Így takaríts műanyag mentesen!

alternatíva
Rövid ABC a műanyag mentes élethez
2017.07.04
ételhordás
Így tárolhatod ételeid műanyagmentesen!
2017.07.10
Show all
takarítás

Készítsd el magad!Semmi szükség rá, hogy előre csomagolt csoda-takarítószereket vásárolj. Próbáld ki a saját termékeidet, amelyeket nagyobb kiszerelésben tudsz megvásárolni, többnyire kartonpapírba csomagolva. Az is lehet, hogy már valamennyi hozzávalód megvan otthon. Ruháinkból, ételeinkből, használati tárgyainkból, bútorainkból és lakásunk levegőjéből kimutathatóak a tisztítás-takarítás vegyszerei - még akkor is, ha nagyon alaposan és bő vízzel öblítettük őket. Szeretnénk megismertetni veled néhány olyan alternatívát, amely nem csak a környezetedet nem terheli, nem termel feleslegesen műanyagot, de az egészségedet sem károsítja, és nem maradnak utána "vegyszermaradványok".

Általános tisztítószer


Tölts meg egy régi permetezős üveget ecettel és vízzel. 1 rész ecethez adj 3 rész vizet.

Zsíros felületek, rongyok, kefék tisztítása


1 liter forró vízben oldott 3 evőkanál mosószóda a legzsírosabb tűzhelyet , csempét , linóleumot, wc-t megtisztítja. A piszkos kefék , konyharuhák, rongyok, szivacsok meleg, mosószódás, szappanos vízben könnyen tisztíthatók, szagtalaníthatók.

Általános fertőtlenítőszer


Tölts meg egy régi permetezős üveget 3 csésze forró vízzel, 3 teáskanál bóraxszal és 10 csepp eukaliptusz, citrom, vagy levendula olajjal.

Serpenyőre égett szennyeződés megtisztításához


Töltsd meg a serpenyőt egy rétegben vízzel, adj hozzá egy csésze ecetet és forrald fel. Vedd le a tűzről és adj hozzá két evőkanál szódabikarbónát (megjegyzés: ettől pezsegni fog). Ürítsd ki a serpenyőt és súrold ki.

Öblítő


Tölts egy csésze ecetet a mosógép adagoló tartályába az öblítés fázisában.

Kézi mosogatószer


Adj 4 evőkanál szódabikarbónát forró vízhez.

Mosogatószer mosogatógéphez


Keverj össze 1 csésze bóraxot, 1 csésze szódabikarbónát és fél csésze sót. Adj 1 evőkanálnyit a keverékből a mosogatógép „tabletta” adagolójába. Adj egy evőkanál ecetet a mosogatógép „öblítő” tartályába!

Vásárolj műanyag mentes tisztítószereket!Ha rohanásban vagy és mindenképp készen kapható tisztítószereket kell venned, akkor ezekre figyelj, ilyen termékeket keress:

• Műanyag csomagolás nélküli szivacs;
• Fa kefék, természetes anyagból készült sörtékkel;
• Mosódió, vagy dobozos mosószer a mosáshoz.

Kíváncsi vagy receptjeinkre? Kövesd honlapunkat! A Műanyag Mentes Július jegyében minden héten otthon, könnyen elkészíthető receptekkel és egyszerű technikákkal várunk.Gyere el alternatív csomagalásokat bemutató workshopunkra vagy hívj meg minket ökotisztítószer foglalkozást tartani és megmutatjuk a tintától a rágógumiig hogyan tudod eltávolítani a foltokat vegyszermentesen!
borítókép forrása mosódiós kép