Műanyagmentesség az egyszerűség jegyében
Miről szól a Műanyag Mentes Július?


2011-ben indult útjára Nyugat-Ausztráliából az a kampány, amelyhez mostanra több millióan csatlakoznak világszerte. Az egy hónapos kampánya célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, milyen sok felesleges, egyszer használatos műanyag vesz körül minket.
Tehát nem arról van szó, hogy mostantól mindentől azonnal szabaduljunk meg, ami műanyagból készült, hanem arról, hogy csökkentsük azoknak a műanyagoknak a számát életünkben, melyeket csak pár percig használunk és megfelelő alternatív módszerekkel helyettesítsük őket.
Ehhez a kampányhoz csaltakoztunk mi is, mert úgy gondoljuk egy egészen pici erőfesztítéssel magunk számára is igazán látványosat és sokat tehetünk, ha életünkből lépésről-lépésre kivezetjük az egyszerhaszanálatos műanyagokat. Júliusban ahhoz adunk neked segítséget, hogy neked is egyre könyebben sikerüljön elhagyni a zacskókat, műanyagszatyrot, a szívószálat.
Hogy jön az műanyagmentesség az egyszerűséghez? Nem egyszerűbb eldobni a zacskót, mikor megettük a péksüteményt vagy az elviteles poharat miután megittuk a kávét, ahelyett, hogy egész nap magunkkal cipelnénk a csészénket? Magunknak keverni a tisztító szereinket, kozmetikumainkat?
Mindez bonyolultnak hangzik, talán bonyolultabb is, egészen addig míg szokássá nem válik, mikor magától értetődően lapul egy textil szatyor a táskánkban, mikor tudjuk valóban mire van szükségünk és megvan az a három hely a városban, ahonnan ezeket be is tudjuk szerezni.
Egy egészen pici erőfeszítéssel lépésről-lépésre késpesek leszünk felszabadulni a reklámok hatása alól, és egyre kevesebb, felesleges döntési helyzet elé állítjuk magunkat.
Képzeljük csak el, egy közepes méretű bevásárlóközpontban állunk, 140 hajápolási termék közül kell kiválasztanunk a számunkra megfelelőt. Ha elolvasnánk az összes termék összetevőjét, összehasonlítanánk az árakat és tegyük fel, hogy tisztában vagyunk azzal is milyen típusú hajunk van, akkor is több órát venne igénybe a "megfelelő termék" kiválasztása.
Vajon mennyire stresszes a fenti szituáció? A baj az, hogy annak ellenére, hogy elolvastuk az összes termék összetételét mégsem tudtunk jól választani. Mindig meglátunk egy másik márkát, ami jobb, természetesebb összetevőkkel csologat, szebb csomagolása van, olcsóbb és igy tovább. Ajánljuk, hogy nézzétek meg a választásink paradoxonáról szóló TEDvideót!
 
Most képzeljük el, hogy többet nem kell ilyen döntéseket hoznunk. Ha akár egy hónapig is a műanyagmentesség mellett döntünk, akkor - még ha nem is magunknak készítjük el otthon kozmetikumainkat, ételeinket, máris óriási mértékben csökkentettük a választásaink számát... és ez felszabadító!

Próbáljátok ki velünk ebben a hónapban! Nem csak a környezetünknek, de nektek is jobb lesz!Kép forrása

Benne vagy?

A júliusban próbáljuk ki együtt, hogy visszautasítjuk az egyszerhasználatos műanyag csomagolóanyagokat.

Ahol bekapcsolódhatsz:

  • Látogass el rendeszeresen honlapunkra, ahol egész júliusban friss tippeket, praktikus tanácsokat olvashatsz!
  • Gyere el műanyagmentes napunkra július 13-án!
  • Iratkozz fel hírlevelünkre!
  • Kövesd Facebook oldalunkat!
  • Írj nekünk, ha ismersz olyan terméket, boltot,pékséget, piacot Budapesten vagy saját városodban, ahol könnyen lehet műanyag mentesen vásárolni. Ahol az eladók nem csak megengedik, de még meg is dícsérnek, ha saját dobozba, zacskóba kéred a terméküket! (info@messzelato.hu)

Aktuális cikkeink, programjaink

2017.08.10
meadow-845469_960_720

8 Messzelátós tipp a minimalista és környezettudatos nyaraláshoz! Avagy, így nyaralnak a messzelátós lányok.

A nyaralás során is igyekszünk egyszerűen élni, lassítani és figyelni a környezetünkre. Hogyan?
2017.08.02
fb cover

Így fesztiválozz a nyáron! Minimalista és környezettudatos megoldások.

Már javában tart a fesztivál szezon, ilyenkor hajlamosabbak vagyunk kicsit elengedni magunkat. De ennek nem kell így lennie. Ismerd meg Marcit, Kálmánt és Ödönt.
2017.07.21
TENGER

A szívószálam és a tenger kapcsolata

Ideális úticél nyaraláshoz egy sziget. Mi ezen a nyáron a szemétszigetekre invitálunk benneteket.
2017.07.20
kuka

A nagy kukaszemle!

Nézd meg mit rejt a szemetesed, miből van a legtöbb, mi az ahol első körben csökkenteni tudsz.
2017.07.19
vásárlás

Így vásárolj műanyagmentesen!

Nem is olyan nehéz csomagolás nélkül vásárolni! Olvasd el tippjeinket, térképünkön pedig keresd meg hol tudsz kimérős, műanyagmentes élelmiszereket vásárolni.
2017.07.17
állatok

9 műanyag mentesítő tipp a kisállatos háztartásokhoz!

Sokunk már egész ügyesen vásárol a saját zacskójában, visszautasítja a szívószálat,de mi történik ha van otthon kisállat?
2017.07.10
ételhordás

Így tárolhatod ételeid műanyagmentesen!

Leugrom a közeli kifőzdébe, hopsz egy doboz. Délután egy kis kávé a sarokról, egy péksüti, ásványvíz…Mindet élvezheted eldobható műanyag nélkül is!
2017.07.06
takarítás

Így takaríts műanyag mentesen!

Semmi szükség rá, hogy előre csomagolt csoda-takarítószereket vásárolj. Próbáld ki a saját termékeidet! Íme néhány recept.
2017.07.04
alternatíva

Rövid ABC a műanyag mentes élethez

Nézd meg rövid összefoglalónkat a csomagolóanyagok műanyagmentes alternatíváiról.
2017.06.29
MŰANYAGZACSKÓMENTES COVER

Nemzetközi műanyagzacskó-mentes nap! Csatlakozz!

Egy nap, amikor a világon mindenhol több ezren utasítják vissza a  műanagzacskókat. Mi a baj az egyszer használatos műanyagzacskóval? Megdöbbentő tények a nejlonszatyorról.
2017.06.28
plasticfree daybejegyzéshez

Hogyan éljük túl a júliust szívószál és pillepalack nélkül?

Itt a nyár. Hamarosan vakációzunk, lazulunk. A nyár folyamán az egyszerű utazáshoz, és „gyors szemét” elkerüléséhez adunk egyszerűsítő tippeket.
2017.06.28
plasticfree dayfb cover méret

1 nap műanyag nélkül az irodánkban! Titeket is várunk!

A műanyag mentes július jegyében, július 13-án az Impact Hubbal közösen, irodánkban műanyag mentes napot tartunk, melynek nyitott programjaira titeket is szeretettel várunk.
 
 

Támogatásoddal még több hasonló városi, társadalmi és környezetvédelmi érzékenyítő programot valósíthatunk meg.