121818_financial_literacy-780x520
És ha mostantól nem ajándékoznánk valamit csak azért, hogy legyen valami ajándék?
2018.12.20
providence-doucet-87304-unsplash
Gördülni jó, de együtt gördülni még jobb!
2019.03.08
Show all
49938564_10156164828653763_4419916437330591744_o
Képzeld el, hogy egy száguldó autóban utazol. Próbálod a tájat megfigyelni, de csak a távoli pontok látszanak, ami közel van elmosódott. Ahhoz, hogy mégis felfogj valamit a körülötted lévő világból nem használsz alkalmazást, trükköt, csak lassítasz, megállsz. Nincs benne semmi különös.

Mégis, azt megengedjük magunknak, hogy az életünket így rohanjuk át, alig hagyva időt a megélésére. Az elme rendkívül gyors, de a testnek, a lelki folyamatoknak idő kell.

Miért rohannál hát végig az életed tájain, nézz körül és lassíts!

Úgy gondoltuk, hogy a Let it Slow csapatával, akiket már a 2018-as Simplicity Fesztiválról is ismerhettek a januárt annak szenteljük, hogy segítsünk nektek és magunkban is a lassításban, így éve lején. 21 napon át minden nap egy-egy tippet, trükköt, gondolatot osztottunk meg veletek a slow életmód különböző területeiről, szemlétemódjáról Facebook oldalunkon.

Most íme, az összes tipp, amihez bármikor visszatérhettek;-)
Saját tapasztalatok szerzésére bíztatunk, mellyel olyan készségekkel vértezheted fel magad 2019-re, amelyek segítenek, abban hogyan élhetsz tudatosabban, hogy az élet ne elrohanjon melletted, hanem veled együtt történjen.
MINDENNAPOK
Tudtad, hogy az egész slow mozgalom innen indult el? Egyél helyspecifikus, idény-alapanyagokból készült, egészséges ételeket, élvezd az ízeket, tiszteld a helyi termékeket és termelőket!
Figyelj a részletekre: milyenek az illatok, az egyes ízek és az ízek harmóniája együtt, a textúrák, az első falat?
Milyneke a slow ételek? Olvass róla bővebben: ITT.
Mindannyian közösségben élünk, és bár arra vágyunk, hogy körülöttünk minden simán menjen, az együttélés és az együttműködés nem mindig könnyű. Ajánld fel segítségedet az ismerőseidnek, barátaidnak, tudasd velük, hogy számíthatnak rád vagy önkénteskedj egy számodra fontos ügyért havonta 1-2 órát!
Szinte automata üzemmódban rohansz át a városon A-ból B-be? Itt az ideje, hogy észrevedd a körülötted lévő várost, benne a tereket, házakat, embereket! Próbáld ki, hogy ma nem veszed elő a telefonodat a tömegközlekedésen vagy az utcán, hanem megpróbálsz jelen lenni az utazásban is!
MUNKA
Maradj fókuszban! Számos időgazdálkodási módszer segíthet ebben, próbáld ki a az egyik kedvencünket, a Pomodoro technikát, ami abból áll, hogy 25 percig semmi mást nem csinálsz, csak az adott dologgal foglalkozol, utána pedig 5 perc dedikált szünetet tartasz!
Inspiráló munkakörnyezetre vágysz? Nem kell arra várnunk, hogy a munkáltatónk vagy valaki más létrehozza helyettünk!
Tarts rendet az íróasztalodon, tegyél ki egy számodra kedves képet, szerezz be egy szobanövényt, vidd be a kedvenc papucsodat, a lényeg, hogy érezd magad jól! Ha mindennek helye van, azzal időt takaríthatsz meg, ráadásul harmónikus légkört teremtesz. Ne ess túlzásokba, a cél, hogy kellemes érzéssel töltsön el. ;)
Mindenkinek kell egy kis feltöltődés. Találd meg, hogy téged mi az, ami leginkább kikapcsol és töltsd azzal a kávészünetet! Lehet ez egy teaszertartás a munkahelyi konyhában, séta a közeli parkban, villám napozás az ablakból vagy egy rövid meditáció egy csendes zugban.

