Eredményeink

Messzelátó Egyesület = életmód - tanulás - közösség

A Messzelátó Egyesület 1999-ben alakult természetvédelmi és környezetvédelmi ismeretek, a fenntartható, egészséges életmód terjesztéséért, és az önkéntesség kultúrájának széles körű közvetítéséért.

A Messzelátó megalakulása óta

- több mint 50 hazai és nemzetközi projektet szervezett,
- több mint 8000 Facebook követővel rendelkezik,
- több mint 1000 önkéntest mozgatott meg,
- több mint 4000 lelkes hírlevél-olvasóval rendelkezik

.
Sokéves közösségteremtő és szemléletformáló tevékenységünkre, tapasztalatunkra támaszkodva 2017-től egy nagyon fontos nemzetközi mozgalom hazai, szakmai képviseletét, népszerűsítését emeltük a munkánk fókuszába:

az önkéntes egyszerűségét.

Az önkéntes egyszerűség / minimalizmus (más néven tudatosan egyszerű életmód, angolul simple living, minimalism, voluntary simplicity vagy downshifting) egy olyan értékalapú, az ökotudatos életmód, a mindennapi egyszerűséget, és emberi odafigyelést tartja alappilléreinek. Olyan értékrendet jelent, amely ugyan anyagi és fogyasztói lemondásokkal jár, de a lemondások által visszanyert egészség, szabadság, és idő harmóniát teremt egyéni és társadalmi szinten is. Az egyszerűsítés a stresszes, zűrzavaros életünkből, rendet és felszabadultságot teremt, amely által felfedezhetjük, hogy mi az igazán fontos számunkra.
Valljuk, hogy az örömteli, ökotudatos városi élet az egyszerűségre épül. Minket nem a “még eggyel több”, nagyobb, újabb, szebb dolgok tesznek elégedetté, és hajtanak előre, hanem az emberi kapcsolataink minősége, a világ mélyebb megértése, amelyet mi közösségben élünk meg. Ha tovább olvasnál: Jövőképünket és küldetésünk

Történetünk

Díjaink

2014, Az Év Hősnői díj

A Glamour magazinnál minden évben egy szervezetet választanak ki a hazai összes alapítvány és egyesület közül, mely mögött egy kiemelkedő női teljesítmény áll. A többi díjjal ellentétben ezt a különleges díjat nem a közönség szavazza meg, hanem a szerkesztőség maga dönti el, maga jár utána egy-egy számára elismerésre érdemes szervezet munkájának. Tulajdonképpen eddig csupa-csupa Hősnő volt az elődünk, idén viszont, mivel látták, a Messzelátót nem egy, hanem sok-sok női példakép adja össze, a díjat az "Év Hősnői"-re nevezték át.

2013, Brüsszeli EU Ifjúsági Hét

A „Sustainable Urban Lifestye” (Fenntartható városi lét) c. EVS projektünket választották ki arra, hogy Magyarországot képviselje a Brüsszeli Európai Ifjúsági Héten (European Youth Week, 2013.05.30-31.), mint a 34 legjobb európai projekt egyikét.

2012, Fiatalok Lendületben díj

A Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézetben működő Fiatalok Lendületben Programiroda idén is díjazta a program keretében megvalósult legérdekesebb, legeredményesebb projekteket. 2012-ben a Messzelátó EVS projektje (Zöld közösségek- Communities are getting green) is szerepelt a díjazottak között, elnyertük a Kiemelkedő FLP projekt 2012 címet.

2009, Mobilitás díj

Egyesületünk Budapest zöld oldala című pályázata 2009-ben a Mobilitás Fiatalok Lendületben Program díját nyerte el a„Kiemelkedően ötletes és magas színvonalon megvalósult "zöld" projekt” kategóriában. Az elismeréseket olyan személyek és szervezetek vehették át, akik kiemelkedő tevékenységet végeztek az ifjúsági munka valamely területén.
 
 

Támogasd munkánkat Te is!