Nemzetközi műanyagzacskó-mentes nap! Csatlakozz!

plasticfree daybejegyzéshez
Hogyan éljük túl a júliust szívószál és pillepalack nélkül?
2017.06.28
Segíts roma fiataloknak Bulgáriában!
2017.07.03
Show all
MŰANYAGZACSKÓMENTES COVER

Tudtad, hogy 8 éve már a műanyag zacskónak is van nemzetközi napja? Persze ezen a napon nem a zacskókat ünnepeljük, épp ellenkezőleg. Ezzel a nappal hívják fel a figyelmet civil szervezetek, közösségek, magánszemélyek világszerte arra az égető problémára, amit a mértéktelen műanyagzacskó használat okoz.De mi a baj az egyszer használatos műanyagzacskókkal?

Rosszak a bolygónak

100 évig tart míg lebomlanak és nem csak a környezetet szennyezik, hanem nagyon sok élő organizmust is.

Rosszul tervezettek

Nem tűnik nektek is teljesen értelmetlennek valami olyat gyártani, aminek a lebomlása 100 évig tart, mikor csak pár percig használjuk?

Egyszerűen nem esztétikusak

Az újra használható szatyrok, táskák sokkal szebbek és menőbbek is!

Drágák

A gyártók nem vállalnak felelősséget az általuk legyártott termék hatásáért. A műanyagzacskók gyártása nagyon olcsó, de a környezet zacskóktól való megtisztítása hihetetlenül drága folyamat.

Tisztességtelenek

A jövő generációi a műanyag zacskók által okozott szennyezést kénytelenek elszenvedni, anélkül,hogy abból bármi hasznuk származott volna.

Feleslegesen használják az energiát

A 95,5 millió műanyagszatyor 95 %-át az EU-ban véges erőforrásból, nyersolajból állítják elő.

Bejutnak az élelmiszerláncba

Az úszó műanyagot az állatok nagy része élelemnek gondolja, a lenyelt műanyag pedig rövidebb-hosszabb távon az állatok halálát okozza. A tengerben lévő porlasztott műanyaghulladék pedig bejut az élelmiszerláncba, így a mi testünkbe is.

De a világban vannak nagyon jó példák is, és egyre többen szállnak sikerrel harcba a műanyag zacskók számának csökkentésért vagy akár teljes betiltásáért.

Persze sok, kreatív újrafelhasználási módja létezik a zacskóknak, de sajnos ez csak egy álmegoldás, mert ettől a felhasználásuk ideje ugyan meghosszabbodik, de a számuk nem csökken.
Bangladesh volt az első ország, ahol államilag tiltották be az egyszer használatos műanyagzacskókat, őket követte többek kötött Eritrea, Ruanda, Nepál- és India egyes részei. Európában és a nyugati országokban főleg az ingyen zacskó megszüntetésével csökkentették a nejlonzacskók számát, 2016-ban Franciaország pedig teljesen kitiltotta a könnyű, kis szatyrokat az üzletekből.

De legtöbbet mi, fogyasztók tehetünk. Kezdd el ma!


Mondj nemet a műanyag zacskóra!

Vigyél magaddal vászonszatyrot és próbálj olyan helyen vásárolni, ahol csomagolás nélkül szerezheted be az élelmiszert, de akár a tisztítószerek is (piacok, vásárlóközösségek boltjai, csomagolás mentes boltok).

Július 3-án posztolj socila média oldaladon egy képet kedvenc vászonszatyrodról vagy nejlonzacskó mentes vásárlásodról a #műanyagzacskómentesnap hashtaggel, így egyre több ismerősödhöz juttathatod el az üzenetet.
Gyere el workshopunkra július 13-án, és nézd meg milyen sok alternatíva létezik a nejlonzacskóra.

Egy egészen pici erőfeszítés és már ma több száz évet spórolsz a földnek.