I love travelling (especially by trains and hitch-hiking), running, hiking, taking long walks, dancing etc. On the other hand if I have something interesting to do I am able to calm down for a minute or two :), for example I love to read, write scripts, to play saxophone, to learn languages and most of all to go to the cinema, hopefully I'll be a film director one day.
Mentor: Zólyomi Ágnes
Sending organisation: Allianssi

Benjamin Desvignes

Before coming to Hungary I was like a caterpillar: trying to fly but without any success. Since the 4 months I have been working for Messzelato organisation, I feel like a butterfly. I went to Bulgaria for an international workcamp near the town of Svilengrad. Then I went with Marlene and David (2 other Messzelato volunteers) to Istanbul. On the way back to Budapest we stopped in Belgrad. With students from Szeged I discovered Transylvania. It is an ancient land of Hungary. There we took GPS weight points in order to make a 3 dimensional map.
When I came back, I stopped travelling for a while to work a little in Budapest and around it. But quickly we took our bikes to go to Kapolcs festival near the Balaton Lake. We took part in the Messzelato exhibition in one of the green yards.
In the late August, we went to Bodrogolaszi for a teambuilding on the Tisza river. With Csaba, Liz, Sanya and David, we followed this river until the Carpathians in Ukraine.
Now the time has come to work at the office of Messzelato. But we hope that fieldwork is not ended. So the butterfly is sleeping but he is going to have a fly soon.
Mentor: Szilágyi Dalma
Sending organisation: FRMJC

Marlene Etienne

My name is Marlene. I’ve studied marine biology and scientific communication. After having worked for the French Space Agency (CNES) and written about stars and satellites, I’ve come back to "terra firma" as a volunteer for Messzelátó Egyesület. A good idea! I appreciate people who get involved in nature conservation and popularization of their knowledge. It’s an ideal association to learn more about nature friendly life, to get lost in the forest and to discover other environmental organisations in Budapest.
I hope Messzelátó’s website will be soon full of videos !
Mentor: Zmeskál Zoltán
Sending organisation: CIDJ

David Pulquerio

My name is David Pulquério and I come from the largest city and capital of Portugal, Lisbon. I am a geographer, crazy for travelling, maps and discovering new cultures, so when I saw that Messzelato was looking for someone to work on an ecotouristic map and on a nature trail I jumped out of my chair and said that I had to come.
I love hiking and swimming and I think Hungary is a great country to do both things.
I didn’t know Hungary before I came, and it’s very new for me to be in the center of Europe, and so close to everything. I lived very near the most western continental point of Europe and every time I wanted to go somewhere inland in Europe, I always had to cross Spain. In Hungary I have seven countries to choose to cross and so many ways I can go, and not to go always east.
It has also been very new to be so far from the ocean and the fish but it has been great to live in Budapest, one of the prettiest cities in Europe for me.
My mentor: Zmeskál Zita

Elisabeth Weissteiner (Liz)

Hello everybody,
I am Liz from Italy.
School finished - finally! - I wanted to do something senseful, free, adventurous and wild, so I chose an EVS. My choice fell on Hungary because I really like the country and the culture, it is such an unpredictable mix between so different ways of living that there is always something to discover; it never becomes boring!
Now I am here since four weeks and the group and Hungary itself got up to my expectations - more!
I come from a very small village and so I enjoy and relish the boiling life of Budapest, but the work gives me the chance to discover the Hungarian countryside, too. Work is different every day, I like that.
So in this four weeks I have already lived some adventures and I am very curious what comes next...
Mentor: Koczor Sándor
Sending organisation: Amt für Jugendarbeit

