A kibékíthető ellentét? – Lehet az autózás környezetbarát?

sharing_economy_good
5 ok, ami miatt érdemes megismerned a közösségi gazdaságot, és megosztanod tárgyaid, tudásod!
2018.10.11
Fb esemény_plakát
ÉN-TE…Mi?! – Közösségi élmény szavak nélkül!
2018.11.19
Show all
car sharing environmental benefits_autopal_v2-01 (2)
Nem újdonság, hogy autóink károsak a környezetünkre. Az alábbiakban kicsit jobban megvizsgáljuk, hogy pontosan mit is jelent ez számokban, illetve hogy hogyan javíthatunk ezen a különböző közösségi autómegosztó szolgáltatások használatával.


Egy autó évente átlagosan közel 5 tonna szén-dioxid kibocsátásával terheli a környezetet , ráadásul autóink idejük 95%-át kihasználatlanul töltik. Ez utóbbi azt jelenti, hogy autóink a nap 24 órájából átlagosan 23 órán keresztül egy helyben, sokszor egy utcai parkolóban állnak, közös tereket foglalva . Az autózás káros következményeihez továbbá hozzátartoznak még magának az autógyártásnak és az azt kiszolgáló beszállítóiparnak a negatív környezeti hatásai is.

A közösségi autómegosztás már Magyarországon is számos formában megtalálható – az úgynevezett telekocsi szolgáltatástól elkezdve (mint például az Oszkár), a városi, rövidtávú autómegosztó szolgáltatásokon át (mint például a GreenGo) a “peer-to-peer”, azaz magánemberek közötti autómegosztásig – mint például az AutoPal. A különböző közösségi autómegosztó szolgáltatásokban az a közös, hogy mind az autók kihasználtságának hatékonyabbá tételén dolgoznak. A hazai piac legújabb szereplője, az AutoPal például lehetővé teszi, hogy az autótulajdonosok meglévő autóikat biztonságosan és kényelmesen megosszák másokkal, amikor épp nincs rájuk szükségük és így keressenek extra jövedelmet, ami autóik fenntartási költségeit is fedezi.
 
 
A közösségi autómegosztásnak köszönhetően egyaránt csökken a parkoló, illetve az utakon lévő autók száma és az autófelhasználás is tudatosabbá válik. Nemzetközi kutatások alapján minden egyes megosztott autó 11-13 saját tulajdonú autót helyettesít, hiszen a különböző autómegosztó szolgáltatásoknak köszönhetően sokan eladják meglévő autójukat, vagy eleve nem is vesznek autót . Statisztikák alapján ráadásul az autómegosztó szolgáltatások felhasználói 31%-kal kevesebbet autóznak, mint a saját gépjárművel rendelkező autósok. A felhasználók ugyanis jobban meggondolják, hogy valóban indokolt-e egy adott távolság megtételéhez autóba ülniük – mivel az autóhasználatért felhasználás alapján kell fizetniük, vagy adott esetben a saját autójuk használatakor bevételtől esnek el.

Amellett, hogy az autóforgalom, és ezáltal a károsanyag-kibocsátás csökkenéséhez és a közösségi terek jobb kihasználásához vezet, az autómegosztás egy modernebb, környezetbarátabb autóflottát is eredményez. A hatékonyabb kihasználtság miatt az autók élettartama rövidebb lesz, így a forgalomban lévő flotta fiatalodik és korszerűsödik . Mindezeket az előnyöket figyelembe véve az autómegosztás már 2009-ben csupán Észak-Amerikában 482 170 tonnával csökkentette a széndioxid-kibocsátást.
Források:
  • https://www.epa.gov/energy/greenhouse-gas-equivalencies-calculator
  • https://www.autopal.hu/hu/blog/mennyit-is-hasznaljuk-autoinkat-valojaban
  • https://www.citylab.com/transportation/2016/07/car2go-car-ownership-vmt-ghg/491825/
  • https://www.zipcar.com/ziptopia/inside-zipcar/zipcar-green-how-car-sharing-helps-the-environment-infographic
  • https://www.frost.com/sublib/display-market-insight.do?id=190795176
  • https://www.frost.com/sublib/display-market-insight.do?id=190795176
A cikket írta: Székely Zalán,
Autopal
 
 
Kíváncsi vagy más közösségi, megosztó kezdeményezésre is? Kövesd a #megosztaninemmegoszto hashtaget a Facebookon vagy nézd meg albumunkat! 15+ olyan kezdeményezést, lehetőséget mutatunk be nektek októberben, amelyek itthon, mindenki számára igénybe vehetőek.
Kérjük, támogasd a Messzelátó Egyesület munkáját adományoddal, hogy még több hasonló, szemléletformáló kampányt tudjunk csinálni!