Évzáró beszélgetésünk Rob Greenfielddel az egyszerűsítésről

simply_living_ido_blog_header
Simply Living eszmecserék // Idő
2017.12.12
IMG_6024_2
Egyszerűbb gyermekkor… és felnőttkor?
2018.01.22
Show all

Talán legnagyobb rendezvényünkkel zártuk a 2017-es évet. Magasra tettük a lécet, egy világszinten ismert és meghatározó zöld aktivistát hívtunk meg, aki meghökkentő akcióival és projektjeivel hívja fel a figyelmet a túlfogyasztás okozta problémákra és az egyszerűbb életmódra mint lehetőségre. Ő Rob Greenfield.


Esténk témája az egyszerűség és az élelmiszerhulladék volt, nagy öröm volt számunkra, hogy az Élelmiszerbank is előadást tartott.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005 óta foglalkozik azzal, hogy nagyvállalatoktól megmentett, fogyasztásra tökéletesen alkalmas, de valamilyen okból kereskedelmi forgalomban nem eladható élelmiszereket juttat el rászorulóknak. Idén, 2017-ben közel 8.000 tonna élelmiszert juttatott el 300.000 rászorulóknak a velük kapcsolatban álló 300 jótékonysági szervezet segítségével. Ez az összefogás példaértékű, számunkra mindig egy nagyon pozitív példát jelentett az Élelmiszerbank munkája.

Ha azt gondoltuk eddig, hogy az élelmiszerpazarlás egy főleg nyugatabbi országokat érintő "úri hóbort", sajnos be kellett látnunk, tévedünk. Az élelmiszerpazarlás Magyarországon is egy komoly probléma. Megdöbbentő adatokat közölt velünk Újhelyi Katalin, az Élelmiszerbank munkatársa a magyarországi élelmiszerpazarlásról.

Élelmiszerhulladék Magyarországon

  • • 1.8 millió tonnányi élelmiszerhulladék

  • • ennek 42%-a a háztartásokból kerül ki

  • • egy magyar lakos 68 kg élelmiszerhulladékot termel évente

  • • amit kukába dobunk: főtt étel, péktermékek, zöldségek és gyümölcsök, tejtermékek.
  • • a hazai élelmiszerhulladék 50%-a elkerülhető lett volna...

    ...de hogyan?

Hogyan csökkentsük otthon az élelmiszerhulladékot?

  • Felkészült vásárlás: bevásárlólista, a menü megtervezése
  • Tudjuk, mit jelent a "fogyasztható" (a dátum után már nem biztonságos a fogyasztása) és a "minőségét megőrzi" (a dátum után is fogyasztható a termék) dátum!
  • Szagolj és kóstolj! Ha valami nincs rendben, érezni fogod!
Kiemelkedően fontos eseményként tekinthetünk rendezvényünkre, mert nem csak a hazai helyzetről kaptunk egy átfogó és hiteles képet, hanem egy merőben más aspektusból is meg tudtuk vizsgálni a túlfogyasztás, pazarlás, hulladék kontra egyszerűsítés kérdését, amit Rob Greenfield előadásának köszönhetünk.

Előadásában mesélt nekünk az életéről, projektjeiről és arról, hogy hogyan lett egy milliárdosnak készülő, bulizó és túlhajszolt 30-asból egy önmagát és örömét az egyszerűségben meglelő aktivista. A projektjei önmagában is lebilincselőek, azonban ez a folyamat volt számunkra talán a leginspirálóbb és legelőremutatóbb, amin átment.
Egy átlag amerikainak 300.000 tárgya van, neki 111 darab. Mindez belefér egy iciri-piciri házba, amit a legtöbben maximum szerszámos fészernek használnának a kert végében, ám Rob maximális kényelemben él benne. A 111 darab tárgya egyike egy bambusz bicikli volt (sajnos ellopták időközben), ezzel biciklizte át az Egyesült Államokat, közel 7.600 km-t tett meg, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy egy autós közlekedésre épült és berendezkedett országban is lehet környezetbarát módon közlekedni. Útja során magával "cipelte" hulladékát is, ami alig 1 kg-ot tett ki a 104 nap alatt.
Legismertebb azonban talán a "Trash me" kampányáról. A kampány során egy hónapig egy átlag amerikai életét élve bevásárolt, utazott, pizzát rendelt, élte mindennapjait. Azonban az így termelt hulladékát nem a kukába dobta, nem is foglalkozva vele egy másodpercig, hanem szépen elmosva magán hordta. A ruhájára erősített szemeteszsákok egyre nagyobbak lettek, a közlekedés és a mindennapi élet egyre nagyobb kihívást jelentett neki - ahogyan a Földünknek is.

Ez csak egy pár a meghökkentő, már-már polgárpukkasztó, de mindenképpen extrém kalandjai közül, amikkel csupán egy célja volt: megmutatni az embereknek, hogy mivel jár a túlfogyasztásunk. További információt itt találtok életéről, kalandjairól, projektjeiről: robgreenfield.tv

Előadásában hangsúlyozta, hogy nem várhatunk másokra, nekünk magunknak kell azt a változást elindítani, amit szeretnénk látni a világban. Mottója is ez: "Be the change!" .Hogy segítsen mindenkinek ebben, sok-sok tippet oszt meg csatornáin, ebből egy párral mi is szeretnénk nektek segíteni. Ne feledjétek, ha csak egyet is át tudtok ültetni mindennapjaitokba, már nagyon sokat tettetek! Válasszatok olyat, ami kényelmesen beépíthető a ti életetekbe!

Büszkék vagyunk rá, hogy egy ilyen eseménnyel tudtuk zárni az évünket. Mi csillogó szemekkel és tettre készen várjuk az újévet.
Hogyha ennyien vagyunk, akik tenni szeretnénk, akiket érdekel a környezetünk védelme, tetteink természetre gyakorolt hatása és ezáltal a saját életünkben elérhető harmónia, ott már baj nem lehet.
Alig várjuk, hogy jövőre belekezdjünk következő nagy terveinkbe, legyetek velünk 2018-ban is!
 
 
Kérjük, támogasd a Messzelátó Egyesület munkáját adományoddal, hogy még több hasonló eseményt tudjuk szervezni.