ÉN-TE…Mi?! – Közösségi élmény szavak nélkül!

car sharing environmental benefits_autopal_v2-01 (2)
A kibékíthető ellentét? – Lehet az autózás környezetbarát?
2018.10.12
576aafd9-2c84-438d-87fa-388218be66be
Simply Living eszmecserék // Fogyasztás // Filmvetítés és beszélgetés
2018.11.20
Show all
Fb esemény_plakát

Hol?

 

Mikor?

DownDog jóga stúdió Oktogon,
Budapest, VI. Eötvös utca 26./c.

 

2 hetente szombaton 4 alkalommal, 10.00-14.00
január 12.
január 26.
február 9.
január 23.

 

Mit?

 
A Testidő önismereti tréning és a Messzelátó Egyesület közös szervezés keretében 2019. januártól egy 4 alkalmas tematikus Testidő tréningsorozatot szervez.

Az alkalmakon a nem-verbális jelenlét, a testtel való kommunikáció sokszínű világát fedezzük fel. A mozgás és a szavak nélküli emberi kapcsolatok megélése lesz a tréning fókuszban.
Az alkalmakon olyan számunkra kiemelten fontos alapvető értékeket járunk körbe és fedezünk fel újra, mint a közösségi létezés, együttműködés, elfogadás, odafigyelés, együttérzés, hitelesség, megértés, társadalmi felelősségvállalás és példamutatás
. Vajon ezek mára kiüresedett, elcsépelt fogalmak, vagy képesek vagyunk újra felfedezni és újra teremteni és megélésünk jelenévé tenni őket önmagunkkal és egymással való kapcsolódásunk során? A tréningen felfedezzük azt is, hogy milyen nehézségeink vagy félelmek állhatnak útjában annak, hogy megéljük őket, és e szerint cselekedjünk, így lehetőséget teremtve a változásra önmagunkban és a külvilágban.
január 12. ÉN - hitelesség, együttérzés, odafigyelés

Énidőt teremtünk magunknak ezen az alkalmon. Önmagunkhoz kapcsolódunk, mozgásban fedezzük fel és tudatosítjuk testérzeteinket és érzéseinket az “itt és mostban.
január 26. TE - odafigyelés, elfogadás, megértés

Ugyanazt érezzük a páros gyakorlatok során, vagy az élmény, amiben osztozunk más érzéseket kelt benned és bennem? A verbális megosztások során kiderülhet, milyen sokféle módon élhetünk meg egy-egy helyzetet.
február 9. MI - megértés, példamutatás

Hogyan oldódom fel egy élményben, és adom át magam egy folyamatnak? A csoprotban letehetem hétköznapi szerepeimet és feloldódhatok egy közösségi élményben.
február 23. EGYÜTT - példamutatás, felelősségvállalás

A csopottban való tapasztalás lehetővé teszi énünk kiterjesztését, egyfajta elmerülést nyújthat a közösségi élményben, ahol adunk is, kapunk is. Te, én, mi, együtt a térrel, a zenével, a csenddel, mozdulatokkal, és azokkal az élményekkel, amiket együtt élünk meg.

Mi a testidő?


Első és legfontosabb, hogy nincs szükség semmiféle fittségre, vagy ügyességre a részvételhez. Tréningjeinkre minden korosztályból járnak, fontos számunkra a sokszínűség. A különböző generációk és kultúrák találkozását is fontos értéknek tekintjük.

A tréningen a testtudatosság, a relaxáció és a mozgás eszközeivel tapasztalunk. A hétköznapitól eltérő élményvilág ez: nem szavakkal, hanem szemkontaktussal, mozgással, egy-egy mosollyal, vagy érintéssel lépünk kapcsolatba egymással. Így lehetővé válik, hogy a mindennapokban gyakran túlhasznált, analizáló, “agyaló” elmét csillapítsuk, és közvetlenül, szinte zsigerileg érezzük meg azt, ami épp testünkben és környezetünkben történik.
Az alkalmak önismereti jellegét a módszer eszköztára, a tréning keretei, valamint az alkalmakat lezáró önreflektív megosztókörök adják.

Azért Testidő a módszer neve, mert bár testünk nagyon jól szolgál bennünket, jelen van számunkra: látunk, hallunk, tapintunk, lélegzünk, dobog a szívünk, ellenben mi (feladataink, gondolataink, vagy szétszórtságunk miatt), sokszor nem vagyunk jelen testünk számára, ilyenkor nem „érezzük magunkat”. Ahogy a gondolkodás révén képesek vagyunk a logikus érvelésre, úgy a mozgás, a mozdulatok képesek minket közvetlen módon összekapcsolni érzéseinkkel. Megjelenő érzéseink rámutathatnak arra, hogy aktuálisan mi mozgat bennünket: mivel vannak esetleges nehézségeink, amivel érdemes foglalkoznunk a csoportban.

