Hogyan éljük túl a júliust szívószál és pillepalack nélkül?

Te hogy szeretnél élni? – ificsere Bulgáriában
2017.06.28
MŰANYAGZACSKÓMENTES COVER
Nemzetközi műanyagzacskó-mentes nap! Csatlakozz!
2017.06.29
Show all
plasticfree daybejegyzéshez

Ne fogadd el, vagy használd újra!

 

Itt a nyár. Hamarosan vakációzunk, lazulunk. A nyár folyamán az egyszerű utazáshoz, és „gyors szemét” elkerüléséhez adunk egyszerűsítő tippeket.

Mert nyáron még nagyobb a csábítás, hogy felkapjunk egy hűtött üdítőt a sarki árus hűtőtáskájából, amelyet fél perc alatt kihörpölünk, majd egy könnyed mozdulattal a következő útszéli szemetesbe, vagy épp az útszéli földekre hajítjuk.
És milyen jó is beülni egy hűvös helyre limonádét, egyéb frissítőket kortyolni a forróságban. De ezekhez általában szívószál dukál, amire szintén nemet lehet mondani, vagy lehet helyettesíteni például fém szívószállal.
Egyszerűsítő ökotudatos választás, ha visszautasítod ezeket a felesleges egyszerhasználatos műanyagokat ’köszönöm ezt nem kérem’ kijelentéssel. Az önkéntes egyszerűsítés, az az életmód, amelyben mi a Messzelátóban hiszünk a tudatos választásainkkal, vásárlási szokásaink apró tudatos megváltoztatásával kezdődhet.

Júliusban próbáljuk ki együtt, hogy visszautasítjuk az egyszerhasználatos műanyag csomagolóanyagokat.

Az első lépésben azt javasoljuk, gyakorold a „Köszönöm, nem kérem” kijelentést, és vigyél magaddal kulacsot, amit meg tudsz tölteni. Igyál sok vizet, és ha mégis muszáj venni egy palackot, használd újra!

A hónap folyamán konkrét tippek adunk, hogyan tudod elhagyni a zacskókat, műanyagszatyrot, a szívószálat és sok más egyszer használatos tárgyat, amire talán most még nem is gondolsz.

 
Ekkor kevesebb hulladék keletkezik. Te is megkönnyebbülsz, és a Föld is. Az Óceán pedig kifejezetten hálás lesz, de erről egy következő cikkben írunk!

Addig is néhány tény, amely hátha meggyőz: másodpercenként 1500 üres pillepalackot használnak az Amerikaiak, és naponta 500 millió műanyag szívószálat. Több millió tonna műanyag hulladék sosem kerül szelektív gyűjtőkbe, hanem nem lebomló szemétként szennyezi a környezetet a meleg hatására kiolvadó és a levegőbe jutó vegyi anyagokkal, és megbetegíti az állatvilágot. Műanyag zacskók használatában sajnos Magyarország is az élen jár. Az Európai Bizottság felmérése szerint 1 fő évente 514 műanyag zacskót használ fel, és ennek csak tizedét használja fel újra.* Ezért egyénileg nagyon sokat tudunk tenni.

Ne fogadd el, vagy használd újra!
Egyszerű a képlet: a kevesebb = több

 
Találkozzunk július 13-án a műanyagmentes napunkon! Részletek
Forrás:ec.europa.eu ec.europa.eu