Tevékenységeink


2015-es évünket összefoglaló e-kiadványunk megtekinthető itt


a Messzelátó Egyesület tevékenységeiA 1999 óta működő Messzelátó Egyesület a természetvédelem, környezetvédelem, oktatás és a kultúra területén munkálkodik olyan sokszínű, értékközpontú, fenntartható társadalom megvalósítása érdekében, amely emberi léptékű, nyitott, és öntevékeny közösségek együttműködésén alapszik. Az Egyesület fő céljai:

 • Természetvédelmi és környezetvédelmi ismeretek terjesztése különböző rendezvények, táborok, oktatási programok, előadások, összejövetelek, kirándulások szervezésével.
 • Az önkéntesség kultúrájának (önkéntes munka) mint érték, a társadalom építőköve széleskörű terjesztése.

Az Egyesület a „Fenntartható városi lét” témáját tűzte ki zászlajára. Programjaink, képzéseink többnyire e téma köré épülnek. Többek között a hagyományos, vidéki életmód városban is alkalmazható elemeit tanuljuk és tanítjuk, mint például a szappan-, és sajtkészítést. A háztartásokban könnyen meghonosítható környezetvédelmi tevékenységeket is népszerűsítünk kreatív ötleteinkkel és termékeinkkel. Ilyenek például az újrahasznosított hulladékból készült használati tárgyaink, vagy az egészségünkre káros vegyi anyagokat kiküszöbölő saját készítésű kozmetikumaink, és tisztítószereink. (Lásd Zöld Otthon Akadémia)Emellett a helyi termékek népszerűsítését, és az egészséges életmódra nevelést is fontos feladatunknak tekintjük (lásd 50 kilométeres diéta).

 • Részt veszünk az Erasmus+ Programban (régen Fiatalok Lendületben Program), mint EVS küldő és fogadó szervezet, valamint ifjúsági cserékben is jelen vagyunk. Évente kb. 80 magyar fiatal kiutazását biztosítjuk, s 2-2 külföldi önkéntest fogadunk.

  Hazai és külföldi önkéntes lehetőségek és képzések biztosításán keresztül a hozzánk kapcsolódó fiatalok elhelyezkedési esélyei javulnak, munkaerőpiacon is értékes kompetenciáik fejlődnek, nyelvtudásuk erősödik. Nemzetközi programjainkon keresztül közösségünk tagjaiból aktív állampolgárok válnak, akiknél megfigyelhető a szetereotípiák csökkenése, a kreativitás és a vállalkozó kedv növekedése. Számos, hozzánk kapcsolódó pályakezdő munkanélküli tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon a mi önkéntes programjainkon való részvételt követően, mely bizonyítja, hogy az ott szerzett kompetenciáik tényleg értékesek. Így egyesületünk tevékenységén keresztül hosszú távon bővülhet a foglalkoztatottság.

 • Fontosnak tartjuk az élethosszig tartó tanulás népszerűsítését, ezért számos Grundtvig projektet megvalósítását vállaltuk már.
  • Cratfissimo felnőtt tanulói műhelyünk során 12 hátrányos helyzetű fiatal nyerhetett betekintést a szociális vállalkozók világába.
  • 2011-ben kezdődő kétéves Grundtvig tanulási kapcsolatok projektünk során 4 ország 5 hasonló profilú civil szervezete látogatja meg egymást saját országában, hogy tapasztalatot cseréljen, bemutassa tevékenységét.
  • 2013-ban új kétéves Grundtvig tanulási kapcsolatok projektbe kezdtünk, mely a közösségi kertek témáját kapcsolja össze a nyelvtanulással 5 ország 5 szervezetének bevonásával.
 • Zöld Otthon Akadémia programunkban a fenntartható városi lét praktikáit tanítjuk gyakorlatorientált műhelyfoglalkozásainkon. Legnépszerűbb témái: szappan-, sajt-, ökokozmetikum készítés, paradicsom befőzés. Havonta 3-4 foglalkozást tartunk 10-15 résztvevővel. Az új tudás megszerzése mellett a legfontosabb, hogy résztvevők megerősítést kapnak a közösségtől, hogy jó úton járnak, zöld törekvéseikkel nincsenek egyedül.
  Környezettudatos közösségünk 2012 során kb. 350, 2013-ban már több, mint 600 új résztvevőt számlált. Egyes foglalkozásainkról kiadványsorozatot jelentettünk meg, amelyben praktikákat, recepteket közlünk. http://messzelato.hu/hu/zoldotthonakademia
  Foglalkozásainkat szívesen visszük rendezvényekre is, s tartunk rendhagyó céges csapatépítéseket is. Adományaitoknak köszönhetően hamarosan szegénytelepen is tartunk érzékenyítő foglalkozást.

