reports

Kerékpárral Olaszországban

in

Július 9-én állt végleg össze a Riding Nature-re keresztelt olaszországi környezetvédelmi témájú biciklis ifjúsági csere magyar csapata. Öten képviselték egyesületünket és kis hazánkat: Orsi mint csapatkapitány, Ákos (Huba), Gábor (akinek szintén tévedtek a szülei és tulajdonképpen Gergőnek hívják), Zsuzsi és Bori, aki az eredeti ötödik tag váratlan visszamondása miatt csak két nappal az indulás előtt csatlakozott. Román, litván, török, német, osztrák és olasz fiatalokkal közösen közel 200 kilométert kerékpároztak és környezetvédelmi problémákat vitattak meg. Az alábbiakban beszámolójukat olvashatjátok.


Városok és bölények

in

Július 2, hajnali fél 6. Elindulunk. Irány Óbuda. No nehogy azt higgye bárki is, hogy utunk végcélja a pár kerülettel arrébb fekvő Jablonka út lenne. Tévedés. Mindössze azért térünk ki kissé a III. kerület irányába, hogy felvegyünk egy negyedik útitársat. A csomagok mennyisége és mérete szerencsére nem haladja meg autónk térfogati és teherbíró képességeit, bár szerintem néhány dolgot nyugodtan itthon is hagyhattunk volna, bölényt nézni egészen minimális felszereltséggel is el lehet indulni.


Compost building

in

The 15th of October was the day of the Compost building for Messzelátó Egyesület!

We went to an eco-school in Békásmegyer with Ági and the other volunteers of Messzelátó Egyesület (Marlene and Benjamin from France, Helle from Estonia and David from Portugal) to build three compost bins: one in a wooden frame and the two others in grid frames. We built the compost bins with the help of the 17-year-old children of the school. They were learning French, so they could improve a bit this language during this building session.


Youth Exchange in Antalya

in

The trip: I took the plane Budapest-Istanbul on Sunday morning; the trip only took around 1.4 hours. We spent all the afternoon in Istanbul but I didn’t see any of the city monuments only people in the streets showing their support to the attack of Turkish army to PKK positions on the east of the country. It was also interesting to see so many big flags everywhere. At night we took the 12 hours bus to Antalya; we crossed the entire Anatolian peninsula from near the Black Sea till near the Mediterranean Sea. Before we took the final bus to Olympus, our final destination, we stayed all the afternoon in Antalya; we did a little bit of sightseeing, admiring the old town, the beautiful landscape of mountains combined with the very beautiful sea. Here we also saw people demonstrating the support to the Turkish government. We arrived in Olympus in the middle of the night and with no notion where I was because I had slept the entire trip.


Workcamp in Shtit village (Bulgaria)

in

The place

From the 10th to the 24th of June, Marlene, David and me took part in a workcamp in Bulgaria. The village where we were living is called Shtit. It is a small village with about 170 inhabitants. The important town nearby Shtit is Svilengrad (population: 20 000), situated near the Greek-Turkish border.


Alkotó Mozi

in

2007. március elején indult útjára az Alkotó Mozi elnevezésű újszerű filmklub, mely kéthetente – egészen június végéig – tartotta foglalkozásait Piliscsabán a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Iosephinum kollégiumában. Alaptémánk a „Jelen-jövő” volt. A találkozókon ezen belül különböző témák kerültek terítékre, melyeket a hozzájuk választott filmek és különféle interaktív feladatok és játékok segítségével próbáltunk körbejárni.


Fél év Portugália

in

Még egyetem közben gondolkoztam, hogyan is szerezzek tapasztalatot külföldön azzal együtt, hogy önkénteskedem is. Ezért aztán kerestem és a Google megmondta a varázsszót: EVS. Aztán a kötelező lépések: küldő szervezet, fogadó szervezet, projekt keresése. Küldő szervezetnek olyan pesti, vagy pest megyei szervezetet kerestem, ami inkább környezetvédelemmel foglalkozik és hát így jött a Messzelátó. A beadási határidő előtt egy héttel hívtam fel Csabát, a Messzelátó ősatyját (először magáztam is), hogy kiküldenének-e.


