Egyszerűbb gyermekkor… és felnőttkor?

Évzáró beszélgetésünk Rob Greenfielddel az egyszerűsítésről
2017.12.14
testido_blog
Simply Living eszmecserék // Testidő
2018.01.24
Show all
IMG_6024_2

Második Simply Living esténken az IDŐről, a ritmusról beszélgettünk a felnőttek és gyerekek életében, meghívott előadónk volt Faragó Ági, a Szimplán blog írója és egyszerűbb gyermekkor tanácsadó.

Sok témát érintettünk Ági előadásán, kaptunk egy átfogó képet arról, hogy mennyi minden befolyásolja az időbeosztásunkat, a mindennapjaink ritmusát, valamint a gyerekes szülők is belekóstolhattak az egyszerűbb gyermekkor alapjaiba.

Az előadást egy igazán fontos megállapítással kezdtük. Életünk percei a legfontosabb fizetőeszközünk. Ez az, amiből nem tudunk többet „csinálni”, ezt nem tudjuk megtöbbszörözni. Ebben a kontextusban érdemes elgondolkoznunk, hogy valóban úgy éljük-e életünket, ahogyan szeretnénk? Vannak kötelezettségeink, amiknek muszáj eleget tennünk, de valóban minden vasárnap muszáj kitakarítanunk a lakást, illik havonta felhívnunk Etelka nénit és mindenhol ott kell lennünk?
Nem csak mi fáradunk el ebben. Nem csoda, hogy ha a gyerekeket túl sok inger éri, túl sok a program és túl gyors a mindennapok ritmusa, akkor túlterheltek és stresszesek lesznek. Így például a túl sok fejlesztő foglalkozás pont a kívánt fejlődést nehezítheti meg számukra. A gyerekeknél a szabad játék fejleszti a kreativitást, a gondolkodást, a szociális készségeket, emellett oldja a stresszt. Ez az eszközük arra, hogy kijátsszák magukból a feszültséget, ezért mindennapjaikban erre mindenképp időt kell hagyni, javasolja Ági.
A szabad játéknak a felnőttek életében a kreatív idő felel meg. A mi életünkben is meg kell teremteni a lehetőséget a „játékra”, hogy valamit csak azért csináljunk, mert egész egyszerűen élvezzük és feltölt, ami kiszakít minket a dolgos hétköznapok valóságából, ahol álmodozhatunk, ahol alkothatunk, próbálkozhatunk, kísérletezhetünk – tulajdonképpen engedélyt adunk magunknak, hogy újra játsszunk.

Ági remekül ráérzett arra a kérdésre, ami szinte mindenki fejében ott motoszkált ezt hallva. Hogy teremtünk erre lehetőséget? A válasz a reális tervezés. Fel kell tudnunk mérni, hogy mivel töltjük el időnket, mi és családunk egyaránt, és ebből mi fontos számunkra az értékeink szerint. Amelyik tevékenységünk, programunk nem tartozik ebbe bele, törekednünk kell rá, hogy csökkentsük. Delegálással, nemet mondással, akár segítségkéréssel. Empatikus, de határozott fellépéssel, indoklással, de magyarázkodás nélkül.

Ezzel jó esélyünk lehet egy olyan napirend és ritmus kialakítására, ami minket szolgál.
A gyerekek esetében ennek kulcsa az Egyszerűbb gyermekkor koncepciójában rejlik.

Ennek célja segíteni, hogy „kialakítsunk egy békés közeget a gyermekeink számára, amelyben önmaguk lehetnek és a saját tempójukban fejlődhetnek” – vallja Ági. Ennek egy része csupán az időbeosztás és a ritmus az életünkben, de további két fő területet vizsgálhatunk felül, akár Ágival, mint Egyszerűbb gyermekkor tanácsadóval is.

A képeket készítette Ádám L. Köszönjük!
Kérjük, támogasd a Messzelátó Egyesület munkáját adományoddal, hogy még több hasonló eseményt tudjuk szervezni.