Megújul a Messzelátó 2016

16 éves a Messzelátó, ahol 6 éve dolgozunk együtt a jelenlegi csapattal. Itt az idő, hogy mérleget vonjunk, tükröt tartsunk magunk elé: lássuk, hogy miben vagyunk jók, újítók, izgalmasak, és miben kellene irányt váltanunk. Ehhez szakértők, lelkes önkéntesek, és más civil szervezetek segítségét kérjük.
2015-ben önkéntes különítményt szervezünk a Messzelátó megújítására, izgalmas beszélgetéseket tartunk a civil szervezetek jövőjéről, tagsági modellt fejlesztünk, és bemutatókat tartunk a fenntarthatósági programjainkról. Bármelyik ponton be tudsz csatlakozni. Figyeld az aktuális programjainkat!

Hogyan zajlott ez?

Tagsági programjainkkal

2015-ben útjára indítottunk egy olyan kezdeményezést, amivel szerettünk volna lehetőséget biztosítani tagjainknak, hogy egymástól tanulják el a fortélyokat ahhoz, hogy csökkentsék az ökolábnyomukat, tudatosabban és egészégesebben étkezzenek, azaz zöldebbé tegyék városi életmódjukat.

Természetes ruhafestő foglalkozás

Ezen kezdeményezéshez csatlakozva tartott Fetykó Kinga a Messzelátónál ecoprinting foglalkozásokat, ahol a lelkes résztvevők elsajátíthatták, hogyan újíthatják fel ruhatáruk megunt darabjait természetes textil festékek felhasználásával.
Képek az eseményről

Szappankészítő foglalkozás

A kb. három órás foglalkozásunkon Tünde igyekezett bevezetni minket a szappangyártás rejtelmeibe. A kb. három órás foglalkozáson készítettünk kávés-dörzsiset, levendulavirágosat, kakaós-mentásat (After Eight illat), mézes körömvirágosat...
Képek a foglalkozásról

Sörfőző foglalkozás

Mindazok akik ellátogattak a sörfőzős programunkra Kovács Ági vezérletével tapasztalhatták meg, hogyan s mint bugyog a saját készítésű sör. Mire a lelkes sörfőzők megérkeztek, a maláta már javában főtt, ámde jött a szűrés, hűtés és a gyömbérsört....
Képek a foglalkozásról

Sajtkészítő foglalkozás

A foglalkozás során a lelkes kezdő sajtkészítők házi tejből és természetes hozzávalókból tanulhatták meg a sajtkészítés fortélyait. Mulattunk, tanultunk, kóstoltunk...
Képek az eseményről itt

Napvédelem természetesen

Egy piknik keretében az Orcz-parkban nyílt lehetőségünk kipróbálni saját készítésű napkrémünket, napozás utáni krémünket és illatos, epres arcpakolásunkat.
Képek az eseményről

Ruhacsere

Hogyan frissítsd fel a ruhatárad környezettudatosan! Hát ruhacserével.
Képek az eseményről

Közösségfejlszető műhelyeinkben és különítményünkkel

Közösségfejlesztő műhely

Mindenki részese különböző nagyságú és célú kisközösségeknek, legyen szó civil szervezeti, munkahelyi, lakóhelyi, családi mikroközösségekről. A műhelysorozat beszélgetésein azt próbáljuk körüljárni, hogy hogyan működnek a kisközösségek Magyarországon és a világban, és hogyan lehet jobban bevonni a közösség tagjait akár a döntéshozatalba, akár a közösségi munkába. Célunk, hogy feltérképezzük, hogy hogyan tud megújulni a civil társadalom, és kisközösségeink, amelyek előbb vagy utóbb elvezethetnek bennünket a magyar társadalom alulról építkező megújításához.
Hogyan is nézett ki egy ilyen esemény?

Fejlesztői Különítmény

2015 májusában hirdettük meg a Messzelátó Fejlesztői Különítmény létrehozásának tervét, és a lehetőséget, hogy csatlakozzatok a csapathoz, segítsetek nekünk egy új szemmel tekinteni a munkánkra, jövőbeli lehetőségeinkre és terveinkre. Nem kínáltunk egyebet tehát, mint élményt, tudást és fejlődést.
Képek a találkozókról

Civil Dilemma - Mintaadó konferencia 2016

Rögös de inspiráló utat járt be a Messzelátó Egyesület fiatal, dinamikus csapatával az elmúlt 2015-ben. Önvizsgálatot tartott kívül-belül. Megnézték, hogy merre megy a világ, és mi milyen válaszokat tudnak adni a városban élő emberek környezeti, társadalmi kérdéseire. Interaktív, izgalmas módszerekkel újragondoltuk a jövőképünket, programjainkat, és a civil narratívát, hogy a mai nyelven tudjanak szólni szelíden, és vonzó közösséget kínáljunk a köréjük gyűlt embereknek. Az egyesületi tagság dilemmán is sokat gondolkodtak.
Mindehhez elengedhetetlen volt saját emberi, munkatársi kapcsolataink felülvizsgálata, megjavítása, megerősítése is.
Erről az útról és eredményiről meséltünk a projektünk zárókonferenciáján, hogy mintát adjuk mindazoknak, akik a megújulás útjára lépnek.
A konferencia második felében pedig teret adtunk a közösség civil dilemmáinak egy interaktív játék formájában.
Képek az eseményről

A program a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával jön létre. Címe: „Aktív állampolgárságra nevelés az egyesületi demokrácia erősítésén keresztül – a Messzelátó Egyesület új tagsági modelljének kialakítása, s elterjesztése, mint jó gyakorlat” (NCTA-2014-8474-C)