 • Az 50 kilométeres diéta névre hallgató országos kampányunk célja a helyi termékek fogyasztásának népszerűsítésén keresztül a környezet védelme, az egészséges életmód eszméjének terjesztése. A kampányban résztvevő csoportok vállalják, hogy törekednek a helyi, 50 kilométeren belül előállított idény élelmiszereket fogyasztanak egy hónapon keresztül és tapasztalataikat, beszerzési helyeiket megosztják a médián keresztül velünk és a nyilvánossággal. A program a helyi termelők támogatásán túl a környezet- és egészségtudatos szemlélet kialakítására törekszik. On-line tudásbázisunkba a helyi termékek elérési pontjait gyűjtöttük össze. A kampány részeként idénykonyhát nyitottunk és piacmustrákat, valamint termelői találkozókat szerveztük, s szerveztünk egynapos éttermeket a Restaurant Day alkalmából.
  Az on-line kampánynak 115 regisztrált résztvevője volt. http://messzelato.hu/50km/

 • A Budapest 8. kerületi „Grundkert” közösségi kert alapítói közé tartozik a Messzelátó Egyesület. A városi kertészkedés ötlete még 2010-ben, a Zöld Otthon Akadémia: „Ásd fel a betont!” nevű programjának keretében fogalmazódott meg komolyabban először. A hasznos tapasztalatcsere és a helyi termelőktől vásárolt élelmiszerek fogyasztását ösztönző 50 km-es diéta tovább erősítette bennünk az urbánus ökogazdaság létrehozásának szándékát.

  2013 óta kert ernyőszervezeteként funkcionál egyesületünk. Számos közösségfejlesztő programot szerveztünk itt: többek között növény- és magcsere akciókat, közösségi bográcsozást, befőtt-cserét. A kertet tárgyi adományokkal, kerti bútorokkal támogattuk, valamint a kert hulladéktermelésének minimalizálásáért egy élő, fűzfavesszőből font komposztáló kast építettünk.

 • Környezeti nevelés: Egyesületünk tagjai előadásokat tartanak iskolákban különféle témákban: biodiverzitás, hulladék, komposztálás, valamint elsősorban a fiatalokat megcélozva dolgoz ki környezeti nevelési anyagokat. 2011-ben több hónapon keresztül tartottunk foglalkozásokat a Carl Rogers Személyközpontú iskolában.

A természet- és környezetvédelem, valamint az oktatás és kultúra egyesületünk alapítása óta fontos tevékenységek és értékek. Programjainkkal a fenntartható városi életmódra való nevelést, környezetünk szeretetét és védelmét, valamint az egészséges életmód terjesztését támogatjuk.

Egyesületünk tevékenységén keresztül egy aktívabb, tudatosabb, felelősségteljesebb és egészségesebb társadalom jöhet létre. Együttműködő, öntevékeny közösségeket hozunk létre, melyek egy fenntarthatóbb társadalomért működnek az egész életen át tartó tanulás eszméje mellett.

Fontosnak tartjuk, hogy nyitott, társadalomra és környezeti problémákra érzékeny közösséget építsünk a Messzelátó köré, és hogy széles körben terjesszük az önkéntesség kultúráját.
Nyitott, érzékeny társulat vagyunk. 40 fő taggal és 700 önkéntessel, valamint hírlevelünkre feliratkozott 3000 érdeklődővel.

Korábbi tevékenységek:


Vissza fel