_mg_5705
Varga Judit
2016.09.23
EVS – Önkéntesként Európában
2016.09.26
Show all
torta2

Mit is jelent tehát a túlfogyasztás napja?


A fenntarthatóság határát elértük. Ez egy állandóan változó nap, amelyet a Global Footprint Network nevű amerikai szervezet hirdet meg minden évben. 2003 óta minden évben k iszámolják a szervezet szakértői, hogy a Föld rugalmas megújuló képessége és a természeti javak elhasználódása egy évre vetítve mikor történik meg. Az ökológiai túlfogyasztást három tényező befolyásolja: a fogyasztás mértéke, az emberiség létszáma és az erőforrásokat szolgáltató természet állapota, azaz a biokapacitás. Az emberiség ebben az évben augusztus 8-án használja el a Föld éves erőforrásigényét, amely azt jelenti, hogy a 160 napot a 365-ből a bolygónk j övő évi erőforrásait fogja felélni.


Mit tehetünk Mi?


A Föld tartalékainak felélése és a természeti rendszerek elhasználása miatt egyre súlyosbodó problémákkal kell megküzdenünk, ilyen például a talajerózió, a szárazság és ivóvízhiány, vagy a biodiverzitás csökkenése. V agyis augusztus 8-án hétfőn miközben a munkahelyedre beballagsz és körülnézel az úton akkor csak tudd, hogy jövőre kevesebbet és lestrapáltabb környezetet fogsz találni.


Mi a Messzelátóban a személyes felelősségvállalásban hiszünk.

És kicsiben kezdjük a változást, rugalmasan változunk, kevesebbet fogyasztunk, j obban figyelünk egymásra. Vállaljuk felelősséget és legyünk rugalmasak, ne a bevett szokásaink vezessenek. Vállajuk ezt magunkért és a környezetünkért! Örömteli új kezdet lehet ha nyár végén egy klímabarát ebéddel vagy vacsorával emlékeztek meg erről a napról a barátaitokkal/családotokkal. A MI tippünk: Szervezz egy vegetáriánus klímabarát vacsit/ebédet/pikniket