Húsmentes kihívás a Messzelátóval

onkentes
Önkéntes Grafikus
2016.10.04
Ifjúságfejlesztés Koppenhágában
2016.10.13
Show all
dsc_6808

Október első hete van, megérkezett az ősz és vele a Nemzetközi Vegetáriánus hét, melynek keretében a világ több pontján indul párbeszéd az állati eredetű élelmiszerektől mentes táplálkozásról.Lakto-vegetáriánusok? Ovo-vegetáriánusok? Lakto-ovo vegetáriánusok? Peszkateriánusok? Vegánok? Nyers vegánok? Fruitariánusok? Rengeteget hallunk mostanában az étkezés különféle formáit tudatosan választó emberekről. Vannak, akik vallási, mások etikai, erkölcsi, egészségügyi vagy környezetvédelmi okok miatt döntenek a teljesen vagy részben növényi táplálkozás mellett, de talán mindegyikükben közös, hogy ott motoszkál bennük egy bizonyos mértékű felelősségérzet, legyen ez saját testük, más élőlények vagy a természet iránt.

Mások csak egy újabb hóbortnak, divatirányzatnak tartják.

. Divat vagy sem mi örülünk neki, hogy egyre többen jönnek rá, hogy választásaik hatással vannak a körülöttünk lévő világra. Budapesten járva-kelve ti is észrevehettétek, hogy az elmúlt években nagyon sok új mini étterem nyílt, ami ezt az igényt szolgálja ki és ahol mindenki (nem csak vegák) olyan ízeket fedezhet fel, kóstolhat meg, amelyeket eddig még soha nem próbáltak.

Mi a Messzelátónál is törekszünk arra, hogy minél kevesebb húst együnk.


Számunkra ez az egyik lehetséges módja a környezetvédelemnek. Miért? Mert ugyan sokan nem is tudják, de az ipari állattenyésztés óriási mértékben járul hozzá az erdőirtásokhoz, a talaj és vízszennyezéshez, valamint, hogy ez az iparág több metánt és N2O-t bocsát ki, mint bármely másik (beleértve az autógyártást és az autóval való közlekedés során kibocsátott gázokat) a világon.
Vannak köztünk, akik évek, sőt évtizedek óta vegetáriánusok, és olyanok is, akik megfogadták, hogy hetente csak kétszer esznek húst. Az átállás nagyon sokunknak nehéz, hiszen megszoktuk, hogy a jó magyar konyhában akkor étel az étel, ha hús is van benne. Ám nézzük csak meg, melyek ezek a hagyományos, főleg paraszti ételek? Mikor és hányszor került hús egy héten nagyanyáink asztalára?

Krumplis tészta, paprikás krumpli, káposztás tészta, grízes tészta, barátfüle, mákos tészta, rántott leves, krumplileves, krumpli lángos, gombapörkölt, dödölle, tojásos nokedli, túrógombóc, lecsó, lencsefőzelék, babfőzelék, borsófőzelék, tökfőzelék, krumplifőzelék, sóska, sütőben sült sütőtök és még sorolhatnánk. Persze ma mindegyiket „felturbózzuk” egy kis hússal, de ezek az ételek eredetileg teljesen húsmentesek.
Sokan talán azért nem mertek belevágni, mert nehéz, mert új alapanyagok kellenek hozzá, ismeretlen recepteket kell kipróbálni, és mert úgy gondoljátok, hogy ez az életmód drágább. Bennünket is elszomorít mikor a vegyszermentes zöldség sokszor sokkal drágább, mint egy kiló olcsó hús. De ha akár csak a fenti ételeket megnézitek, ezek könnyen, gyorsan, különösebb erőfeszítés nélkül mind elkészíthetőek idény és helyi alapanyagokból.

Most a nemzetközi vegetáriánus hét jegyében szeretnék egy kihívást állítani elétek, amihez segítséget is adunk az elkövetkezendő napokban.

Arra szeretnénk hívni, hogy próbálj meg ezen a héten egy, vagy akár két húsmentes napot tartani. A recepteket pedig mi biztosítjuk számodra. Minden nap a Messzelátó egy másik munkatársa osztja majd meg kedvenc, egyszerű, helyi és idény alapanyagokból készült, húsmentes receptjét.
Sokat segíthetsz a környezeteden és az állatokon azzal is, ha a hét többi napján ügyelsz arra, hogy honnan származik a hús, amit megeszel. Lehetőleg megbízható kistermelőktől, vásárló közösségektől szered be a húst, tojást, tejet, ahol biztos lehetsz abban, hogy nem kezelik hormonokkal az állatokat és megfelelő körülmények között tartják őket.

Messzelótól az alkalomra:

Tipp tőlünk:
Akár vegetáriánus vagy akár nem igyekezz megtalálni, hogy a mindennapi tevékenységeidhez megfelelő élelmiszer mennyiséged vidd csak be a szervezetedbe.