Rád várnak a lengyel ovisok!
2017.09.21
2018-ban irány Dánia!
2017.10.02
Show all

Valószínűleg sokan hallottatok már róla, hogy 2018-tól meglehetősen nagy változások fognak bekövetkezne az Európai Önkéntes Szolgálat rendszerében. Bár még sok minden nem világos, szeretnénk ezekről a változásokról tájékoztatni titeket, hogy minél gördülékenyebben menjen az átmenet.

Miért kellett megváltoztatni a rendszert?
Jó kérdés. Nem tudjuk, hogy miért (pláne miért ilyen gyorsan) kellett megváltoztatni az EVS rendszerét. Tippjeink vannak, de tulajdonképpen az okok nagyjából lényegtelenek, a lényeg, hogy tudjon mindenki alkalmazkodni az új rendszerhez.

Pontosan mi fog változni?
Az első és legfontosabb változás az, hogy az EVS (European Voluntary Service) ilyen néven megszűnik létezni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a továbbiakban egyáltalán nem lesz ilyen program, csak azt, hogy a jövőben az önkéntes programok nagy része a European Solidarity Corps (ESC) keretein belül fog megvalósulni. Az önkéntes programok kikerülnek az Erasmus+ programból, és önállóan fognak a továbbiakban működni.

Mi az a European Solidarity Corps?
Egy olyan nemzetközi program, amely lehetőséget biztosít a fiataloknak arra, hogy külföldön önkénteskedjenek, gyakornokoskodjanak vagy dolgozzanak. Ez tehát egy lényegi változás lesz: az ESC keretein belül nem csak önkéntes, hanem gyakornoki és fizetett munkákat is meghirdethetnek a szervezetek. Az ESC céljairól itt olvashatsz bővebben.

Hogyan működik a program?
Először is minden jelentkezőnek (azaz jövőbeli önkéntesnek, gyakornoknak, dolgozónak) regisztrálnia kell az ESC adatbáziásba, amit ide kattintva érhettek el. A regisztráció során olyan információkat adhattok meg,amelyek segítik majd, hogy a nektek való projektet meg tudjátok találni (pl. érdeklődési kör, milyen jellegű munkát szeretnétek végezni, milyen tapasztalataitok vannak). Az adatbázis működése meglehetősen hasonlít egy álláskereső portál működéséhez: feltölthetitek például az önéletrajzotokat, korábbi YouthPassaitokat is. A fogadó szervezetek pedig feltölthetik a projekteket, amikre önkéntest, gyakornokot vagy dolgozót keresnek, és így akár ők is megtalálhatnak titeket a megadott információk alapján.
FONTOS: az ESC rendszerében csak akkor vehettek részt a programban, ha regisztráltatok az adatbázisba, ezért érdemes ezt minél hamarabb megtenni!
Az ESC-vel kapcsolatos háttér információkról itt olvashattok bővebben.

Gyakorlati kérdések



Mi kell ahhoz hogy részt vehessek egy ESC-programon?
Ebben a tekintetben nem fog sokat változni a rendszer: marad a korhatár, és továbbra is kell az EU-s (magyar küldőszervezethez magyar) lakcímkártya. Regisztrálni 17 éves kortól lehet az ESC adatbázisába, de a projekt megkezdéséhez be kell tölteni a 18. életévet, a felső korhatár pedig 30 év marad (tehát a 31. életév betöltése előtt be kell fejezni a projektet).

Hová lehet utazni az ESC keretein belül?
Alapvetően a program országokba (Program Countries). Az úgynevezett partner országokba (Partner Countries, mint pl. az észak-afrikai országok, a Nyugat-Balkán, Oroszország vagy Örményország) az Erasmus+ Volunteering programmal lehet majd utazni, ami az EVS-hez hasonlóan fog működni, és maradt az Erasmus+ keretein belül. Ide kattintva találtok egy listát a program és partner országokról.

Milyen hosszú egy projekt?
2-12 hónap közötti időtartamra lesznek meghirdetve a projektek. Hátrányos helyzetű fiataloknak 2 hét és 2 hónap közötti időtartamra is hirdethetnek projekteket.