További gyakorlatot: ITT.
KIKAPCSOLÓDÁS
A Slow Travel nem csak lassú utazást jelenti, hanem a helyiek tiszteletét, támogatását, a környezetünk óvását. Nem kell mindig messzire utaznunk, hogy csodálatos és különleges vidékeket fedezzünk fel.Láttad már a Tündérsziklákat vagy a varázslatos Pannonhalmát? Ne csak Facebook-on jelentkezz be, hanem érkezz meg Te is - ülj le pár percre, figyeld meg a hangokat, illatokat, színeket!
Te hogy szoktad élvezni a művészetet? Végigsietsz egy galériában, múzeumban, háttérzenének felrakod a kedvenc számaidat, sietősen átfutod a téged érdeklő regény lapjait? Ha a válaszod igen, akkor legközelebb próbálj meg valóban elmerülni egy alkotásban! Szánj rá időt, hogy egy kicsit csak ezzel az egy dologgal foglalkozz - figyelj fel a részletekre, csodálkozz rá eddig észre sem vett apróságokra benne, vedd észre, hogy benned milyen érzéseket kelt! Ha pedig teheted, támogasd a körülötted élő kézműveseket és alkotókat; a slow mozgalom nagy hangsúlyt fektet a helyi termékek és szolgáltatások támogatására, miért lenne az másképp pont a művészetek terén?
Megszámlálhatatlan mód áll rendelkezésedre, hogy átmozgasd a tested. Ha még nem találtad meg azt, ami igazán kikapcsol, ne add fel! Próbálj ki minél többféle stílusú mozgást; dinamikusabbat, statikusabbat, ritmusosabbat, jobban vezetettet, szabadabbat! Olyat keress, ahonnan jó érzésekkel távozol és ahol közben is jelen tudsz lenni, élvezni azt!
A slow fashion a fast fashion ellen fellépő válaszreakció. Mondj nemet az állandóan változó trendekre, a felesleges ruhahalmozásra és találd meg a saját stílusodat! Részesítsd előnyben a környezetbarát alapanyagokból, minimális ökológiai lábnyommal készült termékeket, cseréld el vagy akár újítsd fel már meglévő, de valamiért ritkán hordott ruháidat!
Nézd meg Mengyán Eszterrel közös, őszi kihívásunkat és készíts magadnak kapszula gardróbot!
OTTHON
Elromlott valami, és a legegyszerűbbnek az tűnik, ha veszel egy újat? Mielőtt ezt a belénk rögződött megoldást választanád, inkább próbáld megjavíttatni, vagy legyél bátor és próbáld meg magad újra működésre bírni (akár sajátíts el ehhez új készségeket)! Ugyanígy, hacsak valami újdonságot szeretnél az otthonodba, nézz szét a meglévő holmijaid között, hiszen lehet, hogy csak egy kreatív ötletre és kis alkotásra van szükség ahhoz, hogy más érzés legyen körülnézni!
Figyeld meg milyen tárgyak vesznek körül a mindennapokban. Törekedj arra, hogy ezek elsősorban minőségi, időtálló és számodra örömet okozó holmik legyenek, vásárlás előtt pedig tedd fel magadnak a következő kérdéseket: Nekem valóban szükségem van rá, hogy legyen belőle sajátom? Hosszú távon használnám? Boldogabb/elégedettebb leszek tőle?
További segítség: ITT.
A minőségi idő azt jelenti, hogy szabadidőnkben azt csináljuk, ami igazán boldoggá tesz minket. Lehet ez egy jó könyv elolvasása, egy kád forró fürdő vagy kirándulás a szabadban. Igyekezzünk arra is alkalmat találni, hogy ezt az időt megosszuk azokkal is, akik igazán fontosak nekünk!
ÉRTÉKEK
Állj meg egy percre, lassíts le, töltődj fel. Minden pillanat egy új hely ahol még sosem jártál. Vedd észre a körülödded lévő világot és fedezd fel a benned rejlő értékeket!
Próbáld ki a meditációt és ismerkedj meg a mindfulness jótékony hatásaival! Tudtad, hogy már napi 10 perc gyakorlással is bizonyítottan javíthatod a memóriát és hatékonyabban tudsz fókuszálni a nagyobb figyelmet igénylő feladatokra?
Bár a mai világ arra rendezkedett be, hogy eldobható dolgokkal vegyük körbe magunkat (akár azért, mert elromlott, akár azért, mert meguntuk), merjünk szembeszállni ezzel a trenddel! Válassz időtálló és akár különleges dolgokat (hidd el, sokszor még spórolsz is így, hiszen például egy használati tárgyat nem 1-2 évre, hanem 10-20 évre is vehetsz!), amelyekre ránézni is jobb érzés. Ha pedig tényleg igazán tudatos szeretnél lenni, odafigyelhetsz az alapanyagokra, és arra is, hogy hol készült!
Erre a problémára reagálva egy petíció is indult nemrég, írd alá, ha te sem értesz egyet a tervezett elavulással!
Mondj köszönetet! Ha valami jó történik, valaki megtesz neked valamit, köszönd meg. Sőt! Amikor te magad teszel valamit a céljaidért, önmagadnak is mondd, hogy "köszönöm". Ez az apró gesztus segít abban, hogy észrevedd a jó dolgokat és sokkal jobb színben lásd a világot! :)

Olvass a háláról bővebben!
Nem lehet mindig minden tökéletes - és ez így van jól! Fogadd el, ha valamin nem tudsz változtatni (lehet, hogy észrevesszük azt, hogy mit tanulhatunk belőle még így is!), és fogadd el, hogy nem mi irányítunk mindent, a dolgok pedig nem állandóak, de pont ebben rejlik a szépségük is! Ez az egyik alappillére az Elfogadás és Elköteleződés Terápiának is, amelyről itt olvashatsz bővebben.
Tudjuk, hogy néha nagyon nehéz, de hidd el, megéri! Legyél türelmes másokhoz, és magadhoz is! Ennél szebben mi nem tudnánk megfogalmazni: https://slowmagazin.hu/turelem/
Minden nap egy apró kedvesség nemcsak mosolyt csal az arcokra, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy harmónikus légkör vegyen körül. Legyen az néhány bátorító szó, némi odaadó figyelem, egy szívesség, egy pozitív visszajelzés - ne tartsd magadban, és figyeld meg, hogy milyen hatással van a másikra és saját magadra!
MEGOSZTÁS
Ahhoz, hogy tudatosabb társadalomban éljünk, hogy jobban odafigyeljünk egymásra, magunkra és a környezetünkre, elengedhetetlen, hogy megosszunk egymással dolgokat - tárgyakat, tudást, az időnket és az érzelmeinket egyaránt. Ha hasznosnak találtad a tippjeinket, oszd meg másokkal is őket!

Mi mást oszthatunk meg és milyen közösségi, megosztó lehetőségek vannak itthon? Nézd meg gyűjtésünket!
Órási köszönettel tartozunk a Let it Slow csapatának a szakmai segítségért és Faragó Bettinek a gyönyörű grafikáért.