Roma fiatalok fejlesztése Bulgáriában
2016.10.20
dsc_0339
Interkulturalitás és nyelvoktatás Belgiumban
2016.10.25
Show all
28830641342_b2ef922045_o
A Méhészet és Demokrácia projektünk részeként egyre inkább foglalkoztat Minket, hogy mindamellett hogy a városi méhek szükségesek a városi kertek, balkonkertészetek életbentartásához vagy éppen a méhkaptár gyümölcse étkezésben, kozmetikumokban is használható, ugyankkor a méhek társadalmi berendezkedéséből is sokat tanulhatunk.

Giacomo, olasz EVS önkéntesünk a Go Green blogján mesél arról, hogyan válnak szét demokratikus alapon a kaptárak minden tavasszal. Az gyűjtögetők idősebbjei ugyanis, akik a kaptár lakosságának 1/3-át teszik ki kiválasztják a megfelelő helyet a következő kaptárnak, majd ennek lokalitását egy "waggle dance" formájában adják át a többieknek. A többi gyűjtögető megnézi az ajánlott helyszínt, majd a "táncot" annak megfelelően alakítják, hogy mennyire tetszett a lokalitás. Képzeljük csak el a szituaciót, ahogyan többezer méh keresi és promotálja saját választását vagy vált át társáéra, hogy végül a megfelelőt válasszák ki.



Hogyan bízhatnak a méhek abban, hogy végül a legjobb döntést hozták, hogyan tudják produktívvá tenni ezt a döntéshozatali módot vagy biztossá tenni, hogy minden vélemény megtalálja a megfelelő értelmezést és helyet a döntéshozatalban? Hogyan működik egy többezres méhkaptárban a kollektív tudat? Olvasd el Giacomo cikkét vagy gyere el egyik programunkra!

Teljes cikk itt!