A fesztivál, ami után nem fulladtunk bele a szemétbe

kép2
SimpliCity: az útkeresés fesztiválja
2018.06.11
simplicity_festival_2018.06.02-6kisebb
Milyen lenne az otthon felesleges tárgyak nélkül? Megmutattuk egy mini kiállításon.
2018.07.04
Show all
sc_blog_zw

A fesztivál, ami után nem fulladtunk bele a szemétbe

Hogyan jut el egy környezetvédő szervezet a minimalizmusig? Miért pont a minimalizmus? Kell, hogy ez hulladékmentes legyen? Minden, ami minimalista, az hulladékmentes, de nem minden hulladékmentes, ami minimalista? Hogy van ez?

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ az első SimpliCity Fesztiválon A Grundon, ahol 300 embernek mutathattuk meg, hogy milyen egy napot eltölteni hulladék nélkül és milyen alternatívák léteznek, itt Budapesten is, a fenntarthatóbb, ökobarátabb mindennapok kialakítására.

A minimalista életmód és hulladékmentesség szorosan összefüggnek, hiszen a feleslegesről való lemondás, ennek tudatos visszautasítása jelenti mindkettő alapját. Ugyanúgy nemet mondunk az egyszer használatos és felesleges csomagolóanyagra, mint ahogyan a felesleges kacatokra, vagy akár az időrabló tevékenységekre. A fesztivált szervező csapatunk, a Messzelátó Egyesület környezetvédő szervezetként nem is tehette ezt másként, és boldogok vagyunk, hogy olyan kiállítók és partnerek csatlakoztak hozzánk, akik ugyanebben hisznek.

Hulladékcsökkentésünk partnereink és kiállítóink nélkül nem sikerült volna. A mosdóban keletkező hulladék csökkentésében partnerünk volt a Lush, aki meztelen szappanjaival mutatta meg, milyen könnyű a felesleges csomagolást elhagyni. A Grund támogatott minket abban, hogy az egész napos étel- és italfogyasztásunk hulladék nélkül, vagyis szívószál, zacskós cukor, PET-palackok és eldobható tányérok, poharak, evőeszközök nélkül történhessen.
 
 
Így készült a programtábla A Grundon keletkezett papírhulladékból, ezért használtunk a karszalag helyett pecsétet és a programokon, workshopokon sem keletkezett hulladék.

Az otthonunk egyszerűsítésének és hulladékmentesítésének zászlóshajójaként jelent meg az IKEA, akik támogatásával és szakértelmével berendezhettünk egy minimalista otthont, a Hulladekmentes.hu segítségével pedig környezetbarát és hulladékcsökkentő megoldásokat és láthattunk.
Ebben helyet kapott egy egyszerűbb gyermekszoba, egy minimalista kiskonyha és egy kicsi, de minden igényt kielégítő kényelmes munkatér, valamint egy látványos kapszulagardróbbal kiegészülve, amit Mengyán Eszter (Holyduck.hu) állított össze kifejezetten a fesztiválra.

A fesztivál résztvevőit egy online hulladékmentes hangolódásra, majd a helyszínen a kaland igazi kipróbálására hívtuk. Textilszalvétával, kulaccsal és ételhordó dobozzal felszerelkezve érkezett mindenki, hogy együtt, 300-an tegyünk a célért!

A mini ökopiactér kiállítói is mind-mind elhivatott, pici vállalkozások, akik saját termékeikkel mutatják meg, hogy a hulladékmentes és többször használatos tárgyak felérnek egy-egy design termékkel. Saját és családjuk igényeiből kiindulva, hosszú évek tapasztalatai alatt tökéletesítve alkották meg termékeiket, törekedve a legmagasabb minőségre, a legökologikusabb anyagok használatára és a tartósságra. Ilyen volt a saját készítésű, prémium minőségű kozmetikai termékeket árusító Fleur de Lin is, aki széles termékkínálat helyett pontosan azokkal és annyi termékkel érkezett, amivel a bőrápolás minden feladata ellátható.
Partnereinknek, kiállítóinknak és a résztvevők nyitottságának és kalandvágyának köszönhetően így több százan tölthettünk el egy napot felesleges hulladéktermelés nélkül, több száz műanyag poharat, minimum 150 műanyag evőeszközt és tányért, megszámlálhatatlan papírtörlőt, zacskós cukrot és műanyag zacskót megspórolva.

Amellett, hogy a Messzelátó Egyesület igazi közösség- és értékteremtő eseménnyé emelte a SimpliCity Fesztivált, hiszünk abban, hogy egy új korszak is elkezdődhet a fesztivállal: a tudatosabb, kevesebb hulladéktermeléssel járó fesztiválozás korszaka. Hiszen a kicsi szép, a kevesebb pedig több!

Olvasd el fesztivál beszámolónkat is: ITT
Kérjük, támogasd a Messzelátó Egyesület munkáját adományoddal, hogy még több hasonló eseményt tudjuk szervezni.