Hogy működik a projektkeresés?
Először is regisztrálni kell a fentebb már linkelt adatbázisba, és kitölteni a legfontosabb adatokkal a profilodat. A rendszer működése még nekünk sem teljesen tiszta, de egy biztos: a rendszeren belül most már nem csak ti kereshettek magatoknak projektet, hanem a fogadó szervezetek is kereshetnek maguknak önkéntest, gyakornokot vagy fizetett munkaerőt. Ebben az esetben ők keresnek meg titeket egy projekt-ajánlattal és nektek kell visszajelezni, hogy érdekel-e az ajánlat, ezért érdemes jól átgondoltan és részletesen kitölteni a profilotokat regisztráció után!
A projektkeresési folyamat egyébként nagyban hasonlít az álláskereséshez: érdemes feltölteni az önéletrajzodat, illetve ha magadnak keresel projektet, akkor általában motivációs levelet is szoktak kérni. A szimpatikus jelentkezőkkel pedig általában Skype-on keresztül interjúznak a kiválasztás előtt.

Kell, hogy legyen küldő szervezetem?
Megint csak egy jó kérdés, amire sajnos nem tudunk egyelőre válaszolni. Mi is nagyon szeretnénk tudni.

Mikor mehetek ESC-projektre?
A pályázási rendszer a szervezetek részéről nagyon hasonlóan fog működni az EVS már elég jól bejáratott rendszeréhez: a szervezetek (civilszervezetek, állami szervezetek, önkormányzatok és cégek is pályázhatnak) évente több határidőre pályázhatnak megvalósítandó projektekkel, amik a fogadó szervezetektől függő időpontban fognak elindulni. Mivel a program némi csúszásban van, most úgy néz ki, hogy az első ESC-résztvevők 2019. elején kezdhetik meg a projektjeiket - addig marad az EVS már jól ismert pályzásái rendszere.
Milyen projekteket fognak meghirdetni az ESC keretein belül?
A tematika nagyon hasonló lesz az EVS-programéhoz: hátrányos társadalmi helyzetű csoportokkal (pl. menekültek, menedékkérők, sérültek, kisebbségi csoportok) való munka, emberi jogok és aktív állampolgárság, katasztrófa-megelőzés és helyreállítás (mindig szakértők társaságában, speciális biztonsági intézkedésekkel, és sosem közvetlenül katasztrófa utáni mentési akciókban!), környezet- és természetvédelem, egészség, oktatás, sport, kultúra, vállalkozások... a részletes listát magyarázatokkal itt találjátok.

Van átjárás az EVS és az ESC között? Ha voltam EVS-en, mehetek ESC-projektre is?
Még egy kérdés, amiről egyelőre nem találtunk hivatalos információt. Az mindenesetre elég valószínű, hogy ha önkéntesként nem is, de gyakornokként vagy fizetett munkaerőként részt vehettek ESC-projekten akkor is, ha már EVS-szel önkénteskedtetek korábban.

Mi jár nekem az ESC program alatt?
Önkéntesként hasonló juttatások járnak neked, mint az EVS programban: egyszeri oda- és visszaút, szállás, étkezés, biztosítás, valamennyi zsebpénz. Gyakornokként munkaszerződést fogtok kötni a fogadó szervezettel, illetve ezen felül az esetek többségében fognak valamennyi megélhetési hozzájárulást is biztosítani. Fizetett dolgozóként a munkaszerződésben megállapított fizetésből nektek kell majd fedezni a saját költségeiteket. Ha az utóbbi kategória érdekel benneteket, akkor érdemes átböngészni, hogy milyen feltételekkel lehet munkába állni az egyes EU-országokban.
Igyekeztünk összeszedni a fellelhető információkat, de elképzelhető, hogy elsiklottunk valami felett, vagy éppen rosszul értelmeztünk valamit. Ahogy az is előfordulhat, hogy valamilyen új információ fogja elkerülni a figyelmünket. Ezért arra kérünk, hogy ha van valamilyen információd az ESC-vel kapcsolatban, ami másoknak is hasznos lehet, akkor oszd meg velünk az evs@messzelato.hu címen!
Ha valami nem világos az itt leírtakból vagy felmerül valamilyen kérdés, ugyanezen a címen tudtok keresni minket.