Portugál rövidtávú EVS-projekt

in

Az idei nyár júniusát és júliusát Portugáliában töltöttem egy rövidtávú EVS programon. Maga a projekt nem igazán környezetvédelem témájú volt (vitorlázó világbajnokság), de az ok ami miatt választottam maga Portugália. Tavaly decemberben írták ki a pályázatot, és én akkor már tudtam, hogy március elsejétől érkezik hozzánk David, portugál önkéntesünk és én leszek a mentora.


Katalóniában jártunk

in

Július végén a Messzelátó nyolc tagja ismét ifjúsági cserén vett részt. Ez alkalommal a festői Montseny Nemzeti Park szélén fekvő forrásvizeiről híres hegyi falucskában, Viladrauban, töltöttünk egy hetet. A programon Spanyolország, Lengyelország, Törökország, és Magyarország fiataljai vettek részt, melynek fő témája az újrahasznosítás volt.


Kilis a fiatalok szemével

in

Június utolsó hetében szervezetünk hat tagja a Törökország délkeleti részén fekvő ősi városkában, Kilisben ifjúsági cserén vett részt. Négy ország fiataljai voltak még jelen a projektben – Moldova, Észtország, Azerbajdzsán, Törökország – melynek támája a kultúrális örökség védelme, valamint a fotográfia volt.


Kerékpárral a brit klímavédelmi táborba

in

Ferenczi István, 31 éves angoltanár 2007. július 1-én, vasárnap reggel Nagy-Britanniába indul szabadságra. Kispesti lakásából kilépve azonban nem a közeli reptér felé veszi az irányt, hanem előző este felszerszámozott kerékpárjára száll.


Váci ártéri tanösvény építés II.

in

Május 22-én és 23-án meglátogattuk Vácott újra. Kicsit más összetételben,
de visszajáró lelkes önkéntesekkel. Résztvevők:
Németh Luca (most az egyetemista), Andrasev Szonja, Nesztor, Marlene,
Benjamin, David, Maria, Zmeskál Zita, Fóka, Fülöp István, Pápa Gyöngyvér és
Simó Józsi társaságában jelentősen tudtuk segíteni a váci székhelyű
Göncölt, illetve a tanösvény építésével megbízott Hegyi Sanyit. Annak
ellenére így volt, hogy 22-én délelőtt a kőhordást embertpróbáló hőség,
majd a délutáni munkát félelmetes jégesős égszakadást követő csendes eső
nehezítette.


Ártéri tanösvényépítés Vácott

in

Április végét, a május elsejét (a Munka Ünnepét) önkéntesmunkával töltöttük. Greenpeace és Messzelátó aktivisták a váci ártéri tanösvény építésében segítették a helyi Göncöl Alapítványt. A tanösvény felújítási munkálatait és vendéglátásunkat Hegyi Sanyi, a Göncöl munkatársa szervezte, meg kell mondjuk: precízen és flottul. Megérkezésünk után megnéztük az éjszakára szállásunkként is funkcionáló Göncöl-házat, ami egyébként környezeti nevelési központ, zöld könyvtár és találkozási pont. Felemelő volt a Sumi által megálmodott ásványkiállító teremben tölteni az éjszakát, évmilliók emlékei között.


Konfliktuskezelés Antalyában

in

A Messzelátó Egyesület képviseletében január 15-e és 21-e között részt vehettem a "COME - Konfliktuskezelés EVS fogadóprojektek mentorainak és koordinátorainak" címet viselő képzésen a törökországi Antalyában. Magyar részről még az Úton Egyesület és a TEIS Alapítvány egy-egy ifjúsági vezetője is részt vett a tanulásban.


Tartalom átvétel

Vissza fel