3
ÖKOLÓGIAI TUDATOSSÁG
2016.11.12
torok-projekt
Generációk közötti kommunikáció fejlesztése Ankarában?
2016.11.14
Show all
 

„A fenntartható fejlődés a fejlődés olyan formája, amely a jelen igényeinek kielégítése mellett nem fosztja meg a jövő generációit saját szükségleteik kielégítésének lehetőségétől.” (WCED)

 
 
A fenntartható fejlődés a környezeti fenntarthatóság alapgondolatából indul ki, amely szerint úgy kell javítsuk az emberi élet minőségét, hogy közben az életfenntartó ökoszisztémák teherbíró képességén belül maradjunk. Azaz a gazdasági és társadalmi fejlesztések elsődleges szempontja az ökológiai egyensúly fenntartása kell, hogy legyen, hogy elkerülhessük a katasztrófákat, válságokat, kizsigereljük azt, amit ajándékba kaptunk, kapunk a Földtől: erőforrások, tiszta levegő, termékeny föld, éltető napsütés.

A fenntartható gazdaság megtartja természetes forrás-alapját folyamatos fejlődésre képes alkalmazkodással és magasabb fokú tudás, szervezettség, technikai hatékonyság és bölcsesség révén.
A fenntartható társadalom, igazságos. „Az igazságos társadalom a Föld ökorendszere fenntartható és megújítható erőforrásainak használata során elsőbbséget ad annak, hogy minden ember számára biztosítsa az anyagi szükségleteinek, szellemi és lelki igényeinek megfeleli szintű kielégítését. Eme alapvető célokon túli fejlődést a társadalmi, szellemi és lelki életnek az életminőséget tükrözi mutatóival méri és nem a fogyasztás mennyiségével.

Az igazságos társadalomban minden embernek joga van arra, hogy részt vegyen az életét alakító döntésekben, továbbá arra, hogy elismert és méltányolt módon hozzájárulhasson a család, a közösség és a társadalom javának fejlődéséhez. Az egyes embereknek és helyi közösségeiknek elsőbbségük van a magasabb szintű állami vagy gazdasági szervezetekkel, intézményekkel szemben. (PCD Forum)