31664596_228672821215001_547149004962529280_o
Hulladékmentes hangolódás a Simplicity Fesztivál 2018-ra!
2018.05.07
sc_blog_zw
A fesztivál, ami után nem fulladtunk bele a szemétbe
2018.06.16
Show all
kép2

SimpliCity: az útkeresés fesztiválja

Háromszáz útkereső gyűlt össze június első szombatján A Grundon, hogy a SimpliCity Fesztiválon inspirációt gyűjtsön a minimalista életmódváltáshoz. A rend, a harmónia és a tudatosság fesztiválján a résztvevők megtapasztalhatták, hogy a mai városi rohanó életünkben a kevesebb mindig több, a kicsi tényleg szép. Ebben a képes beszámolóban megmutatjuk, hogy mi történt Budapest első minimalista és hulladékmentesen szervezett fesztiválján, és a visszajelzésekből idézve, a résztvevők saját szavaikkal mesélik el, hogy mit éltek át a fesztiválon.

A SimpliCity Fesztivál 300 résztvevője és több mint 30 előadója maga is útkereső volt. Ez az út az önismeret útja, egy új életmód felfedezésének az útja, ami kivezet a kényszerű fogyasztás és halmozás bűvköréből.
A fesztivál célja az volt, hogy a résztvevők irányjelzőket tűzzenek le a személyes útjaikon és tudatosabban haladjanak tovább. Ebben az előadók (bloggerek, vloggerek, szakemberek) voltak segítségükre, akik személyes példákkal, tanácsokkal szolgáltak 3 fő témában: az idő, a pénz és a tárgyaink területén.
A fesztiválhangulat családias és leplezetlen volt. Kis workshopokon indulhattak útjaikra a résztvevők. Nem kellett viselkedni, menő cuccokban lenni, sőt épp az volt a menő, ami a hétköznapokban cikinek tűnhet, amit a munkatársak vagy családtagok hóbortnak tartanak vagy nem értenek. Mert a minimalizmus útja kiszabadulás a reklámok által megálmodott világból. Az önként vállalt egyszerű életvitelben nem bamba követői vagyunk egy divatnak vagy társadalmi elvárásnak, hanem mi hozunk döntéseket a saját értékeink mentén, és olyan dolgokra költjük az időnket, pénzünket, amelyek hozzájárulnak a hosszútávú boldogulásunkhoz. ket?

De hogyan segítette a fesztivál ebben a résztvevőket?
"Végre egy olyan rendezvény ahol az volt a normális, hogy nem pazarlunk, nem termelünk szemetet és igazán fontos dolgokról beszélhetünk ill. tanulhatunk egymástól.”
„ Fantasztikus ...fesztiválhangulat, mégis baráti és családias volt minden. Programok, amik inspirálnak, elgondolkodtatnak, tanítanak, megnevettetnek, feltöltenek, összekapcsolnak. Az érzés, hogy nem vagyunk egyedül, másokat is érdekel a téma, és erről nagyon jó beszélgetni, ötletelni.”
Tárgyaink
A fesztivál egyik fontos témaköre a „tárgyaink” voltak. Sokszor tárgyakkal jutalmazzuk magunkat, rengeteg felesleges dolgot vásárolunk és halmozunk fel. A fesztiválon az IKEA támogatásával bemutattunk egy minimalista és hulladékmentesítő konyhát, egy gyerekszobát, egy irodai enteriőrt és egy kapszulagardróbot, amikből láthattuk, hogy milyen egyszerűen és rendezetten tudunk élni kevesebb, de valóban szükséges tárggyal letisztult terekben. Több előadás volt, amely az otthonszervezésben, szelektálásban, hulladékmentesítésben segítette a résztvevőket. Nagyon népszerű program volt a színtanácsadás is.
“Izgalmas élmény volt elvonatkoztatni az évtizedek óta rögzült preferenciáimtól, megtalálni azt a néhány színt, ami valóban jól áll. A következő feladat ezekből egy kapszulagardróbot kialakítani.” Faragó Ági (egyszerűbb gyermekkor tanácsadó, Szimplan.hu)
Döntéseink az idő - pénz tükrében

