borítókép_kihívás
Így alakíts ki kapszularuhatárat!
2018.09.25
kicsikep
Új ruhák, vásárlás és költekezés nélkül? Így szervezz ruhacserét!
2018.10.08
Show all
képteruecost
Megdöbbentő lelkesedéssel tölt el minden apró lépés, amit egy környezettudatosabb élet felé teszek. Ember még nem örült úgy kimérős olajnak, mint én, esküszöm. Viszont ha arra gondolok, hogy lassan egy melegebb kabátot kell vennem, kiver a hideg veríték. Csak plázát ne, könyörgöm. És dohos turkálót sem. Tudtam, hogy kell lennie megoldásnak, így elmentem a Messzelátó estéjére, amit a divatiparnak szántak.
A The True Cost című film vetítésével kezdtük, ami a fast fashion igazi arcát mutatja meg. Közel százan ültük végig a filmet egy hang nélkül. Végignéztük a felvételeket a 2013-as bangladesi Rana Plazában történt gyárbalesetről. Némán hallgattuk a gyári munkásokkal készült interjúkat, ahogyan az embertelen munkakörülményekről mesélnek. Hosszú percekig néztük, ahogyan a mérgező festék csak ömlik és ömlik a vizekbe.
 
 
Láttunk azonban olyan példákat, amik megmutatták, hogy igenis van előre, számos olyan alternatíva létezik, ami az etikus ruhagyártást lehetővé teszi még a piacgazdaság diktálta fenntarthatatlan tempó mellett is.
Számos külföldi példát látva felmerül a kérdés: mi a helyzet itthon? Még van Aranypókunk, már rengeteg H&M-ünk és annál is több használt ruhaüzletünk – bálával, külföldről, címkével, jó áron. A kerekasztal-beszélgetésen Walek Gabival, a Fashion Revolution Hungary hazai koordinátorátorával, Mengyán Eszterrel, a fenntartható divattal foglalkozó Holyduck! bloggerével és Balla Gabi stílustanácsadóval, stylisttal beszélgettünk erről.
 
 
 
Leszögezték, hogy a hazai helyzet sokkal jobb, mint a fast fashion márkák kinti gyáraiban tapasztalható állapotok. Bár a hazai textil- és ruhaipar látott már szebb napokat is, a dolgozókat szakszervezet, EU-s szabályok és törvényileg meghatározott minimálbér védi. Már rengeteg olyan hazai ruha- és kiegészítőtervezőt találunk, akik a fast fashionnel szemben minőséget, egyediséget, fenntartható és etikus gyártást kínálnak a termékeikkel. Igen, magasabb áron, de nem mállik szét az első szezon után, nem jön szembe az utcán és készítése során a dolgozókra és a környezetre is figyelemmel voltak.
Balla Gabi azonban elmondta, hogy tapasztalatai alapján itthon még ez korántsem gyakori, még ha elérhetők is etikus márkák. Hazánkban még a a presztízs számít: fontos, hogy mit viselünk, a világmárkák még mindig elsőbbséget élveznek. Ha azonban valamit már megvettünk, azt többször hordjuk, legrosszabb esetben elcseréljük vagy elajándékozzuk. Az amerikai vásárlók többsége ezzel szemben átlagosan három alkalom után kidobja a ruhát. Három alkalom.
Mit tudnak tenni azonban azok, akik nem szeretnének vagy tudnak egy vagyont áldozni a fenntartható öltözködésre? A lehető legegyszerűbb a megoldás: használjuk azt, ami van – javasolta Mengyán Eszter. A meglévő ruhatárunk olyan kincseket rejt, amiket még nagy valószínűséggel mi sem fedeztünk fel. Új párosítások, akár még címkével a szekrényben lógó ruhák... Ezeket mind-mind fel tudjuk fedezni újra.
Izgalmas kérdés, hogyha mindenki így cselekszik, elérhetünk-e változást? Valószínűleg igen, de az is tény, hogy nem ez a megoldás, illetve nem csak ez.
Amíg a vásárlás pótcselekvés és amíg pszichológiai kérdéseket is feszeget (ezzel tesszük magunkat boldoggá, pillanatnyi örömöt szerzünk a hosszútávú helyett, státuszszimbólumot vásárolunk és így tovább), addig nehezen érünk el gyökeres változást, ha csak a fogyasztót célozzuk meg. A gyártóra kell hatást gyakorolnunk – ezt teszi a Fashion Revolution is.
 

Cirrhop kiállítás

 

Cirrhop kiállítás

 
Míg a fogyasztótól elvárhatjuk, hogy törekedjen a körkörösségre, hogy minél tovább tartsuk „életben” a már legyártott terméket, addig a gyártótól elvárhatjuk, hogy ennek eleget is tegyen és minőségi, több szezonon át tartó terméket adjon el.
Rá kellett jönnöm tehát, hogy ez nem is olyan nehéz. Igazából már most csinálom is, tudatos vásárló vagyok. Nem kell vagyonokat kiadni egy olyan ruháért, amiben „zöld” leszek. Kiderült, hogy ez már így is jó, elég, ha tudatos vagyok és végig gondolom, hogy mi kell, van-e már otthon és tényleg szükségem van-e rá. Ha pedig igen, akkor irány egy ruhacsere vagy a barátnők szekrénye.
 
Hogyan építs fel meglévő ruháidból egy fenntartható gardróbot?
  • Pakolj ki mindent, párosítsd össze a ruháid úgy, mint még soha!
  • Nézd meg, mi hiányzik és koncentrálj annak a beszerzésére!
  • Amit tényleg nem fogsz viselni (és nem viseltél 2-3 szezon óta), azt add el, add oda valakinek vagy cseréld el!
  • Nézd meg a second hand üzletek, a gardróbvásárok vagy a ruhacserék kínálatát is!
  • Óvd a ruháid, hogy minél tovább hordhasd őket!
 

Repityke kiállítás

 

Swappish kikapszulagardrób kiállítás

Szeretnéd csökkenteni a feleslegesen megvásárolt ruháidból származó textilhulladékot vagy csak szeretnéd jobban érezni magadat a ruháidban? Ebben segít az őszi kapszularuhatár kihívásunk , amihez csatlakozni sosem késő!
A cikket írta: Tóth Anna a Messzelátó Egyesület tagja, résztvevő
Kérjük, támogasd a Messzelátó Egyesület munkáját adományoddal, hogy még több hasonló rendezványt tudjunk szervezni!