Karácsony. Kicsit másképp!

markus-spiske-474816-unsplash
Ajándék ötletek környezettudatos és minimalista karácsonyozóknak!
2018.12.07
121818_financial_literacy-780x520
És ha mostantól nem ajándékoznánk valamit csak azért, hogy legyen valami ajándék?
2018.12.20
Show all
alternative-christmas-tree-creative-tree-ideas-diy-alternative-christmas-tree-ideas
Nemrég egy kérdőív segítségével megkérdeztük, Ti hogyan karácsonyoztok - most sem csalódtunk Bennetek! Hihetetlen, milyen sokféle ötletet osztottatok meg velünk, tippeket a tudatosabb ünneplésre, szívmelengető történeteket az ajándékozás lényegéről és mosolyra fakasztó mondatokat a készülődésről.
Persze lehet meghitt az ünneplés a hagyományos fenyőfa, ezernyi fogás és süteményregiment, meg persze hatalmas ajándékhalom mellett is - attól függ, hogy mi kikkel osszuk meg ezt mindezt és milyen tartalommal töltjük meg. Most azonban mégis szeretnénk megmutatni néhány megoldást, amikkel a megszokottól talán eltérő, de tudatosabb, fenntarthatóbb lehet a karácsony is, miközben az ünnep megmarad ünnepnek. Saját szokásaink és ölteteink közé pedig beszúrjuk a Tőletek kapottakat is!
 
 
Dekoráció és karácsonyfa
Sokan már advent idején feldíszitik a lakást, hogy így hangolódjanak az ünnepre. Bár tényleg jó érzés, ha munka után ünnepi légkör fogad minket - de kerüljük a túlzásokat, a túl sok dísz látványa egy idő után inkább fárasztó, mint felemelő, és egészen biztos nem lesz kedvesebb a hangulat, ha minden évben vadonatúj, az év többi részében egyébként kihasználatlanul, egy dobozban porosodó mikulás- vagy angyalka-hadsereggel bővítjük a készletünket. Egy-egy megfelelően elhelyezett gyertya, egy saját készítésű adventi koszorú, vagy néhány fenyőág tökéletesen alkalmas rá, hogy eszünkbe jutassa a közelgő ünnepet. Ne felejtsük el azt sem, hogy az illatok milyen erős hatással vannak ránk! Lepd meg a párodat, családodat vagy lakótársadat egy ünnepi teával, forralt borral, akár friss, karácsonyi fűszerekkel készült süteménnyel: amíg közösen elfogyasztjátok az illatozó finomságokat, garantáltan közel kerültök az adventi hangulathoz, akárhány üveggömb is vesz titeket körül.
 
 
Ha pedig már itt a karácsony, a vágott fenyő a legtöbb háztartásban nélkülözhetetlen elem. Ezt meg is lehet érteni: a szokás, tradíció nagyon erős, egy ízlésesen feldíszített fenyő látványa és illata hozzátartozik a karácsonyhoz legtöbbünk fejében, ráadásul a gyerekeknek az ajándékok is a fa alá kerülnek. Azonban mit lehet tenni, ha nem szeretnénk, hogy néhány napnyi, esetleg hétnyi gyönyörködésért cserébe kivágjanak egy fát, amelyet úgyis kidobunk célja bevégeztével? Talán a legkézenfekvőbb megoldás a cserepes fenyőfa, amelyet meg is vehetünk, sőt már bérelhetünk is - azonban legyünk óvatosak, a kertészetben hallott tanácsokat mindenképp tartsuk be, ha azt szeretnénk, hogy túlélje az ünnepet! Ezt a megoldást közületek is sokan alkalmazzák, de akinek van kertje, szívesen díszít fel ott egy élő fát. Ha egész évben odafigyelünk a saját fenyőfánkra, gondozzuk, még nagyobb szeretettel gondolunk rá karácsonyfaként is!
Ha azonban nincs kertünk, illetve a lakásban sincs elég nagy helyünk, vagy nem ragaszkodunk a valódi fához (esetleg csak szeretjük a különleges megoldásokat), rengeteg kreatív ötlet elképzelhető egy jelképes karácsonyfa megalkotásához. Ilyeneket ti is megosztottatok velünk:
“karácsonyfás anyagot lógatunk le a könyvespolc elé, kap izzósort is”
“(a karácsonyfánk) bambuszból készült, szalma díszekkel”
“égősorból fa alakú formát teszek ki a falra”
“tervezek egy filcből készült fa alakú falvédőt varrni, melyre rátűzzük a karácsonyfa díszeket”
“idén a saját háztartásomban parafa táblára tűztem fel (igen, már megcsináltam :D ) egy nem használt, zöld színű sálamat, fenyő alakban. :)”

Az internet is tele van csináld magad (DIY) ötletekkel, merítsünk belőlük bátran, de tartsuk szem előtt, hogy olyan megoldást válasszunk, amely lehetőleg nem terheli a környezetet, és újra-újra előkerülhet az évek során, nem válik egy karácsony után szemétté. Az is sokat segíthet, ha mérlegeljük, mennyi helyünk van, mekkora “karácsonyfát” tudunk kényelmesen elpakolni az év többi részére (sőt, a “haladó” verzió, amikor olyan dolgot használunk fel, aminek más funkciója is van, mint a sál és a parafatábla :) ).
 