A minimalizmus, vagy más néven az önként vállalt egyszerű élet, a tudatos ember sajátja, aki igyekszik túllépni a megfelelési kényszerén, aki felelősséget vállal a saját életéért és tágabb környezetéért. A 30 órányi előadás és workshop abban segítette a résztvevőket, hogy feltérképezzék, mi az, ami valóban fontos számukra az életükben, és hogy olyan hétköznapokban is használható megoldásokat kapjanak, amely segíti őket, hogy valóban ezekre a fontos dolgokra szánják a pénzüket és az idejüket. Mert amikor eldöntjük, hogy mire szánjuk a mindig kevésnek tűnő pénzünket és időnket, akkor egyfajta értékrend, életmód mellett döntünk. Kérdés, hogy meghozzuk-e ezeket a fontos döntéseket vagy csak sodródunk? Németh Gergely szervezetpszichológus előadása épp döntéseink nehézségéről és döntési folyamatainkról szólt.
A Waldorf tanár Kovács Dani a reggeli családi ritmus kialakítását segítő workshopján a résztvevők párokban gyakorolták az értő figyelmet. A “támogató szülőtárs” elképzelt szerepében fontos nevelési témákban hallgatták meg egymást és adtak megerősítést arra, ami most is jól és kiforrottan, természetesen és egyszerűen ismételnek otthon napról napra.
Zalaba Krisztián időnk jó beosztásához adott azonnal bevethető eszközöket, hogy ne ússzon el a napunk, és hogy tudatosítsuk, milyen dolgok visznek örömet az életünkbe és többet foglalkozzunk ezekkel.
Takács Szabolcs a 35. születésnapján úgy döntött, hogy nyugdíjba megy, és megél a korábban félretett pénzéből. Azt osztotta meg a hallgatókkal, hogy ehhez az életmódhoz sokkal kevesebb pénz elég, mint azt a legtöbben gondolnánk, és hogy tudatos tervezéssel, költségeink tudatos leszorításával ez bárki számára elérhető.
A további előadások: ITT
“Az érzés lengte át a fesztivált, hogy együtt, közösen jobbá tehetünk valamit: az egyszerűséggel tehetünk a jobb, minőségi életért, kapcsolatokért, munkáért, digitális térért, sőt, a bolygónkért. A felismerése és elfogadása annak, hogy a kevesebb, az egyszerűbb, a tudatosabb az tényleg több, jobb, minőségibb lehet, ha teszünk érte.”
A szemét kérdés
A SimpliCity volt Budapest első hulladékmentesen rendezett fesztiválja, ahol arra kértük a résztvevőket, hogy hozzanak magukkal kulacsot, dobozt az ételmaradékoknak, mert az egyszerű élet szerves és természetes része az ökotudatosság. A fesztiválnak helyet adó A Grund bár is lecserélte a hulladéktermelő tárgyakat: nem voltak szívószálak, eldobható poharak, műanyag evőeszközük. Sőt kukák sem. Az emberek maguk tapasztalhatták meg, hogy milyen egy nap, amikor nem termelnek szemetet, és ha otthonról hoztak be hulladékot, akkor azt haza is kellett vinniük.
„Nagyon jól éreztem magam, nagyon sokat tanultam és határozottan jó hatással vagytok rám, mert rengeteg dolgot megváltoztattam az életemben és a családoméban, a fesztiválra való felkészülés alatt: pl.. nem kérünk szívószálat, nem veszünk palackos vizet, mert van kulacsunk, elkezdtünk komposztálni, szappant használunk. lassan kivonva a többi műanyagba csomagolt vegyi anyagot a forgalomból...:)”
A hulladékmentes élményhez és az egyszerűség bemutatásához hozzájárultak a hulladékkartonra kézzel festett irányítótáblák, a söröskupak-tombola, a mosdókban elhelyezett pamuttörölközők, a Lush csomagolásmentes tömbszappanjai, samponjai és tusfürdői is. A szervezőket nem előregyártott pólóikról lehetett felismerni, hanem használt pólókból készített szivárvány színű textilnyakláncaikról. Az öko-piactéren gyűlt össze a forgatag a szünetekben, ahol kisvállalkozók és kiskereskedők mutatták be az ökotudatos és a minimalista élet praktikus alapkellékeit a mosható pelenkától az ökokozmetikumokon át a textilzsebkendőig, környezetbarát, tartós és helyi alternatívát mutatva ezzel azokra a termékekre, melyeket a hétköznapokban használunk.
“Az érzés lengte át a fesztivált, hogy együtt, közösen jobbá tehetünk valamit: az egyszerűséggel tehetünk a jobb, minőségi életért, kapcsolatokért, munkáért, digitális térért, sőt, a bolygónkért. A felismerése és elfogadása annak, hogy a kevesebb, az egyszerűbb, a tudatosabb az tényleg több, jobb, minőségibb lehet, ha teszünk érte.”
A biztonságot adó közösség
Sokan keresünk olyan közösséget, amely segít eligazodni a világban, amely befogad, amely közös értékrenden alapszik. A SimpliCity Fesztivált mindössze három fős pici csapatunk, a Messzelátó Egyesület szervezte negyven önkéntes összehangolt munkájával. Szeretnénk összekötő kapocs lenni a tudatos életmódváltók között és szeretnénk felépíteni Magyarország első minimalista mozgalmát. Itthon még keresik egymást az útkeresők, de világszerte több millióan vallják magukénak azt az életmódot, amely