Raphaelle Saladin

The EVS project is a really good experience and a useful youth program, I will recommend EVS to all my friends. Because, you can learn how you can live by yourself and discover some parts of you. By living in community, with flatmates or not, by being confronted to some difficult situations and being happy to manage to find the solution by yourself...
My project wasn't exactly the one for which I applied at the beginning but anyway, I tried to take every opportunities, I learnt a lot about environment, and in many other topics, met news people from everywhere, shared very good experiences...
I wanted to take this very good opportunity to go abroad and have a new experience in a domain that is not completely unknown for me (environment). I finished my studies last year and I wanted to have this experience before finding a job.
I lived in a house where I had my own room and I shared the kitchen, the bathroom and the garden with swimming pool with the host family and with Andrea, my Italian volunteer colleague. It was very good but I lived quite far from the city centre (work place, shops and bars !) which forced me to travel a lot. But it was a nice place, quiet and next to the forest.
My hosting organization (Messzelato Egyesulet), before my arrival, looked like very serious and involved in this youth program. Indeed, every times I sent them emails, they answered me rapidly and in a concrete way. It was very reassuring. They were all the time present for me during my volunteering service. If I had a problem they managed to resolve it.
My most difficult period during my staying was at the end of the summer, when some volunteers left and when all the crazy summer feelings in the air left, as well. I felt a bit alone, as my flatmate, Andrea also went home.
But during the whole EVS project, there were some good days with and some days without. Because I was missing my family and my friends in France. But, I think, to feel better, I just have to think about the present, and how lucky I am to be in Hungary, sharing good moments, enjoy the present time, and think about what useful things you can do today!
My best memory from my EVS project was when my family came to visit me during the Summer. They got an insight in my life in Budapest. I was proud to show them how I lived and what I knew about Budapest and Hungary.
My worse memory from my EVS project was when I sometimes felt very lonely in some discussions when everybody was speaking hungarian.
My relationship with the local community, in Budapest (2 millions people :-) ) was quite good because almost everybody could speak english. Furthermore, I took some hungarian courses which helped me a lot to learn basic hungarian and make simple sentences... My hungarian lessons were very useful at the beginning in order to learn basic sentences. I found very interesting to learn this language, but I have to admit that after 6 months in Budapest, I am not able to have a conversation in Hungarian.
During my EVS time, I met a lot of people, some from the EVS club organized by the Hungarian National Agency (Mobilitás), organized some parties and travels around Hungary.

Andrea Agostini

(I should say something, I guess.)

Miriam Romero

Benjamin Nail (Ben)


Egyéb külföldi önkénteseink:

Alina Blaga

Sziasztok! (ez azt jelenti, hogy üdvözlök mindenkit:)

Alina vagyok Romániából és egy kis ideig önkéntes leszek a Messzeltónál. A hollandiai Építési -és Vidékfejlesztési Intézet egyik tanára hívta fel a figyelmemet a városfejlesztés témakörére.Kihangsúlyozta a hatékony és megbízható találmányokat arra, hogyan bánunk a dolgainkkal: használat, újrahasznosítás, újrahasználat, a helyett, hogy megvegyük, használjuk és kidobjuk. Ezért ez jó lehetőség nekem arra, hogy megismerhessek egy olyan komplex, fenntartható mintát, mint Budapest és tisztában legyek néhány zöld termék létrehozásával és megtanuljak néhány irányelvet.

Mara

20 éves vagyok (bár csak 19 voltam, amikor Budapestre érkeztem). Filmes, rádiós és televíziós tanulmányokat folytatok a Canterbury-i Katolikus Egyetemen és most az Erasmus ösztöndíjamat töltöm Budapesten és természetesen önkéntes munkát végzek a Messzelátónál. Bukarestből érkeztem. Sokmindent szeretek csinálni, de a legtöbb hobbim a filmezéshez kapcsolódik. Szeretek utazni, olvasni, fotózni, új emberekkel találkozni, néha túrázni. Szeretem az állatokat, vegetáriánus vagyok, van egy kutyám. Május végén vagy júniusban megyek el Budapestről. Még nem tudom a pontos dátumot, mivel nem szeretek előre tervezgetni. :)

Tom Gath

Tom vagyok Németországból és 19 éves vagyok. Tavaly befejeztem a sulit, aztán különböző dolgokat csináltam, mint pl. utazgattam, politikai tevékenységeket folytattam és persze pihentem is. Amikor januárban Budapesten jártam, nagyon megtetszett a város. Azon gondolkoztam, mit csinálhatnék a következő néhány hónapban és eldöntöttem, hogy ideköltözöm. Amint keresgéltem, rátaláltam a Messzelátóra és eldöntöttem, hogy ez a munka nekem való, annak ellenére, hogy nem vagyok túlzottan jártas a környezetvédelem témakörében. Így ez is egy jó esély számomra, hogy új politikai témákkal ismerkedhessek meg.
Nem tudom még, hogy meddig maradok Budapesten, de a nyár végéig biztosan, mert Szeptembertől újra tanulni szeretnék.

Ludo Rousseau

Bodil Palmberg

Cecile Monnier

Anna Park


Vissza fel