 

Ajándékok
Bár kétségkívül a legminimalistább megoldás, ha megbeszélitek a családdal, barátokkal, hogy nem adtok ajándékot egymásnak csak azért, mert “szokás” és mert “karácsony van”, hanem az együtt töltött időt és az egymásra fordított figyelmet ajándékozzátok - hiszen ezek a legértékesebbek valójában. Azonban tény, hogy az ajándékozás sokaknak fontos jelentéssel bír, nem csak kapni, hanem adni is jó érzés - ez maradhat is így!
De ha már az ajándékozás mellett döntünk, adjunk olyasmit, ami tényleg értéket jelent a másiknak, örömet okoz neki, és szüksége van rá. Ennek a témának nemrég szenteltünk egy cikket, benne egy csokornyi ötlettel, amelynek mentén elindulhattok.
A kérdőívünkre válaszolók között is voltak egyaránt olyanok, aki nem ajándékoznak rövidebb-hosszabb ideje, sokan csak a gyerekeknek adnak ajándékot a családban, de van akinek fontos, hogy legalább valami apróságot adjon szeretteinek karácsonyra.
“Az élmény is jó ötlet, mi is szoktuk (kirándulás, koncert, vacsora, színház), de a századik színházjegy is tud unalmassá válni, meg ajándék utalványból is tud sok és felesleges lenni a sokadik, ezért én idéntől (nem csak Karácsonyra) azt szeretném kérni a családtagjaimtól, hogy a pénzt, amit ajándékra költenének, utalják el egy általam megnevezett szervezetnek, akik környezeti-társadalmi problémák megoldásán dolgoznak a világ olyan részein, ahová másképp nem érhetek el.”
“Örökbefogadó szülőség az állatkertben.”


Ha úgy döntünk, hogy adunk ajándékot, akkor pedig felmerül a csomagolás kérdése is - hiszen bár a funkciója nagyon kedves, mégis néhány percnyi “rendeltetésszerű” használat után szemétté válhat. Erre is többféle megoldást olvastunk nálatok, visszatérő kedvenc, hogy sokan vigyáznak a csomagoló papírra, és újrahasználják őket, illetve ilyen még az évek óta forgóban működő az ajándéktasakok bevetése.
Az is előfordul, hogy minden családtagnak van egy saját ajándékzacskója (akár vászonszatyor), ami szintén remekül működik akár gyerekekkel is, hiszen mindenki rögtön tudja, melyik ajándék vár rá a fa alatt.
Van, aki újságpapírba, régi autós térképekbe, egyszerű barna csomagolópapírba (esetleg termésekkel díszítve) csomagol, más szép konyharuhát, terítőt, sálat, furoshiki kendőt használ erre a célra. Minimalistább, de szintén dekoratív megoldás, amikor csak egy szalaggal kötik át az ajándékokat. Nagyon szép ötlet volt még a következő válasz is: “a fa alatt letakarjuk a nevekkel megjelölt ajándékokat karácsonyi abrosszal”. A kreativitásnak tehát itt sem szab határt a hulladékcsökkentésre törekvés :)
 
 
Menü
Bárhogyan is néz ki a kedvenc karácsonyi menütök, törekedjetek arra, hogy a fogások elkészítése ne járjon felesleges stresszel. A családi ebéd vagy vacsora elkészítésébe szálljatok be minél többen, nagyobb összejöveteleken pedig remek ajándék lehet önmagában az is, hogy mindenki bevállalja egy-egy elem megfőzését/sütését. Sokkal meghittebb lesz az együtt töltött idő, ha nem egy-két fáradt és ideges szakács ül az asztalnál, akik a fél (netán egész) napot a konyhában töltötték egyedül, hanem a közösen összeállított menüsort eszitek meg :)
Akár közös családi program, egyfajta ünnepi ráhangolódás is lehet a közös főzés. Mindeközben pedig igyekezzetek racionálisak maradni, ne készítsetek több ételt, mint ami az ünnepek alatt ténylegesen elfogy. Érdemes ehhez alaposan megtervezni, miből mennyit fogtok készíteni, és e mentén vásárolni is. Lehetőleg minél több helyi, szezonális alapanyagot használjatok, és részesítsétek előnyben a kevésbé csomagolt vagy csomagolás nélküli alapanyagokat.
 
 
Végezetül akárhogyan is néz ki a Ti ünnepetek, boldog, békés karácsonyt kívánunk!
A Messzelátó csapata

borító kép forrása:http://imged.me
Kérjük, támogasd a Messzelátó Egyesület munkáját adományoddal, hogy még több hasonló cikket tudjunk írni és minél több helyre eljuttassuk az egyszerűségen, tudatos felelősségvállaláson alapuló szemléletmódot!