Témáink

Örömteli városi életmódA Messzelátó nem más, mint Közösség, Életmód, Tanulás.

Az Örömteli Városi Életmód számunkra az odafigyeléssel kezdődik. Odafigyelünk a természetre, közvetlen környezetünkre, és elfogadással fordulunk az emberek felé. Ha így cselekszünk, ugyanezt kapjuk vissza cserébe: tiszta környezetet, egészséget, harmonikus emberi kapcsolatokat. Szeretünk városban élni, szeretjük, amit a város kínál nekünk. Nem célunk kiköltözni, itt akarjuk megtalálni mindazt, ami örömteli, egészséges, természettel, környezetünkkel összhangban van, vagy segít visszaállítani a megbomlott harmóniát.

Mert szerintünk az örömteli városi élet titka három dolgokban rejlik:
tanulásban, tudásmegosztásban, dolgok mélyebb megértésében választásainkban, azaz a tudatos életmódunkban, az emberi kapcsolataink minőségében, azaz a szűkebb-tágabb közösségeinkben betöltött szerepeinkben.

Mindezek miatt a Messzelátóban célunk rálelni, megtanulni és átadni az örömteli városi életmód elemeit, praktikáit, és megerősítő, összetartó közösséget formálni magunk körül.

Zölden a városban

Számunkra az örömteliség az ökotudatos gondolkodással, cselekvéssel, választással kezdődik. Ahogy a teljes ökoszisztéma, összhangban él egymással, mi sem lóghatunk ki a sorból és élhetünk nagy lábon a természet és mások kárára. Amit elveszünk, jó visszaadni.

Az ökotudatos gondolkodás attól ÖKO, azaz zöld, hogy odafigyel mindarra, amit a természet ad az emberiségnek, és megpróbálja megőrizni, vagy jobb állapotba hozni.

Az ökotudatos gondolkodás attól TUDATOS, hogy igyekszik feltérképezni a döntéseink, választásaink, szokásaink mögött megbújó mozgatórugóinkat, és ezek következményeit. Nagyobb kitekintésben pedig igyekszik megérteni, hogy a 21. századi városi ember életmódja milyen hatással van a globális gazdasági, társadalmi és környezeti folyamatokra.
ljük meg, hanem szabadságunk visszanyeréseként.

Egyszerűen a városban

Valljuk, hogy az örömteli, ökotudatos városi élet az egyszerűségre épül. Minket nem a “még eggyel több”, nagyobb, újabb, szebb dolgok tesznek elégedetté, és hajtanak előre, hanem az emberi kapcsolataink minősége, a világ mélyebb megértése, amelyet mi közösségben élünk meg.
Az egyszerűség a tárgyakhoz való viszonyunkban is tükröződik. Nem feltétlenül vásárolunk új ruhát, eszközöket, inkább szívesen cserélünk dolgokat egymással, vagy megosztjuk tárgyainak.
Az egyszerű életmód kevesebb költséggel és nagyobb elégedettséggel jár. Ehhez az is hozzájárul, hogy olyan munkát választunk, ami örömet okoz és amiből egyszerűen meg tudunk élni. Ezáltal is békésebb, biztonságosabb életet tudunk élni, mert nem az anyagiak jelentik számunkra az elsődleges biztonságot, hanem a magunkba vetett hit, és emberekbe vetett bizalom.
A lényeg, hogy mindezt nem lemondásként éljük meg, hanem szabadságunk visszanyeréseként.

Közösségben a városban

Mi a Messzelátóban hiszünk az összekapcsolódásban.
Abban, hogy közösségben többre megyünk, boldogabbak lehetünk és támogatást, biztonságot nyújthatunk egymásnak.
Mi itt a Messzelátóban szeretünk tanítani és tanulni, adni és kapni, odafigyelni egymásra, meghallgatni egymást. Légy része a közösségünknek!
 
 

Ha a te szívedhez is közel állnak témáink támodasd munkánkat adományoddal!