Új ruhák, vásárlás és költekezés nélkül? Így szervezz ruhacserét!

képteruecost
A film, ami alatt legszívesebben meztelen lennél
2018.10.02
köszönet
Nélkületek nem jött volna létre!
2018.10.09
Show all
kicsikep
Nálunk a Messzelátóban már régi hagyománya van a ruhacseréknek. Bárhol is volt az irodánk mindig szerveztünk csereberét.
 
 
Miért jó a ruhacsere?
Azon kívül, hogy úgy tehetsz szert új ruhákra, hogy nem költöttél egy forintot sem, nem támogattad a fast fashiont, és meghosszabbítottad egy ruha élettartamát, ezzel pedig jó sok erőforrást megspóroltál a földnek, a ruhacserre egy igazi közösségi összejövetel.

  • Őszintén megmondják a barátnőid, kollégáid (akikkel lehet, hogy itt beszélsz először a munkahelyeden) hogy valami jól áll-e.
  • Felpróbálhatsz egészen vicces ruhadarabokat és együtt nevethettek egymáson.
  • Nagy öröm, amikor valakinek éppen az a ruhadarab tetszik meg, amiben megismerted a nagy „Ő”-t vagy akár valaki egészen új történettel tölti meg a ruhát, amihez neked valami kellemetlen élményed kapcsolódik.
  • Arról nem is beszélve milyen jó valakin viszont látni a ruhádat, övedet, kiegészítődet mikor újra találkoztok.

Ezt az élményt mindenkinek ajánljuk, hogy kipróbálja! Divattal foglalkozó hónapunk keretében mi is szervezünk egy ruhacserét, közösen a Felelős Gasztrohősös, illetve Humuszos lányokkal, hogy néha azért szakmán kívül is töltsünk együtt időt.
1. lépés
Jelöljetek ki időpontot!
Ehhez használhattok doodle-t.
2. lépés
Keressetek egy helyszínt!
Lehetőleg olyat, ahol akár a földre is leteríthettek egy lepedőt, rá pedig a ruhákat, mert nagyon jó beleugrani a ruhakupacba:-).
 
 
Ha a munkahelyeden szervezed:

  • Már egy-két héttel előbb tegyél ki egy felhívás a konyhába a ruhacseréről és hogy mettől-meddig lehet leadni a ruhákat.
  • Az Impact Hubban, ahol dolgozunk rendszeresen tartunk ruhacserét. Ilyenkor reggeltől várjuk a ruhákat, majd ebédszünetben megnyitjuk a ruhacsere ajtaját, amikor mindenki jöhet-mehet, nézelődhet.
Barátnőkkel:

  • legjobb, ha egyikőtök lakására mentek.

3. lépés
Ha többen vagytok és a barátnőitek is hívnak barátnőket (ez a legjobb, mert így még új emberekkel is lehet ismerkedni) hozzatok létre egy zárt Facebook eseményt.

4. lépés
Eszközök beszerzése.
Ha rendelkezésetekre áll: ruhaállvány és vállfák.
Egy nagy tükör, ami előtt megnézhetitek magatokat a legújabb darabotokban.

5. lépés
A jó hangulat megteremtése.
Készítsetek teát, kérjétek meg a résztvevőket, hogy hozzanak sütit, gyümölcsöt.

6. lépés
A megmaradt ruhadarabok.
Ha nem talált minden ruha gazdára, akkor ezeken a helyeken örömmel látják a ruháitokat vagy nézzetek szét, hogy van-e a közelben szociális otthon, anyaotthon, akiknek szüksége van rá. De mielőtt felpakolva beállítotok hozzájuk, mindenképpen hívjátok fel őket, hogy valóban szükségük van-e ruhára, és ha igen milyenre és csak ezeket vigyétek el.
 
 
 
 
Fontos! Csak olyan ruhát vigyél magaddal, amit még te is felvennél, aminek örülnél, még hordható és amit azért adsz oda mert már nem a te stílusod, nem szereted a színét, kihíztad/fogytad stb. Kivéve, ha abban állapotok meg, hogy a szakadt, régi dolgokból készítetek valamit, vagy valakinek szüksége van ezekre, de ebben mindenképp állapodjatok meg, mert akár negatív élmény is lehet, ha valaki az általa szeretett ruhákat hozza el, mások pedig csak nagyon avitt darabokat.
 
 
Tipp! Érdemes szezonok előtt/után szervezni a ruhacserét, amikor mindenki végigmegy a ruhásszekrényén.
 
Szeretnéd csökkenteni a feleslegesen megvásárolt ruháidból származó textilhulladékot vagy csak szeretnéd jobban érezni magadat a ruháidban? Ebben segít az őszi kapszularuhatár kihívásunk , amihez csatlakozni sosem késő!
Jó ruhacserét! Menj végig #kapszularuhatár kihívásunkon, ha szükséged lenne segítségre a szelektáláshoz.
Kérjük, támogasd a Messzelátó Egyesület munkáját adományoddal, hogy még több hasonló témával tudjunk foglalkozni!