Ajándék ötletek környezettudatos és minimalista karácsonyozóknak!

576aafd9-2c84-438d-87fa-388218be66be
Simply Living eszmecserék // Fogyasztás // Filmvetítés és beszélgetés
2018.11.20
alternative-christmas-tree-creative-tree-ideas-diy-alternative-christmas-tree-ideas
Karácsony. Kicsit másképp!
2018.12.14
Show all
markus-spiske-474816-unsplash
Egyre többen jövünk rá arra, hogy felgyorsult világunkban a legnagyobb ajándék, amit adhatunk szeretteinknek a figyelmünk és az időnk. Az a háborítatlan figyelem, amikor egy beszélgetés közben vagy egy közös programon nem vesszük elő a telefont és csak jelen vagyunk. Miért ne figyelnék arra idén karácsonykor, az év azon szakaszában, amikor még (környezet)tudatos énünk ellenére is hajlamosak vagyunk elcsábulni egy-egy ajándékra, hogy olyan ajándékot adjunk, ami valóban örömet okoz szeretteinknek, de a környezetet sem terheli. Magában az ajándékozásban nincs semmi ördögtől való, az, hogy valakire szeretettel gondolunk és ezt ki is szeretnénk mutatni nagyon jó érzés.
Egy szabályt azonban betarthatunk idén: ne ajándékozzunk, csak azért, hogy adjunk valamit! Ezekből lesznek a porfogók, és nem hogy nem ajándékoztuk meg szerettünket, de még további gondozandó kacattal látjuk el.
Összegyűjtöttünk nektek pár olyan ajándék ötletet, aminek környezettudatos, minimalista vagy tudatos életmódra törekvő barátaitok is örülni fognak és melyeket ti is tiszta szívvel tudtok adni. (Természetesen ezek csak inspirációk:-))
Ajándékozz saját készítésűt!
Mivel egyre kevesebben sütnek, főznek otthon, egy tálca igazi, házi süteménynek, amelynek minden egyes darabját nagy odafigyeléssel, magunk készítettük el óriási értéke van. Ugyan így a házi lekvárnak, amiben saját kezünk munkája és az értékes időnk is benne van.
Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, a tárgyak helyett az élmény ajándékok. Fontos, hogy olyan élményt adj, aminek valóban örül az ajándékozott. Lehet, hogy te szívesen kipróbálnád milyen leugrani bungie jumpinggal egy hídról, de lehet, hogy barátnőd szívesebben tanulna meg csoki bombont készíteni. .
 
 

Ajándékozz kreativitást!
Manapság, tisztelet a kivételnek alig töltünk időt kézimunkával, kreatív kézműves tevékenységgel, nem is beszélve arról hány olyan viselhető ékszerünk, ruhánk vagy akár lábbelink van, amit magunknak készítettünk.
Próbáljátok ki idén párotokkal, barátaitokkal, szüleitekkel, de akár nagyszülőkkel is, hogy közösen ellátogattok egy-egy hazai tervező workshopjára. Ékszerkészítés ruha maradékból vagy PET palackból a Cirrhoppnál. Készítsetek cipőt, szandált, saját lábbeli a Franka cipőműhelyben vagy nemezeljetek otthoni klumpát a Kridea workshopjain.

Ajándékozz tudatos jelenlétet és lassulást!
Hallottál már a slow mozgalomról? Év közben több délutáni, de egész napos workshopot is ajánl a Let it Slow csapata, a Slow Budapesttel pedig lassú Budapesti sétákon vehettek részt, akár közösen is, vagy a Slow (anti) határidőnapló segítségével egész éves slow szellemiséget ajándékozhatsz családtagjaidnak, barátaidnak.

Ajándékozz szép bőrt vagy tudatos arcápolást!
Keress az interneten olyan szakembereket, mint Kocsmáros Gabi, a Fleur de Lin slow cosmetics alapítója, akik a természetes arcápolás hívei és ebben a szellemiségben tartanak workshopokat.

Ajándékozz önismeretet, közös időt és mozgást!
Ha egy több alkalomból álló workshop sorozatot adsz ajándékba, akkor garantáltan nem csak karácsonykor, hanem év közben is minőségi időt tudsz ajándékozni szeretteidnek. Kéthetente egy szombat délelőtt, közös mozgás, amikor nem csak a szavak nyelvén kapcsolódtok egymáshoz pároddal vagy barátnőddel. Tudj meg többet a Testidő workshopról.
 
 
Ajándékozz egy csipet kultúrát!
Talán egyértelmű,mert már igazi reneszánszát éli a koncert, színház, mozi és egyéb kulturális események ajándékozása. Fontos, hogy gondolod végig, mire vágyik ajándékozottad.

Ajándékozz kirándulást!
Belföldön is rengeteg csodálatos túraútvonal van. Tégy három lehetséges útvonalat egy borítékba és ezt ajándékozz szeretteidnek. Had válasszanak ők, hova szeretnének menni egy közös kirándulásra, túrázásra! Segítség a túraútvonalak felkereséséhez.

Ajándékozz tudást!
A minimalisták azt mondják, korunk legjobb befektetése a tudás. Mi az, amit már régóta szeretne megtanulni testvéred, barátod? Nézd meg, hol tud belekóstolni ezekbe. Saját készítésű ruha, táska varró workshop a Pink Ponilónál, Budapest első közösségi varrodájában. Vagy keresgélj a Nyitott Akadémia számtalan érdekes előadása között!
 
 
Ha mégis valamilyen tárgyat szeretnél adni:
Törekedj arra, hogy valóban olyan legyen, amire az illetőnek szüksége van, vagy egy eldobható verzióra nyújt hosszú távú, minőségi és lehetőleg hulladékmentes alternatívát.
Ilyeneket találsz a hulladékemnetes.hu webáruházban
Vagy az olyan, bevásárló táskákat és szütyőket árusító webshopokban, mint a Shorting bags és a Shamo bags, ahol még egyedi szütyőket is készítehettek a workshopok alkalmával.
De rábízhatod anyukádra is, hogy azt vásároljon, amit szeretne. Jó lehetőség viszont a szemléletformálásra, hogy ha olyan boltba veszel neki utalványt, ahol kipróbálhatja a környezettudatosabb, csomagolásmentes vásárlást. Ilyen például a Ligeti Bolt.
És végül, ha személy szerint TE nem szeretnél sem egy 20. színházjegyet kapni és minden tárgy, amire szükséged van már ott van a lakásod polcán ,de van egy társadalmi, természetvédelmi ügy, ami fontos számodra, nyugodtan kérd meg családtagjaidat, hogy az ajándékra szánt összeggel ezt az ügyet támogassák! Ismerkedj ügyekkel itt: https://adjukossze.hu/ Nem szponzorált tartalom!
Kérjük, támogasd a Messzelátó Egyesület munkáját adományoddal, hogy még több hasonló rendezványt tudjunk szervezni!