- önként vállalt, egyszerűségen,
- ökotudatosságon és
- az emberi odafigyelésen alapszik.
Egy ilyen közösség biztonságot nyújt a belső növekedéshez, amelyben otthon érezhetjük magunkat.
„Egyszerűen JÓ volt ott lenni. Megosztani - mert igazán figyeltek rám, másokat meghallgatni - mert figyeltünk egymásra. Egymástól tanulni, inspirálódni, kapcsolatokat találni. Meg persze biztatást, hogy ha kilépünk a "való világba", ne csüggedjünk, mert vagyunk és egyre többen leszünk.”
"Számomra fontos, hogy nyitott és őszinte találkozásokban lehessen részem, a SimpliCity Fesztivál 2018-on a sok inspiráló előadás mellett volt lehetőségem a szünetekben is kapcsolódni szavakkal és szavak nélkül is."
„Idegenekként érkeztünk és „ismerősként” távoztunk, hiszen a közös élmények, csoportmunka, játékok, és a szünetekben lévő kötetlen beszélgetések összekötöttek bennünket.”

A Messzelátó Egyesület tagjai hisznek benne, hogy a minimalista életmód által visszanyert egészség, szabadság és idő harmóniát teremt egyéni, társadalmi és gazdasági szinten is.
A Messzelátó csapata egyesületként társadalmi hatást szeretne elérni, boldogabb, kiegyensúlyozottabb, ökológialag is tudatosabb embereket látni Magyarországon, ami lehetővé teszi, hogy se magunkat, se más élőlényeket, se a természetet ne zsákmányoljuk ki.

Ehhez kapcsolódóan szerveznek előadásokat, összejöveteleket, filmvetítéseket. És már tervezik a jövő évi SimpliCity fesztivált.

A képekért köszönet fotósainknak: Biljarszki Dánielnek, Kocsány Kornélnak, Bán Attilának és Szén Jánosnak
Kérjük, támogasd a Messzelátó Egyesület munkáját adományoddal, hogy még több hasonló eseményt tudjuk szervezni.