5 ok, amiért érdemes a tárgyainkhoz fűződő viszonyunkat felülvizsgálni

Rustic Mornings
Fenntartható fejlődésről Svédországban
2017.11.20
Uniting Youth for Ecoutourism – Erasmus+ képzésen jártunk
2017.11.22
Show all
targyaink_cover
Elindítottuk Simply Living eseménysorozatunkat, aminek célja, hogy az életünk fontos mozgatórugóit vizsgáljuk meg. Első alkalommal a tárgyainkhoz fűződő viszonyunkról, a felhalmozásról és gyűjtögetésről, valamint a szelektálás nehézségeiről beszélgettünk Cserta Szandrával a Kívül Belül Boldogság csapatából. Az eseményre hulladékmentes eszem-iszommal is készültünk, amihez csak pár textilszatyor kellett a piacon és saját doboz a hummusznak.
Miközben próbáltunk elegánsan annyit enni a hummuszból és a tejfölös mártogatósból, amennyit csak tudtunk,elég sokat tanultunk a boldog otthonról Szandrától. Ezúton is nagy-nagy köszönet neki, amiért ennyi inspirációt és motivációt adott! Elmondjuk, nekünk mik voltak a legfontosabb érvek, amikért igenis érdemes otthon is egyszerűsíteni.


1. Nagyon könnyen a tárgyaink rabjává válunk.

Nagyobb fizetésért többet dolgozunk, hogy minél több dolgot meg tudjunk venni, amikről utána gondoskodnunk kell, amivel csak még több idő megy el. De vajon melyik ponton is szerepelt, hogy élvezzük is őket…?


2. A kevesebb több.

Szandra is az önkéntes egyszerűségben látja a boldog, stresszmentes otthon kulcsát. Azt vallja, hogy ha kevesebb tárgyad van, akkor kevesebb dolog miatt kell idegeskedned, vigyázni rá, biztosítást kötni, ápolni, megjavíttatni, takarítani, pakolni ide-oda szezononként.


3. Nagyobb jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy az emberek a tárgyaink alapján határoznak meg minket, mint valójában.

Számos kísérlet bizonyítja, hogy pl. a ruhatár drasztikus egyszerűsítése sokszor hosszú hetekig, hónapokig fel sem tűnik a környezetünknek és hatalmas terhet vesz le a viselő válláról. Ha ez megfelel az Amerikai Egyesült Államok előző elnökének, akkor ki tudunk vele egyezni mi is.


4. Naponta átlagosan 30-35 ezer döntést kell meghoznunk.

Természetesen ebben a számban benne van a zokniválasztástól a házvásárlásig minden döntésünk. Azonban életünk és értékeink, tárgyaink egyszerűsítése nélkül sokkal nagyobb részét uralják a tárgyaink, mint a valóban fontos kérdések. Kevesebb idő, energia és fókusz juthat a valóban meghatározó kérdésekre.


5. A felesleges tárgyaink vizuális zajjá válnak.

Ettől pedig az otthonunk békessége valahol a konyhapulton tornyosuló évekkel ezelőtti újságok és szórólapok tornya alatt leledzik…


Az otthonunk átvizsgálása nem egyszerű feladat, viszont megéri.

A lakás fellélegzik, jut időnk egymásra, a családra, a hobbinkra. A kezdéshez egy jó nagy adag motiváció (Szandrának szuper videói vannak!) és kitartás kell, azonban egy olyan élményközpontú és valóban a mi pihenésünket szolgáló otthont nyerünk, amiben egyszerűen jó lenni. Hogyha pedig átrágtuk magunkat a tárgyaink halmazán, egészen biztos, hogy tudatosabban engedünk be újabb tárgyakat az életünkbe.


Következő Simply Living eszmecserénk témája az idő lesz januárban, vendégünk Faragó Ági, egyszerűbb gyermekkor tanácsadó.


Faragó Ági (szimplan.hu) saját meghatározása szerint "eléggé vegetáriánus, viszonylag környezetvédő, igyekvő kötődő nevelő, színeket szerető, kicsit kocka, lelki békét kereső, idealista". Vele a kiszámíthatóbb időbeosztásról, tervezésről, a család mellett az énidő fontosságáról és tényleges betartásáról beszélgetünk. Nem is kezdhetjük jobb témával az újévet, csináljunk időt a fogadalmak betartására!
Figyeljétek a Facebook oldalunkat, mert a limitált férőhelyeink miatt a belépés ezen az eseményen is regisztrációhoz kötött.
 
Támogatásoddal még több hasonló eseményt tudunk szervezni. És még többet tudunk együtt enni!