Az alkalmakon megteremtjük az önmagunkhoz való bensőséges kapcsolódás feltételeit. Időt adunk arra, hogy megérkezzünk testünk jelen idejéhez, és ezekből az érzetekből kiindulva engedjük magunkat úgy mozdulni, ahogy az épp jóleső számunkra.

A csoportban megtanulhatjuk:

- testérzeteinkkel megélni a jelen pillanatot
- fejleszteni test-tudatosságunkat
- relaxálni, vagyis tudatosan ellazítani testünket-elménket
- szavak nélkül, mozgásban kapcsolatot teremteni másokkal
- érzeteinkkel, befelé figyelve mozdulni
- több bizalommal lenni testünk, önmagunk és egymás iránt
- bensőségesebb kapcsolatot kialakítani magunkkal
- „agyalás” nélkül, spontán reagálni arra, ami történik a térben
- minőségi időt teremteni önmagunk számára
- rátekinteni más szemszögből arra, hogyan működünk emberi kapcsolatainkban
- tudatosítani, hogy a felmerülő érzések milyen jelentést hordoznak számunkra
- ...és még sok minden mást, amit szavakkal nem könnyű kifejezni, de érdemes megtapasztalni!

Hogyan kapcsolódik a testidő életünk egyszerűsítéséhez?


Egyszerűbb lehet az életünk, ha felfedezzük, hogy testérzeteink tudatosításával, mozgásunk felfedezésével és testünkkel való kapcsolatunkat elmélyítve mennyivel ellazultabban és gazdagabban élhetjük meg a mindennapokat. Hétköznapjaink nagy részét fejben, gondolataink világában, előre kigondolt tervek alapján éljük, ami elszakít a környezetünktől, az itt és most eseményeitől, vagy megjelenő érzéseink közvetlen érzékeléstől. Amikor testünkre hangolódunk, megérezhetjük, hogyan vagyunk valójában (nem pedig, hogy mit gondolunk arról, hogy hogyan vagyunk), és elkezdhetjük feltérképezni, hogyan reagálja le testünk érzelmeinket, másokkal való kapcsolatunkat, a múlt nehezebb eseményeit, vagy a szorongatóbb stressz-helyzeteket. Kapcsolatot teremtve önmagunkkal egyszerűbbé válhat életünk. Jobban tudunk önmagunkra hangolódni, környezetünkkel összhangban létezni és cselekedni.

Ki vezeti a csoportot?


Szamosi Judit,Testidő önismereti tréning alapítója, pszichológus jelölt (MA II.) / táncos-táncpedagógus

Judittal a Simplicity Fesztiválon és SimplyLiving sorozatunk egyik alkalmán is találkozhattál. Olvasd el az erről szóló beszámolót, itt.

"A mozgás és a tánc huszonnyolc éve tölt be meghatározó szerepet az életemben. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ezt másokkal is megoszthatom. Négy éve hoztam létre a Testidő önismereti tréninget, melynek keretében különféle testfókuszú technikákkal (pl. relaxáció, mozgásos és testtudati gyakorlatok) szerzünk élményszerű tapasztalásokat a testi jelenlétről, az egymáshoz és önmagunkhoz való kapcsolódás lehetőségeiről. A Budapesti Kommunikációs Főiskolán, és a Magyar Táncművészeti Főiskolán végeztem, jelenleg pszichológiai tanulmányaim folytatom klinikai és egészségpszichológia szakirányon (MA) a Károli Gáspár Református Egyetemen. Hazai testtudati, mozgásos, táncos, relaxációs, meditációs és önismereti tanulmányaim mellett külföldi tapasztalatot is szereztem. Ösztöndíjjal tanultam Németországban, az Egyesült Államokban, Nagy Britanniában és Lengyelországban. Mindennapjaim részét adja a mozgás, a tánc, a relaxáció, a meditáció, valamint az önismereti munka."

A Testidőről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Regisztráció

Regisztrálni az űrlap kitöltésével, valamint a részvételi díj 50%-nak (14.000Ft) befizetésével lehet. A tréning 8 fő minimális jelentkezése esetén kerül megrendezésre. A csoport maximum létszáma 20 fő.

A négy alkalmas tréning ára: 31.500 Ft


Mivel a workshop alkalmai egymásra épülnek, fontos a folyamatosság és a csoport tagjainak állandóság ezért nem bontottuk le egy-egy alkalomra a részvételi díjat és a részvétel lehetőségét.
Jelentkezés

Kérdésed van?


Írj nekünk az info(kukac) messzelato.hu vagy a szamosi.judit(kukac)testido.hu címekre.